Paikallisyhdistyksille tonneja tarjolla

Jos kylällä on tekemisen tarmoa, mutta toteutus tyssää rahanpuutteeseen, yksi ratkaisu voi löytyä Ystäväkylä-hankkeen käynnistämästä Lähivastuukampanjasta. Se tarjoaa Pirkanmaan maaseudun kyläyhdistyksille ja muille paikallisyhdistyksille kolme tuhannen euron suuruista toimintarahaa. Tonnit on tarkoitettu yhdistysten ideoiman pienimuotoisen paikallisen toiminnan toteutukseen.

– Ystäväkylä-hankkeen tavoitteena on maaseudun ja kaupungin lähentäminen ja yhteisöllisyyden edistäminen. Lähivastuukampanjan kautta haluamme tukea kylien omatoimista yhdessä tekemistä. Samalla välitämme kaupungin suuntaan esimerkkejä siitä mitä kaikkea pienilläkin resursseilla voi saada aikaan. Aina siis parempi, jos idea on monistettavissa hyötykäyttöön muuallakin, kertoo Sari Poutiainen Ystäväkylä-hankkeesta.

Toimintarahan käyttökohde voi olla mitä vain kesäkioskin starttirahasta vaikka koko kylän yhteiseen digitukikurssiin. Tärkeintä on, että rahat menevät hyvään käyttöön ja asukkaiden yhteiseen touhuamiseen. Toiminnan toteutusta valituissa kohteissa seurataan kesän aikana kampanjan sivuilla, mutta muuten aika käytetään tekemiseen eikä raportoimiseen.

– Kylillä riittää intoa ja ideoita tekemiseen, mutta liikaa rahaa vapaaehtoispohjalta toimivilla yhdistyksillä ei ikinä ole. Uskoisin, että tällainen ylimääräisestä paperinpyörittelystä vapaa toimintaraha kelpaa monille, arvioi Marja Vehnämaa kampanjan viestinnässä auttavasta Pirkan Kylät ry:stä.

Takaraja yhdistysten ilmoittautumiselle on 29. huhtikuuta. Paras hakijakolmikko valitaan toukokuun alussa Ystäväkylän, Lähi-Tapiolan ja Pirkanmaan Osuuskaupan edustajien raadilla. Erityisesti paikallisia nuoria yhdessä tekemiseen ja yrittämiseen kannustavat ideat ovat valinnassa vahvoilla.

Ystäväkylä-hanke on Ekokumppanit Oy:n toteuttama, Pirkanmaan Ely-keskuksen Manner-Suomen Maaseudun kehittämisrahastosta rahoittama yleishyödyllinen kehittämishanke.