Kohti terveellistä elämää

Viisi vuotta sitten Pälkäneelle muuttanut Matti Kettunen tuntee hyvinvoinnin eri osa-alueet.

Pälkäneläinen Matti Kettunen toivoo, että ihminen pysyisi leikkivänä eläimenä alusta loppuun saakka.

– Se on pääteesini hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Painotan myös herkkyyskausien merkitystä terveellisen elämäntavan sisäistämisessä. Olisi selkärangatonta sanoa, ettei vanhempien esimerkillä olisi merkitystä siihen, miten lapset oppivat huolehtimaan itsestään, Kettunen sanoo.

Kettunen kiinnostui jo hyvin nuorena ihmisestä kokonaisvaltaisena olentona. Erityisesti hän halusi tutkia, mitkä ovat ne keinot ja tekijät, joiden avulla ihminen kykenee elämässään suurempiin hyvinvointiaan parantaviin muutoksiin.

– Nykyään olen sitä mieltä, että motivaation löytäminen on kaiken A ja O. Jos elämäntapamuutos ei ole pysyvä, kyse on lähes aina motivoinnin epäonnistumisesta, Kettunen sanoo.

 

Ilman huu haa -kerrointa

Tutkimusten mukaan noin 20 prosenttia elämäntapamuutokseen tähtäävistä ihmisestä kykenee muuttamaan elintapansa pysyvästi. Tämän Kettunenkin huomasi Harjavallassa, jossa hän oli mukana varhaisen lähikuntoutuksen mallia kehittelevässä projektissa.

– Lähikuntoutuksessa oli mukana 200 Satakunnan alueen yrittäjää. Tyypillinen ryhmäkoko oli 10–15 osallistujaa. Tuommoisesta ryhmästä 3–4 ihmistä sai aikaan isoja muutoksia elämäntavoissa. Toimin projektissa personal trainerina.

Terveystieteiden maisterin koulutuksen saanut Kettunen on tehnyt viime vuosina töitä monenlaisissa hyvinvointipuolen projekteissa. Hän on toiminut myös pikaluisteluvalmentajana, opettajana ja harrastanut pitkään kilpaurheilua.

– Lapsena aloitin kilpaurheilun hiihdon parissa, mutta myöhemmin löysin pikaluistelun. Pikaluistelussa olen valmentanut junioreita nuorten MM-kisoihin saakka.

Jossakin vaiheessa Kettusesta alkoi tuntua, että terveystieteilijän keinot elämäntapamuutoksiin kannustamisessa jäivät liian abstrakteiksi.

– Halusin tehdä jotakin konkreettisempaa. Niinpä kävin kurssit klassisesta hieronnasta sekä hermoratahieronnasta. Hermoratahierontaan suhtauduin aluksi skeptisesti. Mutta kun menin kurssille huomasin, ettei siihen sisälly minkäänlaista huu haa -kerrointa. Tulokset puhuvat puolestaan, minkä vuoksi käyn itsekin säännöllisesti hermoratahieronnassa.

 

Eroon lihaskrampeista

Mitä hermoratahieronta sitten on?

– Hermoratahieronta kuuluu tuhansia vuosia vanhojen akupunktion kaltaisten menetelmien joukkoon. Hoidossa hierotaan koko keho vatsan aluetta lukuun ottamatta, jokainen sormi, varvas, selkä- ja niskanikama erikseen. Yksi hierontakerta kestää noin 2 tuntia, Kettunen taustoittaa.

Hoidossa käsitellään aina koko keho. Hieronta tehdään pyörittävillä liikkeillä joko sormilla tai peukaloilla. Hellavarainen hieronta aloitetaan päästä, minkä jälkeen tehdään käsiin niin kutsutut linjaukset ja hierotaan nivelpaikat ja sormet sekä sähköistysalueet. Sen jälkeen vuorossa ovat jalat ja kehon hierominen selän puolelta.

– Hermoratahieronta sopii hyvin nykypäivän stressaantuneelle ihmiselle, sillä hoito rauhoittaa ja tasapainottaa hermostoa. Kroonisten vaivojen korjaamiseksi hoito suositellaan otettavan viiden hoidon sarjana, mutta yksikin hoitokerta rentouttaa.

Kun kuona-aineet poistuvat, elimistö puhdistuu ja verenkierto paranee.

– Hermoratahieronnasta voi olla apua esimerkiksi elimistön epätasapainotilasta johtuviin päänsärkyihin, jotka ilmestyvät ihmiselle esimerkiksi aina tiettyyn aikaan iltapäivästä. Myös kramppaamisiin ja lihasnykäyksiin on saatu apua. Muihin hermoratahieronnalla hoidettaviin vaivoihin kuuluvat muun muassa iskias, migreeni, vatsavaivat, monet allergiat, levottomat jalat ja unettomuus.

 

Iloa lähipäiviksi

Monipuolinen koulutus ja työhistoria mahdollistavat sen, että Kettunen kykenee opastamaan asiakasta monipuolisesti terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

Ravitsemusasioissa mies kertoo enemmän kuuntelevansa kuin sanovansa. Hän ei kuulu niihin television popularististen elämäntaparemonttien ohjaajiin, jotka ylhäältä käsin määräävät ohjattavalle uudet toimintamuodot tätä kuuntelematta.

– Ihmiset ovat heterogeeninen porukka, eikä olemassa ole mitään yhtä ohjesäännöstöä jota seurata. Asiakas tietää itse, minkä suuruusluokan muutoksiin hän on valmis. Mutta jos Coca-Cola on ihmisen tärkein ravintoaine eikä hän halua siitä luopua, niin siinä vaiheessa nostan kyllä minäkin kädet pystyyn.

Hyvinvointisuunnitelman tekemisessä Kettunen ottaa ensisijaisesti huomioon ohjattavan toiveet. Tarkoitus on, että elämäntaparemontti olisi kaikin puolin mielekäs.
– Esimerkiksi jos ihminen aloittaa liikunnan niin kutsutusti nollatasolta, ei ole mitään järkeä, että lähdemme treenaamaan häntä kohti kahden vuoden päästä juostavaa maratonia. Tärkeämpää on, että iloa ja hyvää fiilistä syntyy lähiaikoina, lähipäivinä ja -viikkoina.