Järisyttävä näytelmä talvitaivaalla

Revontulet eivät nykyään pääse yllättämään alan harrastajaa, sillä aurinkomyrskyjä ja maan magneettikentän muutoksia voi seurata lähes ajantasaisesti lukemattomilla nettisivuilla.

– Jos auringon pilkuissa tapahtuu purkauksia maahan päin, upeita revontulia on tiedossa parin, kolmen päivän päästä, kuhmalahtelainen Risto Mattila kertoo.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä oli otolliset olosuhteet revontulille, mutta yöllinen väriloisto oli yllätys kokeneellekin revontulien kuvaajalle.

– Revontulet ryöpsähtivät yllättävän koviksi. Maan magneettikentän muutoksia mittaavat arvot alkoivat nousta jo illalla seitsemän aikaan. Iltayhdeksän jälkeen mitattiin hurjat lukemat, Mattila kertoo.

Revontulia voi nähdä, kun arvo nousee yli 30:n. Seitsemältä luku oli 137:ssa ja pari tuntia myöhemmin jo 577. Silloin Mattila tiesi ladata kameransa akut ja lähteä tähyilemään taivaalle.

– Revontulet olivat jo puoli kymmenen aikaan voimakkaat. Järisyttävin näytelmä taivaalla nähtiin puoli yhden maissa. Silloin pääsin ikuistamaan myös koronan lähes täydellisenä.

Loimotus oli välillä voimakkaampaa ja välillä heikompaa.

– Parhaimmillaan revontulia näkyi koko taivaan alueella.

 

Voimakkaimmat revontulet pitkään aikaan

Kuluva talvi on ollut poikkeuksellisen pilvinen. Pilvien vuoksi ei ole kuitenkaan jäänyt näkemättä revontulia, sillä ennen sunnuntai-iltaa ei ole mitattu revontulia nostattavia aurinkotuulia.

– Yleensä revontulet näkyvät napojen ympärillä. Mutta sunnuntain purkaus oli niin voimakas, että satelliittikuvien perusteella näytelmää pääsi seuraamaan Tanskaa ja Irlantia myöten, Risto Mattila sanoo.

Myös maanantai-iltana on kohtuulliset mahdollisuudet nähdä revontulia. Edellisillan veroista revontulimyrskyä eteläisen Suomen taivaalle ei kuitenkaan ole tiedossa.

– Sunnuntai-iltana revontulet kulkivat taivaankannen yli kuin pilvilautat. Poikkeuksellista oli se, että ne alkoivat koillisesta, eivätkä pohjoisesta kuten yleensä.

Ihminen tuntee itsensä pieneksi mahtavan luontonäytelmän keskellä.

– Oli todella mykistävää nähdä revontulien tanssi yli taivaan kannen, Risto Mattila sanoo.

 

Revontulet voi myös kuulla

Parinkymmenen asteen pakkanen koetteli revontulien kuvaajan sormia ja kameran akkuja.

– Välillä piti käydä lämmittämässä varpaita ja vaihtamassa akut. Mutta se kannatti, sillä harvoin kotipihalla pääsee kuvaamaan näin kirkkaita ja värikkäitä revontulia. Voi vain kuvitella, millainen näytös Lapin taivaalla oli, Risto Mattila sanoo.

Revontulet näyttävät valokuvissa kirkkaammilta kuin luonnossa.

– Nyt revontulet olivat niin kirkkaat, että ne olisi pystynyt kuvaamaan vaikka pokkarilla. Hyvät kuvat edellyttävät valovoimaista objektiivia, pitkää valotusaikaa, kunnon jalustaa ja viivettä laukaisimeen, jotta kamera ei tärähdä.

Mattila otti osan kuvista jopa puolen minuutin valotusajalla.

– Pitkän valotusajan ansiosta kuvissa näkyvät revontulien liikkeet. Puolta minuuttia pidempi valotusaika ei voi olla, koska silloin tähdet alkavat jo liikkua kuvissa.

Lapissa on onnistuttu jopa äänittämään revontulien ääntä, joka syntyy siitä, kun aurinkotuuli osuu maan magneettikenttään. Mattila uskoo, että sunnuntai-iltana sen saattoi kuulla pohjoisessa. Kuhmalahden yössä ääntä ei kuitenkaan erottanut ihmiskorvalla.