Paikka on kaiken ydin

Waarin Baarin välikatto poistettiin, jotta tilaan saadaan lisää valoa ja avaruutta. Matti-Pekka Falck kertoo, että Willa Pinteleen vuoden 2014 kesä on jo täyttymässä juhlavarauksista. Varata voi joko Saunakylän, tai päärakennuksen ulkotiloineen. Lisämaksusta vuokrattavissa ovat majoitustilat, hääsviitti ja Waarin Baari.

Lopputulos on helppo kuvitella. Kuinka 350-vuotiaasta talonpoikaistilasta kuoriutuu vanhan ajan herraskartano. Sellainen, jonka päärakennus henkii uusklassismin tyylikkyyttä, jonka lähes 200 vuotta vanhat lankut taipuvat jalan alla, mutta jossa on kuitenkin lisänä jotakin sellaista, jota sisään astuja ei osaa kuvitella.

– Yllätyksellisyys tulee olemaan sisustuksen pääsana jokaisessa rakennuksessa. Haluamme luoda kokonaisuuksia ja yksityiskotia, jotka todella jäävät mieleen ja ovat persoonallisia. Emme aio olla täysin kiinni yhdessä tyylisuunnassa. Päärakennuksessa yhdistelemme esimerkiksi kasettiseiniä, korkeita lattialistoja ja kiiltävän mustaksi maalattuja sisäovia, vuonna 2003 tilan omistajaksi siirtynyt Matti-Pekka Falck kertoo.

Sisustuksen suunnittelusta vastaa Falckin puoliso Petti Puhakka, jolla on erikoismaalarin ja puusepän koulutuksen lisäksi 15 vuoden kokemus monenlaisista teatteritöistä Tampereen Teatterissa. Puusepän työt tekee eri aikakauden hengen ja rakentamistavat tunteva Antti Ahopelto, ja kirvesmiehen hommista vastaa paikallinen timpuri Matti Lindeman.

– Minulle jää sitten nuo teknisen puolen työt, maanrakennusyrityksenkin omistava Matti Falck toteaa.

 

Taantuma lakkautti elämysmatkailun

Mistä kaikessa oikein on kyse? Miksi Laitikkalassa Pintele-järven rannalla sijaitseva vanha sukutila kokee näin hurjan muodonmuutoksen?

Ensimmäisen kerran tila remontoitiin vuonna 2003, kun Falck pisti pystyyn elämysmatkailukeskus Hämeen Helmen. Elämysaktiviteettien määrän ja valikoiman puolesta yritys oli Suomen suurimpia.

Vuonna 2008 Suomeen rantautunut talouden taantuma iski kuitenkin tiukasti hampaansa yritykseen.

– Luulimme, että sähköpostimme toiminnassa oli vikaa, kun yritysasiakkaiden tilaukset katkesivat kuin seinään. Muutos oli niin radikaali, että jouduimme tekemään päätöksen toiminnan lopettamisesta.

Kuitenkin toinen yritys jossa Falck oli myös mukana, juhlatelttoja vuokraava Telttarent Oy, jatkoi porskuttamista entiseen malliinsa. Tämä olikin yksi syy, miksi Falckin mielessä alkoi itää idea palvelusta, joka suunnattaisiin pääasiassa yksityisille ihmisille. Myös markkinatutkimukset puhuivat idean puolesta.

– Elämysmatkailukeskuksen aikana minulta tiedusteltiin usein, voisiko täällä järjestää häitä. Silloin jouduin kieltäytymään, mutta nyt tilanne on toinen.

Toki Willa Pintelettä vuokrataan yhä myös yritysten kokous- ja virkistyskäyttöön, vaikka pääpaino onkin yksityistilaisuuksissa.

Yritystapahtumien järjestämisessä yhteistyötä tehdään Suomen tilausaktiviteetit Oy:n kanssa.

– Saunakylä kuumakylpypaljuineen, savusaunoineen, patioineen ja grillikotineen on houkutellut yrittäjiä tuomaan tänne ulkomaalaisia vieraitaan. 20 asteen pakkanen, pyyhe lantiolla ja kulku pitkospuita pitkin saunaan on ainutlaatuinen kokemus.

 

Amerikan meininkiä

Matti-Pekka Falck sanoo suoraan, ettei juhlatalon suunnittelussa ja konseptin lanseeraamisessa yritetä miellyttää massoja.

– Tarkoitus on tarjota jotakin sellaista, mitä ei muualta saa. Meille kaiken ydin on itse paikka. Se on se juttu, jossa eroamme nykypäivän avaimet käteen -palveluajattelusta. Haluamme tarjota juhlavieraille upeat puitteet, mutta juhlien suunnittelusta vastaavat asiakkaat itse. Niinpä pitopalvelu, juhlapaikan somistus ja juomat ovat asiakkaan itsensä hankittavissa. Toki henkilökuntaa saa tarvittaessa meidänkin kauttamme korvausta vastaan.

Kesannosta nurmikoksi muutettu Rantaniitty toi Saunakylälle 2000 neliömetriä lisätilaa. Harvinainen laatuaan Suomessa tulee olemaan Rantaniityn keskelle tehty 300 neliömetrin tila, johon voi pystyttää esimerkiksi suuren lattiallisen juhlateltan amerikkalaistyylistä hääseremoniaa varten.

– Paikka on järven rannalla rauhallisessa paikassa, johon ulkopuolisilla ei ole pääsyä. Valkoiseksi huputetut tuolit, keskellä sijaitseva käytävä ja vapaamuotoinen alttariratkaisu ovat nostaneet Suomen maallakin suosiotaan viime vuosina, Falck kertoo.

Aivan omanlaisensa on myös hääsviitti, joka on ulkoa päin perinteinen punamultainen mummonmökki, mutta sisältä kuin eurooppalaisen designhotellin huoneisto. Sviittiin kuuluvat keittiö-olohuone ja makuuhuone, ja sisustus tulee Falckin mukaan olemaan ”loistokas”.

– Suunnittelimme aluksi sängyn päädyn taakse sähkötakkaa, joka antaisi vaikutelman kuin sänky olisi tulessa.  Sitten ajattelimme, että ehkä se olisi jo liikaa, Falck naurahtaa.

 

Polkkaa Waarin Baarissa

Jo elämyspalvelukeskuksen aikana suurta suosiota nautti niin kutsuttu ”Waarin Baari”, jonka satavuotiaissa hirsiseinissä näkyy yhä hevosenpuremia. 120 neliömetrin suuruisella lattialla pääsee tanssimaan polkan paukkeessa tai rockin jytkeessä.

Rustiikkista henkeä tulevat rikkomaan muun muassa katon kristallikruunut.

– Kaikkien rakennusten valaistukseen tulemme muutenkin kiinnittämään paljon huomiota. Se on yksi suurimmista tunnelman luojista, Falck toteaa.

Willa Pinteleen yläkertaan rakentuu myös viihtyisä aulatila rentoon illanviettoon musiikkilaitteineen ja televisioineeen. Lapsiasiakkaita ajatellen tilassa on käytettävissä myös uusin pelielektroniikka.

Rannalla.