On taas aika tasata hyvinvointia

Suomen Lähetysseura tukee tämän vuoden Tasaus-keräyksessä ihmiskaupan vastaista työtä Mekongin alueella. Lähetysseura tukee Mekongin alueella viittä paikalliskumppania heidän ihmiskaupan ja seksuaalisen hyväksikäytön vastaisessa työssään. Hankkeiden tavoitteena on ihmiskaupan uhrien turvallinen kotiinpaluu, yhteisöihinsä kotiutuminen ja uusien toimeentulomahdollisuuksien löytäminen. Naisten taloudellista asemaa parantamalla voimme hillitä ihmiskauppaa ja vaikuttaa tehokkaasti koko yhteiskunnan köyhyyteen.

Pälkäneellä Tasaus-keräys näkyy keskiviikkona 20. maaliskuuta torikahviossa. Kyseisen torikahvion tuotto lahjoitetaan Tasaus-keräykseen ja myynnissä on perinteiseen tapaan myös limppuja Tasauksen hyväksi. Saman torikahvion yhteydessä on myös lähetyksen pääsiäismyyjäiset, jonne vapaaehtoiset ovat valmistaneet muun muassa pupuja ja tipuja eri materiaaleista. Myyjäisistä voi hankkia myös vaikka suloisen kevätkukan rintapieleen. Lähetystyön hyväksi pidetään myös samassa yhteydessä arpajaiset, joihin otetaan vastaan lahjoituksia.

Tiesitkö, että köyhyydestä kärsivät kaikkein eniten naiset ja tytöt? Myös enemmistö maailman lukutaidottomista ja köyhistä on naisia. Naiset tuottavat puolet maailman ruoasta, mutta omistavat vain kaksi prosenttia maasta. Naiset tekevät yli 60 prosenttia maailman töistä, mutta saavat tuloista vain 10 prosenttia. Lisäksi joka kolmas tyttö maailmassa naitetaan alle 18-vuotiaana.

Naisten ja tyttöjen köyhyys johtuu yksinkertaisesti siitä, että heidän perusoikeutensa eivät toteudu. He kohtaavat syrjintää niin koulutuksessa, terveydenhuollossa, työelämässä kuin oikeudessa hallita omaisuutta. Naisten oikeuksia polkevat asenteet estävät yhteisöjen taloudellisen kehityksen ja ylläpitävät siten köyhyyttä.

Köyhyys ja heikot työllistymismahdollisuudet ajavat toivorikkaat ihmiset etsimään parempaa elämää. Unelma tulevaisuudesta johtaa kuitenkin liian usein ihmiskauppiaan käsiin. Mekongin alueella köyhyydestä kärsivät eniten naiset ja tytöt ja siksi he ovat erityisen alttiita ihmiskaupalle. Ihmiskauppa on nykyajan orjuutta; se on ihmisoikeusrikos, joka loukkaa yksilön ihmisarvoa, koskemattomuutta ja oikeutta vapauteen ja turvallisuuteen. Ihmiskauppa koskettaa kaikkia maailman maita – joko lähtö-, tulo- tai kauttakulkumaina. Joka vuosi lähes miljoona ihmistä joutuu kansainvälisen ihmiskaupan uhriksi. Noin 65–75 prosenttia ihmiskaupan uhreista on naisia. Mekongin alueen naiset elävät murroskautta perinteisen ja modernin elämäntavan välissä. Talouskasvu alueella on ollut nopeaa ja köyhyyttä on onnistuttu kitkemään. Nopea kasvu on kuitenkin johtanut eriarvoistumiseen ja synnyttänyt voimakkaan muuttoliikkeen, jonka sivutuote on valtava ihmiskauppa.