Ansioplaketti Vanhalle Savotalle

Kotus eli kaksilappeinen suurlaavu Vanhan Savotan metsässä.

Metsähistorian ja -perinteen parissa toimiva valtakunnallinen Metsähistorian Seura ry antoi äskettäin Luopioisten Rautajärvellä toimivalle Vanhalle Savotalle seuran ansioplaketin tunnustuksena ansiokkaasta työstä seuran tarkoitusperien hyväksi.

Vanha Savotan yrittäjäpariskunta Jouko Vilkman ja Sari Kekki on kahdentoista vuoden ajan järjestänyt Rautajärvellä metsä- ja maatalousperinteeseen liittyviä tapahtumia sekä osallistunut vuosittain lukuisiin perinnetapahtumiin kautta eteläisen Suomen. Nyttemmin Savotan toiminnassa ovat mukana myös perheen tyttäret, Anna Tapion koulua käyvä Inka-Milla ja peruskoululainen Jenna-Janika.

Inka-Milla on taitava valokuvaaja ja hänen tekemänsä Vanhan Savotan nettisivut ovat korkeatasoiset. Myös Jenna-Janika käyttää kameraa jo taitavasti.

Metsäperinteen esittelyyn Vanha Savotta on vuosien mittaan hankkinut vanhoja koneita, laitteita, työvälineitä ja varusteita sekä tehnyt monia suuriakin rakennelmia, kuten Savottakämpän esittely-, kahvio- ja myymälätiloineen ja piha-alueen esittelykatoksineen sekä metsätapahtuma-alueen rakennukset.

Metsähistorian Seuran ansioplaketin vastaanottajat Jouko Vilkman, Sari Kekki ja Inka-Milla Kekki.
Jenna-Janika ujosteli ryhmäkuvaan tuloa, mutta saatiin kuvaan kämpän ylisillä.

”Hartsuherra” Jouko Vilkman kertoo metsäperinteen harrastuksen olevan hänellä lähtöisin jo lapsuudesta. Isän mukana oltiin metsätyömailla pienestä pitäen ja voimien karttuessa sieltä hankittiin myös palkkarahaa, ensin käpyjen keruulla ja istutuksilla, sittemmin hakkuulla.

Vilkmanien kotitalon lähistöllä metsän keskellä olevalla aukiolla oli talvisin oli suuri puutavaravarasto eli laani. Massabaana eli puutavaran hevosajoreitti kulki kodin läheltä.

Joukon isä oli pienviljelijä ja seppä. Hän kengitti ajomiesten ja lähiseudun hevoset ja raudoitti reet.

 

Kolme perinnetapahtumaa vuodessa

Kämppäkauppa on kuin metsätyön museo.

Vanha Savotta järjestää vuosittain kevättalvella kaksipäiväisen vanhan ajan talvisavotan, jossa esitellään monipuolisesti vanhoja metsätyömenetelmiä myös työnäytöksin. Kesällä on kaksipäiväinen vanhan ajan metsä- ja maatalousnäyttely, ja syksyisin järjestetään vanhan ajan puintipäivä.

Viime maaliskuun talvisavotta oli jo kahdestoista.

Savotta järjestetään Vilkmanien metsässä noin kilometrin päässä kämpältä. Metsän tapahtuma-alueelle on rakennettu suurikokoinen, kaksilappeinen laavu eli kotus ja sen ympärille on vuosien mittaan tehty monia pysyviä työnäytöksissä käytettäviä rakennelmia.

Työnäytöksissä esitellään vanhan ajan metsätyötä aidossa ympäristössä. Viime maaliskuussa erityisteemoja olivat vanha metsäkoneet ja uiton valmistelu, myös sotiemme veteraanien perintö.

Vanhan ajan metsä- ja maatalousnäyttely järjestetään Rautajärvellä seuraavan kerran ensi heinäkuun 13. ja 14. päivinä ja vanhan ajan Puintipäivä 21. syyskuuta. Näissä tapahtumissa on nähtävissä maaseudun entisaikojen elinkeinojen ja elämän koko kirjo.

Vanhan Savotan kämppämyymälä avattiin vuonna 2000. Ensimmäinen vanhan ajan metsä- ja maatalousnäyttely järjestettiin kesällä 2004 ja tapahtuman yhteydessä vihittiin myös myymälän yhteyteen Savotan kämppä kokoontumistiloineen.

Kämppä perinne-esineineen ja kuvineen on kuin metsätyömuseo. Pari vuotta sitten perhe muutti asumaan tämän kämppärakennuksen yläkertaan, ja vanha koti varattiin talkoolaisten tilapäismajoitukseen.

Jouko ja Sari haluavat erityisesti kiittää tapahtumien innostunutta ja osaavaa talkooväkeä.

Perinnetapahtumissa on talkoohengessä esittelijöinä kymmeniä alan taitajia ja harrastajia laajasti kautta eteläisen Suomen ja järjestelyissä samoin kymmeniä talkoolaisia pääosin lähiseudulta.

Tapahtumien yleisömäärät ovat vuosien mittaan lisääntyneet. Vaikka tilaisuudet toteutetaan pitkälti talkootyönä, ne aiheuttavat kuluja, joita on pääsymaksuilla vaikea kattaa.

Vanhan Savotan ylläpito ja tapahtumien järjestäminen on yrittäjäpariskunta Jouko Vilkmanin ja Sari Kekin sekä heidän tyttäriensä mittavaa ja arvostuksen ansaitsevaa harrastustoimintaa. Metsähistorian Seuran ansioplaketti annettiin varmasti oikeille toimijoille.

 

Markku Rauhalahti