Lomalla: Heinäkuussa ei sairasteta eikä hoideta lupa-asioita

Kunnat sulkevat taas heinäkuussa

Kunnanvirastot ja terveysasemat sulkevat ovensa tulevanakin kesänä. Kaikki Kangasalan kunnan hallinnolliset asiakaspalvelupisteet pidetään suljettuina 8.–28. heinäkuuta, mutta kaikki lakisääteiset päivystykset – toimeentulotuki, lastensuojelu ja rakennustarkastus – hoidetaan tavalliseen tapaan.

Kunnan mukaan edellisistä kesäsuluista ei ole tullut negatiivista palautetta, mutta järjestelyn myötä henkilökunta on pystynyt keskittämään lomiaan tehokkaasti sulkuajalle. Viime kesinä kunnan eri virastot ovat olleet suljettuina heinäkuussa kolme viikkoa niin, että lakisääteiset ja välttämättömät toiminnot ovat olleet saatavilla ja turvattuina.

Kunnanviraston ilmoitustaulu sijaitsee viraston ala-aulassa, joten viraston kiinnioloajalle taululle on etsittävä uusi paikka. Väliaikainen virallisten ilmoitusten ilmoitustaulu on tänäkin kesänä päätetty sijoittaa pääkirjaston tiloihin, joihin kuntalaisilla on pääsy kesäajan jokaisena arkipäivänä. Kunnan kotisivuilla olevaa sähköistä ilmoitustaulua ja teknisen keskuksen omaa ilmoitustaulua ei lasketa kunnan virallisiksi ilmoitustauluiksi.

Pälkäneellä kunnanvirasto on suljettuna vain kaksi viikkoa 8.–19. heinäkuuta. Luopioisten kunnantalolla toukokuun alussa avaava Kuntainfo-piste on toiminnassa elokuun loppuun asti tiistaista perjantaihin kello 10–14.

Laboratorio ja röntgen pysyvät auki

Kangasalan sosiaali- ja terveyslautakunnan ja yhteistoiminta-alueen kuntien muodostaman yhteislautakunnan hyväksymässä palvelusopimuksessa on sovittu terveyspalveluja keskitettävän kesäloma-aikoina niin, että Kangasalla ja Pälkäneellä yksittäisen terveysaseman sulku voi kestää enintään kaksi viikkoa. Sama koskee myös Orivettä, mutta Juupajoella terveysaseman sulku lääkäripalveluiden osalta on viisi viikkoa.

Päivystysvastaanotto, laboratorio ja röntgen toimivat normaalisti läpi kesän sekä Kangasalan että Oriveden keskusterveysasemilla. Myös kotisairaanhoidon toiminta on turvattu.

Sosiaali- ja terveyskeskuksen mukaan aukioloaikojen supistuksilla saadaan henkilöstö riittämään kesän toimintaan loma-aikana. Sulut on pyritty suunnittelemaan ajankohtaan, jolloin palveluiden kysyntä on vähäistä ja vakituisen henkilöstön lomien vuoksi suurin sijaistarve.

Terveysasemien ja eri lääkärialueiden sulut keskittyvät Pälkäneellä ja Kangasalla ensi kesänä viikoille 26–30. Terveysasemat ja lääkärialueet ovat suljettuina kukin kaksi viikkoa, ja ne toimivat pareina, jolloin toinen terveysasemista on auki toisen ollessa suljettuna.

Ensimmäisenä ovensa sulkevat Pälkäneen terveysasema ja Kangasalan keskusterveysaseman keskustan ja pohjoisen alue juhannuksen jälkeen 24. kesäkuuta. Kangasalla suljettuina ovat lääkärin vastaanotot, Pälkäneellä kiinni ovat myös neuvola, aikuisneuvonta ja laboratorio. Hammashoitola toimii normaalisti. Kiireelliset asiat hoitaa sulun aikana Luopioisten terveysasema.

Kuhmalahden, Ruutanan ja Vatialan terveysasemat ovat suljettuina kaksi viikkoa 1.7. alkaen. Vatialalaisten kiireelliset asiat hoitaa Suoraman alueen vastaanotto keskusterveysasemalla; kuhmalahtelaisten kiireellinen hoito on järjestetty Sahalahden terveysasemalle. Hammashoitola toimii sulun ajan Vatialassa normaalisti.

Luopioisten ja Sahalahden terveysasema ovat suljettuina 15. heinäkuuta alkaen. Kahden viikon ajan kiireellisten asioiden hoito on ohjattu vastinpareille Pälkäneelle ja Kuhmalahdelle. Myös Suoraman alueen lääkärivastaanotto sulkee ovensa kahdeksi viikoksi heinäkuun puolivälissä.

Kangasalan mielenterveystoimisto ja perheneuvola sulkevat ovensa heinäkuun alussa. Mielenterveystoimisto on kiinni kaksi viikkoa ja perheneuvola neljä viikkoa. Kuntoutumisyksikkö Kajaste on suljettuna 15.–28. heinäkuuta.

Myös Valkeakosken aluesairaalassa toimintoja supistetaan kesällä. Toukokuun ja lokakuun välillä pienennetään sairaansijojen määrää ja osa poliklinikoista toimii tavallista suppeammilla aukioloajoilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?