Alkukesä on kiivainta pihanrakennusaikaa

Mikko Matikainen tekee yrityksessään vielä viime hetken valmisteluja ennen kuin se toukokuussa aukeaa.

Pihan perustamisessa ei kannata oikaista. Pohjat on syytä tehdä kunnolla, mikäli haluaa pihasta kestävän. Maata kannattaa kaivaa kunnolla alta pois, kun perustaa uutta pihaa tai korjaa vanhaa. Kuopan pohjalle voi laittaa suodatinkankaan niin halutessaan. Kangas estää syvältä maasta mahdollisesti kasvavien ruohojen pääsyn maan pinnalle sekä erottaa maa-ainekset toisistaan.

– Montun pohjimmaiseksi tulee hiekkaa noin 60 prosenttia montun tilavuudesta. Hiekka sitoo vettä ja kosteutta sekä varmistaa maan oikean kosteuspitoisuuden. Hiekan päälle tulee runsas multakerros, johon puolestaan laitetaan istutukset kasvamaan. Koko komeus viimeistellään ja koristellaan kuorikkeilla tai kivillä, miten itse vaan haluaa, Mikko Matikainen pälkäneläisestä Mikon Kivi & Klapi -nimisestä yrityksestä kertoo.

Erilaisten kuorikkeiden käyttäminen on pientalojen ja mökkien pihoissa vielä yleisintä, mutta hieman arvokkaammat kivikoristelutkin yleistyvät jatkuvasti. Mikko Matikainen tietää, että suosittuja ovat perinteisten maisemakivien ohella erilaiset liuskekivikatteet ja koristelukivirouheet sekä sepelit.

Kuorike soveltuu istutusten, kasvimaan ja polkujen katteeksi. Kuorike pidättää kosteutta maassa ja vaikeuttaa rikkakasvien kasvua sekä estää niiden taimettumista. Kuoriketta kannattaa käyttää muun muassa monivuotisten kasvien alustoilla. Sitä laitetaan maahan noin 5–10 sentin kerros.

Liuskekiveä.

Kiveä voi käyttää monella tapaa hyväkseen pihassa ja puutarhassa, esimerkiksi talon ympärillä, käytävillä, pihateillä, portin pylväissä, julkisivussa, lattioissa, sisustuksessa ja istutustenkoristeena kukkapenkkien reunuksilla.

– Jos asiakas haluaa, kivipihan saa tehtyä tontille kuin tontille, oli se sitten tasainen tai rinnetontti, Mikko mainitsee.

Pääasiassa pihan rakentaminen ajoittuu sulan maan kauteen. Maanrakennusta voi tehdä talvellakin, mutta silloin työt vaativat erikoiskalustoa. Näiden takia urakan hinta nousee huomattavasti, joten useimmat ajoittavat maanrakennustyöt kevääseen ja kesään.

 

Piennoutopaikka Pälkäneelle

Mikko Matikainen avaa Pälkäneelle toukokuun alussa kivi- ja maa-ainestuotteita sekä polttopuita tarjoavan yrityksen. Kankaanmaalla sijaitseva Mikon Kivi & Klapi toimii piennoutopaikkana, josta asiakkaat voivat noutaa tarvitsemansa määrän kivi- tai maa-ainesta sekä koivuklapia. Yritys lainaa tarvittaessa myös peräkärryä Kankaanmaalta noudettaville tuotteille.

– Tuotteita voi noutaa suoraan 25 litran tai kuution säkeissä tai vaihtoehtoisesti omaan astiaan. Irtokuormat lastataan suoraan asiakkaan peräkärryyn, Matikainen kertoo.

Siististi pakatut kuution suursäkit yrittäjä kuljettaa tarvittaessa myös asiakkaan kotipihalle. Mikko on toiminut yrittäjänä vuodesta 1997 asti. Hän on tehnyt töitä kone- ja maanrakennusalalla sekä piharakennus- ja kuljetusalalla. Vuosina 2000 -2006 mies pyöritti Tampereella vastaavanlaista yritystä, jollainen Pälkäneelle on nyt aukeamassa.

– Sain idean tällaiseen piennoutopaikkaan 1990-luvulla Euroopassa, jossa näin tämänkaltaista toimintaa ensimmäisen kerran. Pientaloasujien on monesti aika vaikea löytää tai saada juuri haluamaansa määrää maa- tai kiviainesta tilattua, joten koin, että noutopaikalle, josta löytyy paljon vaihtoehtoja, voisi olla Suomessakin tarvetta.

Matikainen oli oikeassa, sillä hänen Tampereelle perustamansa kivi- ja maa-ainesyritys pyörii edelleen, nyt vain uuden omistajan ohjastamana.

Pälkäneeltä asiakkaat voivat toukokuusta alkaen noutaa esimerkiksi hiekat, murskeet, multaa, kuorikkeet, sepelit, kivituhkat, pyöreät luonnonkivet, maisemakivet, liuskekivet, reunakivet, koristekivet ja graniittiset kivituotteet..

– Jos minulta ei löydy jotain mitä asiakas haluaa, niin sitten vain tilataan, Matikainen lupaa.

 

Mikko Matikainen avaa Kankaanmaalle toukokuussa pienoutopaikan, jjosta asiakkaat voivat noutaa tarvitsemansa määrän kivi- tai maa-ainesta sekä koivuklapia

Henkilökohtaista palvelua

Matikaisella on tarjota asiakkaidensa käyttöön myös liikkuva klapitehdas. Kuorma-auton päälle lastattu klapikone sekä nosturi puukouralla kulkevat vaivatta lähes paikkaan kuin paikkaan. Kuorma-autossa on oma generaattori, josta koneet saavat tarvitsemansa virran.

– Jos asiakkaan pihassa on rankakasa, saan tehtyä niistä valmiita klapeja ja kuljetettua ne tarvittaessa asiakkaan haluamaan paikkaan, Matikainen kertoo.

Mikon Kivi & Klapi toimii pääasiassa Pälkäneen, Kangasalan, Valkeakosken ja Itä-Tampereen alueilla.

– Toki tavaraa viedään myös muualle Pirkanmaalle. Suurin osa myytävistä tuotteista tulee Pirkanmaalta ja osa Länsi-Suomesta. Myyn kuitenkin ainoastaan kotimaisia tuotteita, Matikainen tarkentaa.

Asiakkaana yrittäjä sanoo arvostavansa suoraa, välitöntä sekä empaattista asiakaspalvelua, joten niin hän tekee myös itse. Hän neuvoo mielellään asiakkaita paitsi paikan päällä myös puhelimitse. Yrityksen verkkosivut kertovat, että firman verkkokauppa toimii gsm-verkossa soittamalla suoraan Mikolle.

– Facebookissakaan meistä ei kannata tykätä, koska emme ole siellä Mielestäni asiakkaan palvelu suoran viestinnän avulla on paras tapa toimia: palvelen asiakkaani mieluiten henkilökohtaisesti, Matikainen toteaa.