Rakennusvalvonta kehottaa tarkkaavaisuuteen

Erityisesti maneesien ja teräsristikkohallien omistajien kannattaa luoda silmät ylös taivaisiin – kenties myös lumet rakennuksen katolta. Talven lumikuorma alkaa olla raskaimmillaan, ja vaikka tänä talvena onkin päästy varsin vähällä, on katoilla paikoin melkoinen kuorma.

Tarkastusinsinööri Jouko Jauhia Kangasalan kunnan rakennusvalvonnasta toivoo isojen hallien omistajien tarkastavan silmämääräisesti ristikoiden ja pystyrakenteiden kuntoa.

– Jos mitään ei löydy, asiat ovat mahdollisimman hyvin. Jos vastaan tulee jotakin epäilyttävää, on laadittava vakavuusselvitys ja mahdollisesti vielä korjaussuunnitelma, hän sanoo.

Rakennusvalvonnasta luvataan auttaa asiassa eteenpäin esimerkiksi ohjaamalla alan asiantuntevien yritysten puoleen.

Rakennusten tarkkailun lisäksi myös lumien poisto katolta olisi Jauhian mukaan monesti paikallaan.

– Siinä vaaditaan kuitenkin huolellisuutta ja varovaisuutta. Turvavälineiden, kuten valjaiden avulla työn pystyy hoitamaan joissakin tapauksissa myös itse, mutta jyrkimmillä katoilla suosittelen sen jättämistä ammattilaisten tehtäväksi.

Ympäristöministeriö on kuntien rakennusvalvontaviranomaisten kautta tiedottanut Isola-nimisiä rakenteita sisältävien maneesien omistajille, että heidän kiinteistössään on rakenteita, jotka voivat olla turvariski. Samalla ympäristöministeriö on kehottanut kuntien rakennusvalvontaviranomaisia asettamaan joitakin riskirakennustyyppejä käyttökieltoon, kunnes rakenteiden turvallisuus on selvitetty. Isola-nimisen rakenteen lisäksi riskirakennuksiksi on katsottu puuristikoilla toteutetut rakennukset sekä Nordic Hall Oy:n, aiemmin Korato Oy:n, toimittamat teräsrunkoiset hallimaiset rakennukset.

Kangasalan kunnan rakennusvalvonta on kehottanut kaikkia riskirakenteita mahdollisesti sisältävien hallimaisten rakennusten omistajia olemaan yhteydessä rakennusvalvontaan asian selvittämiseksi ja mahdollisen käyttökiellon tarpeen selvittämiseksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?