Pehmoista lämpöä pikkuvarpaille

Raija Jokinen on kutonut Taysin vastasyntyneille jo reippaasti yli sata sukkaparia.

Pienet sukat lämmittävät monella taholla. Tampereen yliopistollisen sairaalan vastasyntyneitä pehmeät villasukat lämmittävät konkreettisesti. Kutojalleen sukat tuovat hyvää mieltä – on ilo auttaa pientä elämää alkuun.

– Tulee vaan niin hyvä mieli kun tietää, että kutomani sukka päätyy ilahduttamaan pientä vauvaa ja tämän perhettä, reippaasti yli sata sukkaparia viime kuukausien aikana vastasyntyneille kutonut Raija Jokinen tuumaa.

Pälkäneläinen päätyi kutomaan sukkia kuultuaan tällaisesta toiminnasta Pälkäneen mielenterveyskuntoutujien Tuike-ryhmässä. Ikänsä neulomisesta ja kutomisesta pitänyt nainen innostui ajatuksesta välittömästi.

Sukat toimitetaan Taysin synnyttäneiden osastoille Sopimusvuoren Verstaan kautta. Onnensukat-hanke on Tampereella sijaitsevan Verstaan nuorten hanke. Ideana on kutoa vauvansukkia ja lahjoittaa ne vastasyntyneiden osastolle uusille vauvoille jaettavaksi. Sukkia on monen kokoisia ja monella eri ohjeella tehtyjä. Tekijöinä on mielenterveyskuntoutujia, heidän ystäviään ja ystäviensä ystäviä. Kutojien ikähaitari on alle kymmenvuotiaasta yli yhdeksänkymppiseen. Sukat pakataan muovipussiin ja sidotaan punaisella villalangalla. Mukaan liitetään kirje saajalle ja hänen läheisilleen. Tässä kirjeessä on myös sukkaparin neulojan etunimi.

Hanke käynnistyi viime kesänä, joten Onnensukkia on vastaanottanut jo hyvä määrä Tampereella päivänvalon nähneitä pirkanmaalaisia pienokaisia.

 

Pikkusukkia.

Tavoitteena 200 paria

Parhaana päivänään Jokinen on kutonut neljä sukkaparia. Keskimäärin hänen puikoiltaan valmistuu päivittäin yksi sukkapari.

– Tavoitteena on päästä jossain vaiheessa yli kahdensadan sukkaparin. Joskus alkusyksystä tavoite saattaakin tällä tahdilla olla täynnä. Tuskinpa maltan kuitenkaan lopettaa neulomista vielä tähänkään, Jokinen ennustaa.

Pälkäneläisellä on toisinaan ollut sellainen vimma kutoa, että hän ei ole aina malttanut odottaa Sopimusvuoren kautta tulevia lankoja.

– Sopimusvuoreen tulee jonkin verran lankoja lahjoituksina, mutta aina niitä ei ole saatavilla. Olen siis välillä itsekin ostanut lankoja, jotta pääsen kutomaan, Jokinen kertoo.

Jokisen miehen tätikin innostui Onnensukat-hankkeesta siitä kuultuaan. Myös hän on kutonut tähän mennessä yli sata sukkaa lämmittämään pieniä jalkoja. Pälkäneeltä sukkia on kutonut muutamia pareja pari muutakin henkilöä.

– Kaikkiaan Pälkäneeltä on lähtenyt Taysiin jo 250 sukkaparia, Jokinen tietää.

Isoveli Juusokin ihastelee pikkuveikan jaloissa olevia Onnensukkia.