Sudet pelottavat ihmistä

Sudet ovat jaloitelleet ihmisten pihapiirissä, mutta eivät ole ainakaan vielä käyneet ihmisen kimppuun.

Susien vierailut ovat saaneet Perhon metsästysseuran jäsenet jopa lähtemään laittomaan susijahtiin. Sudet ammuttiin, käräjät ja korvaukset odottavat.

Kouvolassa kauhisteltiin, miten ”pantasutta” on ammuttu jo ennen viimeistä kuolettavaa kutia, kun taas Iisalmessa ihmeteltiin, kun kuluvalla viikolla hävisi koko susilauma. Laumaa etsittiin jopa helikopterilla.

Eikö siis pitäisi olla mielissään, kun lauma on hävinnyt, eikä jolkuttele ihmisten pihapiirissä. Nyt itketään, missä sudet ovat ja kun ovat, niin itketään, että tuossa nyt ovat; ammutaan.

 

Suomessa eri eläimet on hinnoiteltu – eikä kyseessä ole lihan kilohinta, vaan salakaadosta valtiolle maksettava korvaus.

Täysi-ikäisistä eläimistä ahma on kallein, eli salakaataja maksaa ahmasta 16 500 euroa, karhu 15 500, susi 9 100, ihminen 3 000, mufloni 450, orava, villikani ja tarhattu naali 100.

Kuten tarkkaavaisemmat lukijat huomasivat, oli tuossa ihminen mukana, sekä joku mufloni, josta en ole edes kuullut, että Suomessa moisia olisi.

 

Lapista Lauri soitteli, miten Savukoskella katosi luontoon ihminen, jota sitten etsittiin parilla moottorikelkalla. Samoihin aikoihin luontoon katosi lähettimellä varustettu ahma, jota etsittiin parilla armeijan helikopterilla, poliisivoimin ja armeijan patikkaryhmällä. Pohdittiin, ettei vain ahmalle ole sattunut mitään, kun lähetin pimeni.

Lapissa sudet jolkuttelevat lähettimet kaulassa. Poromiehet ovat pyytäneet, että heille ilmoitettaisiin susilauman liikkeistä, jotta he voisivat varjella elinkeinoaan. Mutta informaatiota ei anneta, vaan susilaumat saavat raadella poroja.

Loimaan käräjäoikeudessa puitiin ihmisen tappoa. Tapetun äiti itki käräjillä poikaansa, miten on menettänyt maailman rakkaimman ihmisen. Käräjäoikeus määräsi, että äidille pitää maksaa 3 000 euroa kärsimyskorvauksia.

”Ihminen on toiselle ihmiselle susi” -sanonta ei pidä paikkaansa: ihminen on selvästi sutta halvempi.