Jälkesi jäävät nettiin (vessaan)

Valistusvessalla on sanottavaa. Anna Tapion koulun kilpailutyö puhutteli selkeydellään.

”Jälkesi jäävät nettiin”, muistuttavat jalanjäljet wc-istuimen edessä Anna Tapion koulun valistusvessassa. Seiniä pitkin juoksevissa wc-papereissa

lukee iskulauseita, ja koppiin on varattu myös tuiki tärkeää luettavaa.

Anna Tapion koulun 7-henkinen oppilasryhmä selviytyi kärkikolmikkoon Mediataitoviikon Tuunaa vessa -kilpailussa, jossa tehtävänä oli sisustaa tavallinen vessa muistuttamaan kävijöitä internetin käyttäjien oikeuksista ja velvollisuuksista.

Kilpailu oli suunnattu 7–18 -vuotiaille lapsille ja nuorille, ja siihen osallistui yli 40 ryhmää. Anna Tapion koulun tietotekniikan opettaja Timo Ojalan mukaan aihe kolahti heti hyvin.

– Koulussamme pidetään muutenkin pinnalla turvallista netin käyttöä. Ainakaan kukaan meidän oppilaista ei pääse sanomaan, että ”minä en tiennyt”. Siksi ei tarvinnut paljon ohjata oppilaita, sanoin vain, että tässä on tehtävä, tehkää se. Toisekseen koulussamme on todella monta vessaa, joten senkin puolesta kilpailu sopi hyvin meille, hän perustelee.

Toiset palkitut vessat sijaitsevat Pääskytien koulussa Porvoossa ja Tiirismaan peruskoulussa Lahdessa.

Suomen taitavimmat valistusvessan suunnittelijat Sara Hanki, Iida Valtonen, Milja Ruusunen, Teemu Salmi, Jasa Paavolainen ja Maria Järvinen. Kuvasta puuttuu Oskari Rathjens.