Vanhempien yhteistyö sai itsensä näköisen kirjan

50 vuotta pälkäneläistä kouluhistoriaa yksissä kansissa.

Pälkäneen Koti ja koulu ry:n historiikkihanke sai komean päätöksen viime lauantaina, kun Pälkäneen yhteiskoulun ruokalassa, yhdistyksen

perustamispaikassa, juhlittiin Veijo Kajánin kirjoittaman kirjan Vanhempien voimannäyte julkistamista.

Kirja on samannäköinen kuin yhdistys itse: talkoovoimin ja pyyteettömien ponnistusten avulla koottu, mielenkiintoinen ja yllättäviäkin asioita sisältävä.

Yhdistyksen puheenjohtaja Rita Poutanen oli onnellinen ja helpottunut voidessaan jakaa juhlavieraille uunituoreet kirjat. Hän itse pani historiikki-idean alulle sen jälkeen kun oli tullut puheenjohtajaksi ja nähnyt pöytäkirjat yhdistyksen perustamisvuodesta 1961 asti.

– Mielestäni oli tärkeää saada vietyä asiat kirjoihin niin kauan kuin ne muistetaan. Toiseksi kirja sisältää paljon mielenkiintoista yhteiskunnallista aineistoa, jonka kirjaamisen muistiin näin tärkeäksi, hän kertoi.

Tilaisuudessa oli kahvitarjoilu ja Maria Aaltonen esitti pianomusiikkia. Juhlaa osallistui paljon Koti ja koulu -yhdistyksen aktiiveja matkan varrelta sekä kirjan teossa eri tavoin avustaneita henkilöitä.

Veijo Kaján kertoi nauttineensa kirjoittamisesta, vaikka vaikeitakin vaiheita tuli. – Lukija ratkaisee, onko kirja onnistunut, hän totesi.

Kirjaamattomat asiat polttelivat

Vanhempien voimannäyte -kirjan kirjoittaja Veijo Kaján toimi itse Pälkäneen Koti ja koulu ry:n puheenjohtajana vuosina 1996–1998. Toiminta oli silloin vilkasta ja niin nopeatempoista, että pöytäkirjoihin ehdittiin viedä vain välttämättömin.

– Minulle jäi paljon kirjaamattomia asioita mielen pohjalle. Ne olivat yhtenä syynä siihen, että suostuin tämän kirjan kirjoittajaksi, Kaján kertoi.

Kirjallista aineistoa yhdistyksen vaiheista oli runsaasti, samoin haastateltavia. Sen sijaan yhdistyksen poukkoilevan, välillä aktiivisen, välillä täysin sammuneen toiminnan kirjoittaminen järkevästi jaksotetuksi kokonaisuudeksi vaati tarkkaa ajatustyötä.

– Olen ottanut kirjaan paljon yksityiskohtia, mutta tuon esiin myös laajempia asioita, joihin en voi tarkemmin ottaa kantaa. Toivoin että ne säilyvät aineistona analysoitavaksi tuleville historiankirjoittajille, hän kertoi.

Kaján ei halunnut ottaa itselleen koko kunniaa kirjan syntymisestä.

– Kiitos kuuluu kaikille niille, jotka ovat auttaneet: Rita Poutaselle, hallituksen jäsenille, Pirjo-Margit Lehtiselle, joka antoi

korvaamatonta apua oikolukijana, sekä taittaja Matti Syrjälle, joka on suunnitellut kirjan ulkoasun, hän muistutti.

Rehtori Jouni Piippo, Rita Poutanen ja Marketta Vaismaa tutkivat uunituoretta historiikkia julkistamistilaisuudessa.
Jukka Lindfors (vasemmalla) toimi aikanaan Koti ja koulu -yhdistyksen puheenjohtaja. Opettajat Jorma Niemi ja Pekka Jalkanen ovat avustaneet historiikin teossa.