Allergioiden kanssa oppii elämään

Niemisten perheessä tuplataan allergialääkitykset keväisin. – Allergioiden kanssa oppii kuitenkin elämään, Pirita Nieminen vakuuttaa.

Silmät kutisevat, olo on tukkoinen, nenä vuotaa ja ääni käheytyy. Kangasalalaisessa Niemisten perheessä kevään tulon huomaa siitä, kun on aika tuplata allergialääkkeiden annostus.

– Minulla ja kahdella pojallamme on kaikilla käytössä allergiatabletit, nenäsuihkeet ja astmalääkkeet. Käytämme niitä ympäri vuoden, mutta keväisin määrät vähintäänkin tuplataan, Pirita Nieminen kertoo.

Usein ensimmäinen keväinen riesa on katupöly. Katupöly on kokoelma monenlaisia pienhiukkasia: eläinpölyä, menneen vuoden siitepölyä, homeitiöitä, bakteereja sekä hienoksi hiertynyttä hiekkaa. Kun talven aikana väylille kertyneitä hiekkoja aletaan siivota pois, allergiset ja usein myös ei-allergiset saavat herkästi oireita. Katupöly ärsyttää tavallisimmin silmien ja nielun limakalvoja.

– Katupölyä seuraavat koivun ja pajun siitepölyt ja myöhemmin kesällä kukkivat heinät. Oireista aikaa riittää siis pitkälle syksyyn, Pirita Nieminen toteaa.

Niemisten perheessä on jouduttu tottumaan myös erilaisiin ruoka-aineallergioihin, sillä sekä Pyry, 5, että Verne, 3, ovat allergisia useammalle ruoka-aineelle. Perheen äidin ruokavalio on gluteeniton ja laktoositon. Poikien ruoka-aineallergiat huomattiin jo vauvaiässä. Oireet ilmenivät ja ilmenevät edelleen kaikilla mahdollisilla tavoilla: ihottumana, mahakipuna ja hengitystieoireina.

– Edelleen kiellettyjä ruokia on enemmän kuin sallittuja. Tällä hetkellä pojat eivät syö kotimaisia viljoja, kananmunaa, maitoa ja useimmat hedelmätkin ovat kiellettyjen listalla, Pirita Nieminen luettelee.

Siitepölyaika pahentaa usein myös ruoka-aineallergioita, sillä moni ruoka, joka allergiselle sopii muina aikoina, ei käykään siitepölyaikana.

– Esimerkiksi koivu reagoi ristiin monen ruoka-aineen kanssa, ja keväisin jokin ruoka, mikä muuna aikana sopii, aiheuttaakin yhdessä koivun siitepölyn kanssa oireita, Pirita Nieminen tietää.

 

Eri ruoat melkein kaikille

Niemiset ovat vuosien varrella tottuneet noudattamaan erilaisia ruokavalioita, ja perheen äiti sanookin, että allergiat ovat nykyisin osa perheen tavallista arkea. Silti ne aiheuttavat paljon tilanteita, jotka täytyy ottaa ajoissa huomioon.

– Lääkitykset täytyy tietenkin pitää kunnossa koko ajan, ja tarkkailla sitä, tuntuvatko lääkemäärät sopivilta. Emme myöskään vieraile usein eläinperheissä ja kauppamatkatkin täytyy suunnitella huolella. Lomamatkat ovat myös haasteellisia. Kylmälaukun varassa tehtävät lyhyet reissut onnistuvat, mutta pidemmillä matkoilla ruokailu on hankalaa, Pirita Nieminen kertoo.

Erikoisruokavalioon kuuluvia raaka-aineita saa koko ajan paremmin myös Kangasalan ruokakaupoista. Pirita Nieminen harmittelee kuitenkin, että Tampereella sijainnut allergiakauppa meni jokin aika sitten konkurssiin.

– Emme löydä käytännössä mitään valmista ruokaa kaupoista, vaan kaikki tehdään itse.

Erilaiset allergiat aiheuttavat myös sen, että Niemisillä koko perhe syö harvoin samaa ruokaa. Tänä keväänä työn alla on lähentää poikien ruokavalioita siten, että vanhempien olisi helpompi valmistaa heille molemmille sopivaa ruokaa. Sekä Pyry että Verne tietävät jo tarkkaan, mitä he voivat syödä ja mitä eivät.

– Rajoitteet voivat kuulostaa tottumattomasta melkoisilta, mutta pääsääntöisesti elämme ihan tavallista pikkulapsiarkea, tosin pienin poikkeuksin, Pirita Nieminen korostaa.

 

Allergiapäiväkoti hyvä hoitopaikka

Niemisten pojat ovat hoidossa allergiapäiväkoti Myllyn ryhmiksessä Kangasalla. Pirita Nieminen kiittelee päiväkotia vuolaasti. Hän epäilee, että Pyryn ja Vernen ruoka-ainerajoitteet voitaisiin ottaa huomioon tavallisessakin päiväkodissa, mutta siellä muiden lasten mukana kulkeutuisi hoitoon eläinpölyjä niistä perheistä, joissa on lemmikkejä.

– On huojentavaa, kun voi jättää pojat hyvään hoitoon päivän ajaksi, eikä tarvitse huolehtia, sujuuko kaikki varmasti hyvin. Allergiapäiväkodin hoitajilla on vankka tietämys erilaisista allergioista, erityisopettajana Suoraman ja Tursolan kouluissa työskentelevä Pirita Nieminen sanoo.

Viime vuosina markkinoille on tullut paljon uusia allergialääkkeitä. Pirita Nieminen tietää omasta kokemuksesta, että jos yksi valmiste ei tunnu tuovan apua oireisiin, jokin toinen voi hyvinkin auttaa.

– Siinä mielessä allergioiden hoitaminen ja lääkitys on kyllä kehittynyt, hän miettii.

Pyryn ja Vernen allergioita pyritään lääkityksen lisäksi hoitamaan niin sanotulla rotaatioruokavaliolla. Pojilla on käytössään ruokavalio, jossa tietyn ajan kuluessa käytetään noin seitsemää eri ruoka-ainetta. Jonkin ajan kuluttua kokeiluun tulee taas uudet seitsemän ruoka-ainetta. Näin pyritään laajentamaan ruokavaliota löytämällä uusia sopivia ruoka-aineita.

– Kun pojille tulee vielä vähän enemmän ikää, voidaan aloittaa siedätyshoito esimerkiksi eläin- ja siitepölyallergioihin, Pirita Nieminen kertoo.