Kuusi Anna Tapion koulun oppilasta innostui valtakunnallisesta teatteritapahtumasta sen verran paljon, että kirjoitti tapahtumaan oman näytelmän

Draamalaamat nousee lavalle rakkausaiheisella näytelmällä

– Romanttinen komedia, jossa on surullinen loppu. Musiikkipitoinen draama, mutta ei musikaali, koska musiikkikappaleet eivät vie juonta eteenpäin. Aika moni lajityyppi näytelmässämme näkyy. Paitsi kauhua eikä jännärin tai trillerin aineksia siinä ei ole.

Näin kuvasivat Anna Tapion koulun yhdeksäsluokkalaiset Erika Reivala, Meri Koski, Camilla Christensen, Katri Koppanen, Ira Salminen ja Ronja Karhu tekemäänsä näytelmää Aivan oikeasti, jolla he osallistuvat valtakunnalliseen teatteritapahtuma Nuori Kulttuuri Teatrikseen.

Tapahtuman aluekarsinnat järjestetään lauantaina Tampereella. Aluetapahtumassa on paikalla raati, joka katsoo ryhmien esitykset ja antaa heille suullisen palautteen esityksistä. Raati valitsee Pirkanmaan edustajat valtakunnalliseen tapahtumaan, joka järjestetään 24.–26.5. Helsingissä.

­

 

Kun pelimies rakastuu

Luovuudesta ja intuitioon luottamisesta ei Draamalaamat-nimistä teatteriryhmää voi toden totta moittia. Draamalaamat sai nimittäin kuulla tapahtumasta vasta pari viikkoa sitten, mutta näytelmän käsikirjoitus on täysin valmis ja harjoitukset käynnissä.

– Käsikirjoitus syntyi osittain imrovisaation keinoin. Kukaan meistä ei toimi näytelmän ohjaajana, vaan harjoituksissa kaikki osallistuvat tarinan kehittämiseen ja muokkaamiseen. Dialogi elää, eli emme jumitu vuorosanojen orjalliseen noudattamiseen, Erika Reivala kertoo.

Ideointivaiheessa näyttelijöillä oli mielessä monta aihetta.

– Mietimme ajankohtaisia aiheita, nuorten syrjäytymistä, politiikan koukeroita ja homoseksuaalisuutta. Mutta yksi oli varma: näytelmän pitäisi olla reilusti huumoripitoinen, Koppanen mainitsee.

Vakavista aiheista oli kuitenkin vaikea saada aikaiseksi huumoria. Samoihin aikoihin tytöt törmäsivät kuvaan, jossa oli teksti: ”Ahaa, olet siis pelimies. Pelataanko?”

– Se oli sitten siinä. Sen pohjalta lähdin Erikan ja Iran kanssa tekemään kässäriä, Christensen kertoo.

 

Laaja tunneskaala

Aivan oikeasti kertoo koulun uudesta oppilaasta Janetista, joka haastaa koulun pelimies ja naistennaurattaja Joonan peliin, jonka häviää se joka ensimmäiseksi rakastuu toiseen. Draaman lakien mukaan molemmat häviävät, mutta kertovat rakastumisesta toisilleen vasta näytelmän loppumetreillä.

Näytelmässä on yhdeksän roolia, joten osalla Draamalaamoista on kaksois-, tai jopa kolmoisroolitus. Janetin ja Joonan lisäksi näytelmässä nähdään muun muassa itseriittoinen koulun entinen kuningatar, salarakas ja opettajaa kiusaava oppilas.

– Näytelmässä on laaja tunneskaala. Näyttelemisessä rakastankin kaikkein eniten sitä, kun saa tuoda katsojan koettavaksi erilaisia tunnetiloja, näyttelijän ammattiin tähtäävä Christensen sanoo.

Näytelmää tahdittavat Haloo Helsingin! kappaleet Vapaus käteen jää ja Jos mun pokka pettää, jotka esittää Reivala. Kappaleet hänen äänialalleen sopiviksi on sovittanut musiikinopettaja Päivi Marko.

– Tuleva lauantai ei jännitä muutoin kuin laulamisen osalta. Olemme kaikki sitä mieltä, että tämä on tällainen ”once in a lifetime” -tilanne. Olisi tietenkin hauska menestyä, mutta emme murru jos emme pääse jatkoon, Reivala hymyilee.

Tapahtumaan mukaan lähtee Anna Tapion koulun opinto-ohjaaja ja näyttelemistä harrastava Tanja Portaankorva.

– Olen vähän sellainen tyttöjen tukihenkilö, tsemppaan heitä eteenpäin ja annan vinkkejä. On todella mahtavaa, että he lähtivät projektiin mukaan. Olen heistä ylpeä, Portaankorva sanoo.

Aivan oikeasti -näytelmä lauantaina 23.3 kello 15.40 monitoimitalolla osoitteessa: Satakunnankatu 13, 33100 Tampere.

 

Mistä kyse?

-Nuori Kulttuuri Teatris on valtakunnallinen tapahtuma, joka järjestetään toukokuussa 24.–26.5. Helsingissä, yhteistyössä Helsingin, Espoon ja Vantaan nuoriso- ja kulttuuritoimien kanssa, Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella.

-Kevään 2013 aikana järjestetään valtakunnallisesti aluetapahtumia, joiden kautta valitaan esitykset valtakunnalliseen tapahtumaan Helsinkiin.

-Teatris on tarkoitettu teatteria harrastaville, Suomessa asuville nuorille. Teatterin ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat (toinen aste, ammattikorkeakoulut, teatterikorkeakoulu) eivät voi osallistua. Esityksiin on vapaa pääsy.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?