Rikoksesta tuomittujen nimilista

Tämä artikkeli on kirjoitettu lievästi pilke silmäkulmassa, vaikka asiat ovatkin vakavia, käsitelty suomalaisissa oikeusistuimissa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin joutui Keskusrikospoliisin (KRP) järjestäytyneen rikollisuuden listoille reilu pari viikkoa sitten. Julkisuudessa kerrotaan, että kirjauksen teki kokenut poliisimies.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kertoi, että tämä on poliisien mustamaalaamista, vaikka poliisi itse on kirjannut Putinin rikoksesta epäiltyjen tiedostoon, jonka jälkeen tieto on lähes välittömästi vuodettu poliisin toimesta tiedotusvälineille. Kyseiseen ”järjestäytyneen rikollisuuden tiedostoon” pääsevät tutustumaan vain poliisit, joten tuskin kukaan laitoksen siivoojista tietoa olisi vuotanut.

 

Venäjän presidentti on poliitikko, kuten Suomen parlamentissa istuvat 200 kansanedustajaa. He laativat lakeja, jotka vaikuttavat yhteiskuntaan, kuten myöskin kansanedustajiin itseensä.

Sodan jälkeen Suomen parlamentin jäseniä on tuomittu eripituisiin vankeusrangaistuksiin. 51 kansanedustajaa on joutunut leivättömän pöydän ääreen, syyllistyttyään erilaisiin rikoksiin. Suurin osa on tuomittu ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Rikostilastoa johtaa sosiaalidemokraattinen puolue (sdp) kuudellatoista edustajalla. Toinen sija menee kokoomukselle (kok) yhdellätoista edustajalla. Keskustab (kesk) ja perussuomalaisten (ps) edustajat syyllistyivät tasapäisesti rikoksiin, kumpainenkin yhdeksällä edustajalla.

Vasemmistoliiton (vas) neljä edustajaa on tuomittu rikoksista. Vihreiltä (vih) löytyy vain Osmo Soininvaara, joka vuonna 1979 rakensi laittoman padon. Hänet tuomittiin käräjillä sakkoihin.

Kansanedustajat ovat saaneet eri oikeusasteilta yhteensä yli 23 vuotta vankeutta, ja jos sotasyyllisyydestä tuomitut lasketaan mukaan, nousee vankeusrangaistukset 56 vuoteen ja neljään kuukauteen.

 

Laki asettaa vaatimuksia vain kansanedustajan käytökselle. Kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä. Kansanedustajilta ja eduskuntaan pyrkiviltä vaaditaan toki nuhteettomuutta. Toisaalta myös julkisuutta tekemisistään, että kansalaiset äänestäessään voivat arvioida ehdokkaan kyvyn hoitaa yhteisiä asioita. Yleensä rikollisen menneisyyden omaavat eivät edes ryhdy ehdokkaaksi.

Edustaja Antti ”Kanki” Kaikkosta (kesk) syytettiin vuonna 2013 lahjuksen antamisesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä. Hänet tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen luottamusaseman väärinkäytöstä.

Edustaja Ilkaa Kanerva (kok) tuomittiin vuonna 2012 törkeästä lahjuksen ottamisesta vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Edustaja Jukka Vihriälä (kesk) tuomittiin vuonna 2013 törkeästä lahjuksen ottamisesta vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Kaikkonen, Kanerva ja Vihriälä ovat valittaneet tuomiostaan hovioikeuteen.

 

Seuraavat kansanedustajat ovat saaneet lainvoimaisen tuomion. Suurin osa edustajista on tälläkin hetkellä eduskunnassa. Osa on jättänyt eduskunnan tai siirtynyt muihin tehtäviin, mutta tässä artikkelissa tuomittuja käsitellään kansanedustajina, kun ovat sitä aikoinaan olleet.

Edustaja Mikko Alatalo (kesk) tuomittiin vuonna 1979 huumeiden käytöstä.

Edustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) tuomittiin vuonna 1965 perättömästä lausumasta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hän oli valehdellut oikeudelle veljensä asiassa.

Edustaja ja nykyinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas) tuomittiin vuonna 2004 julkisrauhan rikkomisesta ydinvoima-alueella viiteentoista päiväsakkoon. Arhinmäki oli osallistunut polkupyörällä mielenosoitukseen.

Edustaja Mikko Ekorre (ent. skdl) tuomittiin vuonna 1991 ja 1996 sataan yhdeksäänkymmeneen päiväsakkoon ja seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeuteen, kun oli tekaissut pari väärennystä ja syyllistynyt kirjanpitorikokseen.

Edustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps) tuomittiin vuonna 2003 parista rekisterimerkintärikoksesta. Sakkoa tuli maksettavaksi 1140 euroa.

Edustaja Voitto Eloranta (sd) tuomittiin vuonna 1922 murhasta Neuvostoliiton puolella ja teloitettiin vuonna 1923. Hän syyllistyi edustajien Vänö E. Jokisen ja Konsta Lindqvistin murhiin. Asia tunnettiin ”Kuusisen klubin murhina”.

 

Edustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd) tuomittiin vuonna 2009 näpistyksestä, joka kohdistui turkulaiseen tavarataloon. Tuomio kolmekymmentä päiväsakkoa.

Edesmennyt edustaja Rainer Erlund (r.erl) tuomittiin vuonna 1999 lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä neljäksikymmeneksiviideksi päiväksi ehdolliseen vankeuteen.

Edustaja ja nykyinen peruspalveluministeri Maria Guzenin-Richardson (sd) tuomittiin vuonna 2010 törkeästä liikenteen vaarantamisesta. Rangaistus kolmekymmentäviisi päiväsakkoa.

Edustaja Teuvo Hakkarainen (ps) tuomittiin vuonna 1985 ja 1986 yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hänet tuomittiin muun muassa haaskauksesta, kun oli omien sanojensa mukaan humalapäissään kaatanut luvattomasti puita. Suomussalmen kirkon ehtoollishopeat ja -viinit hän kävi myös luvattomasti hakemassa. Oikeuskielellä törkeä varkaus.

Edustaja Jussi Halla-Aho (ps) tuomittiin vuonna 2008 uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kirjoituksista ropsahti viisikymmentä päiväsakkoa. Korkein oikeus käsitteli asiaa vuonna 2012.

Edesmennyt edustaja Tony Halme (ps) tuomittiin vuonna 2006 useista eri rikoksista sakkoihin ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

 

Edustaja Onni Hiltunen (sd) tuomittiin vuonna 1961 virkarikoksesta ja virkavirheestä viralta pantavaksi Kelan hallituksesta.

Edustaja James Hirvisaari (ps) tuomittiin vuonna 2011 kiihotuksesta kansanryhmää vastaan kahteenkymmeneenviiteen päiväsakkoon.

Edustaja Kari Häkämies (kok) pahoinpiteli vuonna 2003 naisystäväänsä kolmasti, josta mätkäistiin yhdeksänkymmentä päiväsakkoa. Tapauksen tultua julki, Häkämies erosi sisäministeriön kansliapäällikön virasta.

Edustaja Kauko Juhantalo (kesk) tuomittiin vuonna 1993 lahjusten ehdottamisesta vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomion saadessaan Juhantalo oli kauppa- ja teollisuusministeri. Tuomion antoi valtakunnanoikeus. Juhantalo erosi tehtävistään.

Seuraavat edustajat on tuomittu rattijuopumuksesta joko sakkoihin tai ehdolliseen vankeuteen; Osmo Kaipainen (sd), Ahti Karjalainen (kesk), Tanja Karpela (kesk), Antero Kekkonen (sd), Silvia Modig (vas) Pertti Mäki-Hakola (2) (kok), Olli Nepponen (kok) , Sirpa Pietikäinen (kok), Ville Vähämäki (ps).

 

Edustaja Harri Jaskari (kok) tuomittiin vuonna 2007 laittomasta uhkauksesta viitenkymmeneenviiteen päiväsakkoon.

Edustaja Eeva Kuuskoski (kesk) tuomittiin vuonna 2007 pahoinpitelystä kahteenkymmeneen päiväsakkoon.

Edustaja Eero Lattula (kok) tuomittiin vuonna 1985 jatketusta törkeästä veropetoksesta vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Edustaja Eero Lehti (kok) tuomittiin vuonna 1984 ennakkoperintälain rikkomisesta ja sosiaaliturvamaksujen laiminlyönnistä.

Edustaja Matti Lepistö (sd) tuomittiin vuonna 1953 virkavirheestä 35.000 tuhannen markan sakkoon.

Edustaja Johannes Leppäselle (kesk) tuomittiin vuonna 1994 kätkemisrikoksesta (varastettu tavara) kolmekymmentä päiväsakkoa.

Edustaja Mika Niikko (ps) ajeli vuonna 1982 rakennustyömaalta anastetulla työkoneella. Vuonna 1983 hän syyllistyi käsilaukkuvarkauteen ja vuonna 1985 osteli katteettomalla luottokortilla 70 ostosta. Hänet tuomittiin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Edustaja Pentti Oinonen (ps) tuomittiin vuosina 1989 ja 1992 törkeästä rattijuopumuksesta ja ampuma-aserikoksesta ehdolliseen vankeuteen.

Edustaja Jussi Raatikainen (sd) tuomittin vuonna 1953 virkarikoksesta 75.000 markan sakkoon.

Edustaja Pekka Saarnio (vas) tuomittiin vuonna 1987 lahjusten ottamisesta yhdentoista kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Edustaja Pertti Salo (kok) ajeli vuonna 2010 reilua 58 kilometrin ylinopeutta Ylihärmä-Vöyri tiellä, saaden kuusikymmentä päiväsakkoa.

Edustaja Kimmo Sasi (kok) tuomittiin vuonna 2007 kuolemantuottamuksesta ja liikenteen vaarantamisesta seitsemäänkymmeneen päiväsakkoon.

Edustaja Ulf Sundqvist (sd) tuomittiin vuonna 1997 STS-pankin jutussa yhteisvastuullisesti korvaamaan 68,5 miljoonaa markkaa. Korkein oikeus tiputti hänen maksettavakseen 16,4 miljoonaa. Kun sitten Sundqvist teki maksusopimuksen Arja Alhon (sd) kanssa, putosi summa 1,2 miljoonaan markkaan.

Edustaja ja nykyinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) tuomittiin vuonna 1982, 1984 ja 2001 muun muassa pahoinpitelystä, osallisuudesta varkauteen ja rappijuopumuksesta. Vapaavuori selvisi sakoilla.

Edustaja Pertti ”Veltto” Virtanen (ps) tuomittiin vuonna 2009 liikennerikkomuksesta, kun ei huomannut pysähtyä pakollisen pysähdysmerkin taakse.

Edustaja Walter Kuusela tuomittiin vuonna 1948 (sd), kun hän ajeli humalassa Väinö Leskisen kanssa. Kuusela syyllistyi ratin lisäksi kuolemantuottamukseen ja passitettiin kuudeksi kuukaudeksi vankilaan. Väinö Leskinen (sd) ajeli itsekin vuonna 1960 kännissä pariin otteeseen, josta tuomittiin kumpaisestakin yhteensä kymmenen kuukautta ehdotonta vankeutta.

 

Sotasyylliseksi tuomitut pitäisi monien mielestä armahtaa. Joka tapauksessa sodan jälkeen jaettiin tuomioita.

Tasavallan presidentti, Risto Ryti, tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Pääministeri J.W. Rangel sai kuusi vuotta, pääministeri Edwin Linkomies viisi vuotta kuusi kuukautta, suurlähettiläs T.M. Kivimäki viisi vuotta, ministeri Henrik Ramsau kaksi vuotta kuusi kuukautta, ministeri Antti Kukkonen kaksi vuotta ja ministeri Tyko Reinikka kaksi vuotta. Vankeusrangaistukset he suorittivat Helsingin keskusvankilassa.

Syytteen valmistellut ja tutkintalautakuntaa johtanut oikeusneuvos Onni Petäys ampui itsensä tuomioiden julkistamisen jälkeen 17.3.1946.

Tämän artikkelin tiedot ovat julkisia tietoja.