Munkintuoksua ja pihapelejä

Kauppa käy kirjatorilla.

Koulu opettaa tietojen ja taitojen lisäksi myös kulttuuria ja perinnettä. Esimerkiksi vapun viettoa.

Oikeistolainen maalaispitäjä ei tarjoa kovin otollista maaperää työväen ja opiskelijoiden juhlalle. Mutta Kostian koulun vappumarkkinoiden ansiosta vapusta on tullut odotettu kevätrieha myös Pälkäneellä.

25-vuotisjuhlamarkkinat järjestetään tiistaina 30.4. kello 10.30 alkaen. Ohjelma on yhtä perinteinen kuin itse tapahtumakin. Oppilaat rakentavat koululle ja pihamaalle erilaisia pihapelipisteitä. Paikalla on muun muassa ongintapaikka, lelutori sekä peli-, kirja-, karkki- ja jätskimyynti.

Jokavuotisten kestosuosikkien listalta on karsittu vain yksi piste: paikalla ei enää ole hiuksia ja vaatteita sotkevaa kauhukampaamoa. Tapahtumaa on pyritty siistimään myös muuten, ja siksi pursotettavat serpentiinit ja vesi-ilmapallot ovat vappumarkkinoilla kiellettyjä.

Viime vuonna vappumarkkinoilla pääsi tutustumaan poliisiautoon. Tänä vuonna paikalla isompi hälytysajoneuvo, sillä kaiken muun lomassa esitellään paloautoa. Lisäksi luvassa on poniajelua.

Oppilaiden ja koulun väen lisäksi myös vanhemmat kantavat kortensa kekoon vappumarkkinoiden järjestelyissä. Kotijoukot lahjoittavat leluja, lasten- ja nuortenkirjoja, sarjakuvia sekä muuta kaupattavaa markkinapöytiin. Vanhempainyhdistyksen vapaaehtoiset talkoolaiset ja keittolan emännät huolehtivat myyntiin tuoreet munkit ja herkulliset simat.

Opettajat sonnustautuvat markkinoille yhteisen teeman mukaisesti. Tämänvuotinen teema paljastuu viimeistään kello 10.30, kun puolitoista tuntia kestävät markkinat töräytetään käyntiin.

Vappumarkkinat vetävät paikalle myös tulevia koululaisia, omia markkinamuistojaan verestäviä entisiä oppilaita sekä vanhempia. Koululaiset ja muut pienet markkinavieraat käyttävät markkinoilla omaa rahaa: myynnissä on 20 sentin arvoisia markkinalippuja.

Vappumarkkinoiden tuotolla tuetaan oppilaiden kulttuuri- ja retkitoimintaa. Esimerkiksi jokavuotisen laskettelu- ja ulkoilupäivän matkakulut kustannetaan markkinatuotolla. Markkinarahoilla hankitaan vuosittain myös täydennystä välituntivälineistöön.

Kommentointi on suljettu.