Palveluseteli on Sydän-Hämeessä tiensä alussa

Paljon puhutun palvelusetelin käytössä on Kangasalla ja Pälkäneellä vielä eksotiikkaa: toistaiseksi niitä on myönnetty vain yksi. Palveluseteli on ollut Kangasalla käytössä vanhusten tehostetussa palveluasumisessa ja omaishoidon tuen lomituksessa.

Sosiaali- ja terveyskeskus on kuitenkin ottamassa palvelusetelin käyttöön nykyistä laajemmin koko yhteistoiminta-alueella. Kangasalan kunnanhallitus on päättänyt esittää valtuustolle, että palveluseteli otettaisiin käyttöön erikoissairaanhoidon lyhytjälkihoitoisissa toimenpiteissä vielä tämän vuoden aikana.

Kangasalla on jo voimassa oleva lyhytjälkihoitoisia toimenpiteitä koskeva sopimus, mutta se umpeutuu tämän vuoden lopulla. Palveluseteli otettaisiinkin aluksi käyttöön sellaisissa toimenpiteissä, jotka eivät ole sisältyneet vuodenvaihteessa umpeutuvaan, vuonna 2009 tehtyyn hankintapäätökseen. Tällaisia nopean sairaalasta kotiuttamisen toimenpiteitä ovat esimerkiksi suonikohjuleikkaukset ja -hoidot ja hörökorvaleikkaukset.

Yhteistoiminta-alueella Kangasala isäntäkuntana päättää palvelusetelin käytöstä koko alueella terveyspalveluiden osalta, mutta toistaiseksi Pälkäne, Orivesi ja Juupajoki päättävät itse sosiaalipuolen palveluseteleiden käytöstä.

Sosiaali- ja terveyskeskuksen johtavan ylilääkärin Sari Mäkisen mukaan sovittujen palvelujen hinnoista pyydettiin tarjouksia eri tuottajilta, ja palveluita tuottamaan hyväksyttiin ne yritykset, joiden hintatasoa ei arvioitu liian korkeaksi halvimpaan tarjoukseen verrattuna.

Palveluseteli on yksi vaihtoehto myös siinä vaiheessa, kun lyhytjälkihoitoisten toimenpiteiden, erikoislääkärikonsultaatioiden ja diagnostisten tutkimusten uusi kilpailutus tulee ajankohtaiseksi.

– Moninaisten palvelujen järjestämiseen tarvitaan moninaisia keinoja. Palveluseteli on myös kirjattu osaksi kunnan strategisia tavoitteita, sosiaali- ja terveysjohtaja Raija Harju näkee.

Esimerkiksi kotihoidon puolelle Harju ei usko palvelusetelimahdollisuuden kuitenkaan rantautuvan ainakaan vähään aikaan.

Palvelusetelien käyttöä ja kustannuksia aiotaan sosiaali- ja terveyskeskuksen alueella seurata säännöllisesti. Tampereen ympäryskunnista Ylöjärvi ja Pirkkala ovat hankkineet erikoissairaanhoidon avohoidon palveluja palvelusetelillä jo muutamia vuosia, ja sekä taloudellisesti että asiakaspalautteen perusteella kertyneet myönteiset kokemukset ovat rohkaisseet palvelusetelikäytännön viemistä nykyistä pidemmälle.

Palveluseteli on käytössä tällä hetkellä noin joka kolmannessa kunnassa. Setelin käyttö on painottunut suuriin kuntiin, joissa kohtaavat riittävän suuri asiakaspohja ja palveluntuottajien määrä. Eniten palveluseteliä käytetään sosiaalipalveluissa, kuten koti-, siivous ja ateriapalveluissa, mutta myös terveyspalveluissa, kuten kotisairaanhoidossa.

Setelin tuomia uhkia ja mahdollisuuksia puitiin viime viikolla Kangasalan kirjastolla, jossa aihetta avasi terveystieteiden maisteri Liina-Kaisa Tynkkynen Tampereen yliopistosta.

Liina-Kaisa Tynkkynen esitteli Asiaa ajatuksella -tilaisuudessa viime viikolla Kangasalan pääkirjastolla palvelusetelin mahdollisuuksia ja uhkia monen eri osapuolen näkökulmasta.

Palveluseteli

- Tavoitteena lisätä palvelujen saatavuutta, edistää julkisen ja yksityisen puolen yhteistyötä ja tarjota kuntalaisille valinnanvapautta

- Kukin kunta saa itse päättää, hyödyntääkö palveluseteliä palvelujensa järjestämisessä

- Kunta valitsee asettamiensa kriteerien perusteella yritykset, jotka saavat tuottaa setelin piiriin määriteltyjä palveluja

- Kunta määrittelee, minkä arvoinen palveluseteli on ostettaessa palvelua yksityiseltä yritykseltä

- Palvelusetelillä kunta maksaa setelissä määritellyn summan yritykselle, asiakas maksaa mahdollisen yli jäävän osuuden

- Asiakas saa myös kieltäytyä palvelusetelistä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?