Antti Sinisalo kaasutti Elamon kelkkakeisariksi

Pitkin maata kruunataan talven aikana kelkkakunkkuja, mutta vain Elamon erätulilla palkitaan kelkkakeisari. Ensi talveen saakka himoittua titteliä kantaa Antti Sinisalo. Nokialla katsastuskonttoria pitävä kelkkaharrastaja kukisti sunnuntaisen kisan finaalissa kuhmalahtelaisen Raimo Sepin.

Elamon jäälle tampatulle parin sadan metrin radalle kertyi irtolunta, kun kelkat ruopivat pinnan rikki. Sinisalon pitkätelainen kelkka veti tomussa paremmin kuin Sepin lyhyttelainen malli. Myös Sinisalon 800-kuutioisen kelkan väännöstä oli hyötyä. Suuri osa kilpailijoista oli liikkeellä ärhäkämmillä 600- ja 700-kuutioisilla kelkoilla.

Naisten sarjan voitto oli selvä jo ennen starttia, sillä Sofia Roima oli ainoa naiskilpailija. Roima kiusasi miehiä kolmessa lähdössä. Lopulta hänet pudotti niukasti koko kisan voittoon ajanut Sinisalo.

Maalikamera Jari Korjus näytti lipuillaan, kumpi kisaaja oli ensin maalilinjalla.

Kelkkakunkkukisa tarjosi yleisystävällistä katsottavaa talvisen ulkoilupäivän päätteeksi. Kiihdytyskisan kilpailijat ratkoivat mies miestä vastaan, kumpi selvisi jatkoon.

Orivedeltä lainatut lähtövalot takasivat tasapuolisen startin. Janne Vuorinen oli rakentanut valot viikkoa aiemmin ajettuihin Oriveden kisoihin. Myös lippumies saapui naapuripitäjän puolelta: Jari Korjus toimi maalikamerana ja näytti lipuilla, kumman radan kuski ylitti ensimmäisenä maalilinjan.

 

Juha Salonen pilkki pihaansa kylpytynnyrin

Kelkkakisan parhaat palkittiin mökkiviikonlopulla ja saunalauttaristeilyllä. Vielä kovempi vetonaula oli pilkkikisassa, sillä pääpalkintona oli tuhannen euron arvoinen kylpytynnyri. Sen voittaminen vaati kalaonnen lisäksi myös arpaonnea, sillä ihmispadalla palkittiin neljänneksi suurimman kalasaaliin punnitukseen tuonut kalastaja.

– Yleensä on kaikkein kovin kohtalo jäädä juuri mitalisijojen ulkopuolelle neljänneksi. Mutta Elamolla nelonen onkin voittaja, Petri Täyrönen perusteli erikoisia sääntöjä.

Edellisvuosina kylpytynnyrit ovat menneet kotikylää kauemmas. Tällä kertaa padalle aletaan katsella tasaista paikkaa Juha Salosen pihasta Pohjasta.

– Olen parina vuonna vitsaillut, että tuo kylpytynnyri sopisi tynnyrisaunan viereen. Ja nyt sitten nappasi, voittaja päivitteli.

Pääpalkinto irtosi 658 gramman saaliilla. Salonen nosteli kalansa parista reiästä kisan alkuhetkillä.

Kylpytynnyri olisi mennyt eri osoitteeseen, jos viidenneksi sijoittunut Jere Tuomaala olisi saanut parikymmentä grammaa pulleamman kalan. Vielä tiukempi oli kisa kahdeksannesta ja kymmenennestä sijasta. Teuvo Rulja ja Simo Lahti saivat molemmat 576 grammaa sinttejä. Toni Malpakka ja Hilkka Helin punnituttivat molemmat 556 gramman saaliin ja jakoivat kymmenennen tilan.

Juha Salonen alkaa katsella pihasta tasaista paikkaa kylpytynnyrille.

Pilkkikisa ei kasvattanut Elamon mainetta kalavetenä, sillä voitto irtosi 1198 gramman saaliilla. Kisan kakkonen Väinö Mäkelä sai kahden tunnin kisassa 866 grammaa kalaa ja kolmanneksi sijoittunut Arto Särkikoski kymmenen grammaa vähemmän. Sijat 5–7 menivät Jere Tuomaalalle, Antti Rauhalalle ja Jari Rantaselle.

Suurimman kalan sai Jarkko Vierikka. Jari Korjuksen lahjoittama puukko lohkesi 96-grammaisella särjellä. Lasten sarjan voitti Aleksi Inkinen 190 gramman saaliilla.

Pilkkikisassa oli kaikkiaan 65 osanottajaa.

 

Tien varret täyttyivät autoista

Elamon erätulia vietettiin poikkeuksellisen upeassa kelissä. Kirkas kevätaurinko houkutteli Laipanmaan laidalle kolmisensataa kävijää.

Edellisvuosia suurempi yleisöryntäys aiheutti pieniä logistiikkahaasteita, sillä autot täyttivät tien varret kilometrin matkalta. Erätulien kävijöitä tämä ei haitannut, sillä kauemmas autonsa jättäneille tarjottiin ekstraelämys: väkeä ajettiin tapahtumapaikalle maastoautolla.

Upea keli ja Laipan lumo loivat tapahtumalle leppoisan tunnelman: väki ulkoili ja nautti talvipäivästä kiireettä.

Kuhmalahden yrittäjien järjestämän perhetapahtuman maine on levinnyt vuosien varrella, sillä tulilla näkyi kotikylän väen lisäksi etenkin eräjärveläisiä ja kangasalalaisia. Lähtemisen kynnystä madaltaa se, ettei tapahtumassa peritä parkki- eikä pääsymaksuja.