Jätkät antavat pölkylle kyytiä

Tällaisellakin pikku-Valmetilla eli ”piikkilangankiristäjällä” yritettiin aikanaan kuljettaa puuta.

Vanhan Savotan talvitapahtumassa Rautajärvellä  9.–10. maaliskuuta esitellään puunkuljetusta metsästä niin hevosella kuin viiden vuosikymmenen takaisilla maatalous- ja metsätraktoreilla. Työnäytökset ovat aidossa metsäympäristössä Savotan kotuksen eli suurikokoisen laavun ympäristössä. Näytöksissä voi myös seurata, millaista oli aikanaan korjata koneita ”Otavan kaarihallissa” eli taivasalla.

Näytteillä on myös metsätyön koneellistamisen alkuaikojen moottorisahoja, jotka saattoivat painaa parikymmentä kiloa, mutta jäivät teholtaan kauaksi nykyisistä kehittyneistä ja keveistä sahoista. Savotassa voi seurata monia nyt jo historiaan siirtyneitä työmenetelmiä kuten hakkuuta sahalla ja kirveellä, pöllien kuorintaa käsin ja siirrettävillä koneilla, tervanpolttoa ja päreiden tekoa sekä puun juontoa hevosella. Savotan hartsuherra Jouko Vilkman on taas koonnut esittelijöiksi ja työnäytöksiin mittavan joukon alan harrastajia.

Kunniaa veteraaneille

Vanha Savotta haluaa kunnioittaa myös veteraanisukupolvien työtä. Jätkän kämpällä on informaatiota sota-aikojen mottitalkoista ja myytävänä mottitalkoiden kirvesmerkkejä, joiden tuotolla tuetaan sotaveteraanien kuntoutusta. Kirvesmerkki on tarkka jäljennös sota-ajan talkoomerkistä.

Vuosien 1942–44 mottitalkoiden mottona oli ”Motti mieheen – miljoona mottia talkootahdissa”. Talkoisiin osallistui satoja tuhansia kotirintaman suomalaisia – miehiä ja naisia, vanhoja ja nuoria. Asekelpoiset sen sijaan olivat omissa ”talkoissaan” rintamalla. Yhdestä talkoomotista sai luvan ostaa rautaisen kirvesmerkin, neljästä motista hopeoidun ja kuudestatoista kultaisen. Talkoilla lievennettiin sota-ajan kovaa polttopuupulaa. Nyt merkin saa ostaa ilman hakkuuvelvoitetta 25 eurolla – veteraanien hyväksi.

Ensi viikonvaihteen talvisavotassa ei tarvitse kärsiä janoa eikä nälkää. Niin metsän kotuksella kuin Jätkän Kämpälläkin on saatavissa purtavaa ja kahvia tai mehua. Reipas musiikki luo tunnelmaa sekä metsässä että kämpällä.

Vanhan Savotan tapahtumat alkavat lauantaina 9.3. ja sunnuntaina 10.3. kello 10.

Mottitalkoiden merkki vuodelta 1943. Merkin jäljennöstä myydään veteraanien hyväksi.

Vanha Savotta, Pimiäntie 1, 36910 Rautajärvi, puhelin 040 506 8536/Jouko Vilkman. Vanhan Savotan kämppä sijaitsee Pälkäneen Luopioisissa Rautajärven risteyksestä pari kilometriä Pohjaan päin. Kämpältä on vajaan kilometrin matka savotalle. Myös traktorikuljetus kämpältä savotalle on tarjolla. Vanhan Savotan kotisivu: www.vanhasavotta.yrittaa.fi.

Markku Rauhalahti