Tulikin mahtitalvi

Sydänhämäläiset ovat viettäneet viime viikkoina järvien jäillä niitä talvipäiviä, joita kesäsateilla ja -helteillä muistellaan.

Joulu- ja tammikuussa olisi ollut vaikea uskoa, että tänä talvena saadaan nauttia kevätkeleistä järvien jäillä. Alkutalvi enteili pikemminkin taas yhtä kehnoa jäävuotta.

Pikkujärvet ja isojen vesien suojaisat lahdet eivät saaneet lainkaan kunnon jääkantta, sillä ne ehtivät jäätyä ennen ensilumia. Eristävä pakkaslumikerros esti tehokkaasti jäiden vahvistumisen. Esimerkiksi Saarikylien retkiluisteluradalla piti tehdä alkuvuodesta tosissaan töitä, että väylät saatiin aurattua auki ja jää pääsi vahvistumaan.

 

Järvien jääladut on pyritty avaamaan helmikuulla, jotta talviloman viettäjät pääsisivät hiihtämään. Tänä talvena moni sotki kelkkojensa kanssa sohjossa, kunnes luovutti. Jään päälle noussut vesi oli muodostanut lumen alle vetisen kerroksen, joka ei päässyt yöpakkasillakaan jäätymään, koska tuuli tuiversi päivän aikana avatut urat umpeen.

Vielä hiihtolomien aikaan näytti siltä, ettei jäille tarvitse tänä vuonnakaan lähteä sivakoimaan. Pilkkimiehiltäkin vaadittiin kovaa kuntoa, että sohjossa pääsi apajille.

Mutta kevättalven aikana on saatu talvelta rästiin jääneet kirkkaat päivät korkojen kera. Suomen talvessa aurinkoista päivää seuraa kylmä pakkasyö, joka on muuttanut sohjokerrokset kantaviksi hangiksi. Viimeisen kuukauden ajan järvien selillä on saatu nauttia poikkeuksellisen upeista oloista.

Tämä ei ole jäänyt sydänhämäläisiltä ja kesäasukkailta huomaamatta. Väkeä on riittänyt jäillä ja laduilla mustanaan.

 

Joulukuun alusta alkanut hiihtokausi on kestänyt neljä ja puoli kuukautta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että jäillä hiihdetään vielä vappunakin. Harjujen ja metsien laduille ei ole ollut enää aikoihin menemistä. Luistelu voisi vielä onnistua roskaisilla urilla, mutta perinteisen suksi tökkää havuihin niin, että sivakointi menee rämpimiseksi.

Monet ranta-asukkaat ja mökkiläiset pitävät moottorikelkkojensa kanssa järvien latuja edelleen mainiossa kunnossa. Keväälle ei anneta periksi. Aurinko syö ladut joka päivä, mutta vanhojen urien viereen vedetään aina uudet ladut. Niinpä parhaissa paikoissa alkaa olla kymmenkunta latua rinnakkain.

Ensi viikolla kevät vie vääjäämättä voiton, mutta tulevana viikonloppuna voi vielä päästä upeille jääladuille nauttimaan pohjoisen poikkeuksellisesta talviriemusta.