Äänestys: Valtuusto näytti vihreää valoa palvelusetelin tuomiselle sosiaalipuolelta terveydenhuoltoon

Palveluseteli herättää voimakkaita tunteita

Lähtölaukaus kunnallisen terveydenhuollon yksityistämiselle vai kaikkien edun mukainen välttämätön siirto? Palvelusetelin käyttöönotto osassa erikoissairaanhoitoa kirvoitti kovan keskustelun Kangasalan valtuustossa maanantaina.

– Tämä on ideologinen kysymys, tiivisti vasemmistoliiton Seppo Talli.

Puoluetoveri Jorma Mäntylä piti päätöstä merkittävänä ennakkopäätöksenä ja esitti setelin käyttöönoton lykkäämistä, kunnes valtakunnallisen sosiaali- ja terveysuudistuksen toistaiseksi epäselvät linjaukset ovat tiedossa. Mäntylä halusi myös asian uuteen käsittelyyn tuotavan kustannuslaskelmia setelin käyttöönotosta. Käsittelyä päätettiin kuitenkin valtuustossa jatkaa selkeän äänestystuloksen jälkeen.

– Ei niitä palveluseteleitä mistään automaatista jaeta, ja aina voidaan ottaa taka-askelia, näki Tony Lähde (sit).

Palvelusetelien menekki ei ainakaan sosiaalipuolella ole vielä räjähtänyt käsiin, sillä maaliskuuhun mennessä Kangasalan sosiaalihuollossa oli myönnetty yksi palveluseteli.

Valtuustossa kannettiin huolta myös siitä, miten potilas ymmärtää palvelusetelikäytännössä uuden roolinsa tilaajana, miten kunta suoriutuu tähän liittyvästä informaatiovelvoitteestaan ja voiko lääkäri kaksoisroolissa myöntää ensin palvelusetelin terveyskeskuksessa ja myöhemmin olla operoimassa samaa potilasta yksityisellä puolella.

Poikkeuksellista kyllä, ideologia näkyi selkeänä rajalinjan vetäjänä myös setelin käyttöönotosta käydyssä äänestyksessä. Salin vasen siipi olisi halunnut asettaa palvelusetelin käyttöön liittyen rajan: yksityisten erikoissairaanhoitopalveluiden ostojen haluttiin jäävän alle kolmen prosentin erikoissairaanhoidon kustannuksista.

Käsi ylös ne, jotka eivät tässä vaiheessa halua lisärajoituksia palvelusetelin käyttöön.

Kolmen prosentin rajoitus jäi asettamatta äänin 36–15. Palveluseteliä suunnitellaan otettavaksi käyttöön vielä tämän vuoden puolella. Lyhytjälkihoitoisen kirurgian tuotteiden hankintapäätöksen tekee aikanaan sosiaali- ja terveyslautakunta.

Palveluseteli

- Tavoitteena lisätä palvelujen saatavuutta, edistää julkisen ja yksityisen puolen yhteistyötä ja tarjota kuntalaisille valinnanvapautta

- Kukin kunta saa itse päättää, hyödyntääkö palveluseteliä palvelujensa järjestämisessä

- Kunta valitsee asettamiensa kriteerien perusteella yritykset, jotka saavat tuottaa setelin piiriin määriteltyjä palveluja

- Kunta määrittelee, minkä arvoinen palveluseteli on ostettaessa palvelua yksityiseltä yritykseltä

- Palvelusetelillä kunta maksaa setelissä määritellyn summan yritykselle, asiakas maksaa mahdollisen yli jäävän osuuden

- Käyttö vapaaehtoista: asiakas saa myös kieltäytyä palvelusetelistä, jolloin kunta järjestää palvelun toisella tavalla

- Kangasalla käytössä vanhusten tehostetussa palveluasumisessa ja omaishoidon tuen lomituksessa, tänä vuonna tulossa käyttöön joissakin erikoissairaanhoidon lyhytjälkihoitoisissa eli nopeasti kotiutukseen johtavissa toimenpiteissä (esim. suonikohju- ja hörökorvaleikkaukset)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?