Miksi linnut parveilevat teiden varsilla?

Pälkäneellä on perinteisesti runsaasti naakkoja.

Autoilijat ovat saaneet viime aikoina olla tarkkoina Pälkäneellä ja Lahdentiellä ajaessaan. Suuret lintulaumat ovat ruokailleet ahkerasti teiden pientareilla. Joskus ne väistävät autoilijaa niin viime tipassa, että kuljettaja saa olla tarkkana jos haluaa olla törmäämättä lintuihin.

Mitkä linnut mahtavat olla kyseessä, Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin?

– Kuvaus sopii hyvin naakkoihin. Pälkäneellähän on naakkoja perinteisesti runsaasti. Ne liikkuvat juuri tuolla tapaa teiden reunustoilla ja ruokailevat maassa. Joukossa voi hyvin olla myös variksia. Varikset ovat niin ikään sellaisia puhtaana pitäjiä eli ne puhdistavat teiden reunustoja yliajetuista linnuista ja muista raadoista. Varislinnuista on näin ollen hyötyä ympäristön puhtaana pitämisessä.

 

Millaista ravintoa naakat ja varikset etsivät teiden reunustoilta?

– Naakat etsivät ruokaa avomailta ja tien reunustoilta. Sieltä voi löytyä kaikenlaista siementä, kasvia, eläintä ynnä muuta sellaista. Ja näin keväällä talven jäljiltä siellä on kaikenlaisia kasoja, joita on mukava kaivella ja löytää kenties jotakin nokkaan pantavaa. Tämä on tyypillistä varislinnuille kuten naakalle.

– Naakkakin tarvitsee kiviä ravinnon sulattamista varten jonkin verran, mutta tämä ei ole pääasiallinen syy oleskella ja liikkua teitten reunustalla. Varsinaiset siemensyöjät tarvitsevat kiviä enemmän.