Ilma muuttuu koko kodin lämmöksi

Pannuhuoneessa ilmalämpöpumpun sisäyksikkö ei vie paljon tilaa. Siitä lähtee nyt kodin viihtyisyyden perustekijä, tasainen lämpö.

Pälkäneläisen omakotitalon pannuhuoneessa hurisee uusi lämmityslaite. Se ei kuitenkaan ole se uusi öljykattila, jonka Eino Anttila ajatteli hankkivansa, koska edellinen oli jo vuosikymmeniä palvellut.

Talo tuntuu tulvivan kevätauringon lämpöä, mutta todellisuudessa ulkona paukkuu kireä pakkanen. Kodikkuuden takaa tasainen lämpö, joka Anttiloiden energiaratkaisussa tehdään kylmästä ilmasta.

Pieni laite pannuhuoneen seinässä on ilmasta veteen -lämpöpumpun sisäyksikkö. Se ei ole tutuksi tulleiden ilmalämpöpumppujen tavoin itsessään huoneen lämmittäjä tai viilentäjä, vaan se on yhdistetty talon lämmitysjärjestelmään ja kuumentaa energiallaan keskuslämmitysputkiston veden.

Samalla pienen lisäsäiliön avulla lisättiin lämpimän käyttöveden määrää.

Keskuslämmitystä pyörittävä ilmalämpöpumppu on melko uusi keksintö, mutta jatkuvan energian kallistumisen vuoksi se herättää paljon kiinnostusta. Eino ja Anja Anttilan kodissa laite käynnistettiin 8. helmikuuta – sen jälkeen heille on tullut runsaat parikymmentä puhelua, joissa on kyselty pumpun toiminnasta.

­– Tämä on aika yksinkertainen käyttää, kunhan asiantuntijat ovat kerran asentaneet sen, Eino Anttila kehuu.

 

Öljyn hinta kipurajoilla

– Alun perin luin tästä vaihtoehdosta Lämmöllä-lehdestä. Juttu vaikutti niin mielenkiintoiselta, että etsin ensin netistä tietoja ja soitin sitten

Jari Teronen on kolmen vuoden aikana asentanut perinteisten lisäksi ilmasta veteen -lämpöpumppuja.

laitteen maahantuojalle, Eino Anttila kertoo.

Seuraavaksi hän kysyi neuvoa Pälkäneen Rautiasta, missä sattui olemaan sopiva tarjous asennuksineen kaikkineen.

– Vaihto järjestyi lopulta näppärästi, kun koko homman hoitivat oman kylän miehet. Rautian Kimmo Lehtelä myi minulle laitteen ja putkiasentaja Markku Eerola ja Pälkäneen Talotekniikan Jari Teronen asensivat sen. Olivat ilmeisen hyvät myyntimiehet asialla, kun saivat minut näin nopeasti tarttumaan asiaan, Anttila naureskelee.

Tosiasiassa hän oli jo aikoja sitten kyllästynyt öljyn hinnan nousuun ja jatkuviin ennakoimattomiin ailahteluihin, jotka seuraavat maailmanpolitiikan kuohahteluja.

– Öljyn hinta alkoi olla kipurajoilla, pitkästi yli euron litralta, hän kertoo.

Vähän yli 150-neliöisen yksitasoisen omakotitalon lämmittämiseen kuluu hyvinkin kaksi tuhatta litraa öljyä vuodessa, ja käyttöveden lämmittämisen vuoksi kulutusta on myös kesällä. Sitä paitsi öljykattilan hyötysuhdekaan ei ole paras mahdollinen.

Kaikki se sai miettimään lämmitysjärjestelmän uusimista, kun öljykattilan vaihto oli joka tapauksessa edessä.

 

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijaitsee talon aurinkoisessa eteläpäädyssä. Lämpöä vapautuu jonkin verran myös laitteen ulkopuolelle, jolloin se tippuu vetenä maahan. Pakkastalvena yksikön alle on muodostunut jäätikkö, Eino Anttila näyttää.

Kuin jääkaappi nurin päin

Eino Anttilan ilmalämpöpumpussa on sisä- ja ulkoyksiköt niin kuin tavallisissa pumpuissa. Ulkoyksikön kompressori muuttaa kylmyyttä kuumaksi kaasuksi, joka kulkee putkea pitkin pannuhuoneen seinään kiinnitettyyn sisäyksikköön, jossa kiertää keskuslämmityksen vesi.

Ilmasta veteen -lämpöpumppu on siis kytketty keskuslämmityksen kylkiäiseksi. Öljylämmitys ei ole enää käytössä, mutta vanha kattila säilyy käyttökelpoisena varajärjestelmänä. Heti, jos pumppu ei pysty tuottamaan vähintään 45-asteista vettä, öljypoltin kytkeytyy automaattisesti päälle.

– Sen verran täytyy olla yhä öljyä pöntössä, ettei palelluta, jos tulee joku katastrofi. Mutta siihen riittää kyllä vanha kattila, Eino Anttila toteaa.

Ilmalämpöpumppu toimii kuin jääkaappi mutta toisin päin: kun jääkaapin kompressori muuttaa sähköenergian avulla lämmintä ilmaa kylmäksi, ilmalämpöpumppu muuttaa kylmän ilman kuumaksi kaasuksi. Molemmissa lämpöä siirretään kahden kennon välillä olomuotoa muuttavan kylmäaineen avulla.

 

Ei huolta öljykriiseistä

Eino Anttila kertoo, että pumppu käynnistyy pakkasella noin neljä kertaa tunnissa tuottaakseen 21–23 -asteisen huoneilman. Öljyn kulutus kotitaloudessa on loppunut mutta sähköä tietysti kuluu paljon enemmän kuin ennen.

– Odotan mielenkiinnolla seuraavaa sähkölaskua, Anttila vitsailee.

Hän seuraa talossa kuluvan sähkön määrää päivittäin tietokoneelleen asennetusta ohjelmasta, josta kulutuksen voi lukea 12 minuutin jaksoissa. Se kertoo, että pumpun avulla käytettävä keskuslämmitys ei ole nostanut hurjia kulutuspiikkejä, vaan energiaa

Eino Anttila seuraa perheen energiankulutusta päivittäin tietokoneohjelman avulla.

kuluu tasaisesti ja hallitusti. Kesällä ilmalämpöpumppu lämmittää käyttöveden.

– Silti en ole vielä varma, kuinka paljon loppujen lopuksi säästämme, koska mitään vertailua aikaisempaan ei voi vielä tehdä. Joka tapauksessa olen tyytyväinen, että pääsimme öljylämmityksestä eroon, hän sanoo.

Anttiloiden vuonna 1971 valmistunut talo on lämmennyt alusta asti öljyllä. Sinä aikana kattila on vaihdettu kerran ja puhdistamisineen ja täyttämisineen järjestelmä on ehtinyt työllistää isäntäväkeä riittämiin.

– Ainakaan ei nyt olla riippuvaisia maailman öljykriiseistä, Eino Anttila toteaa.