Tampereen valtakoalitio jyräsi naapurikuntien yli

Jäteasioista Pirkanmaalla nykyisin vastaava Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnan jätehuoltojaosto päätti 24. huhtikuuta äänin 5–7 muuttaa kiinteistönhaltijan sopimusperusteisen sako- ja umpikaivolietteen jätteenkuljetusjärjestelmän toiminta-alueellaan Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n järjestämäksi ja kilpailuttamaksi.

On valitettavaa, että Tampereen kokoomuksen, sdp:n, vihreitten ja vasemmistoliiton muodostama valtakoalitio käveli näin kuntien selkeiden mielipiteiden ylitse. Tämä oli ensimmäinen kerta kun toisen kunnan luottamushenkilöt äänestivät alueellisessa luottamuselimessä nurin itsenäisten kuntien tekemät linjaukset. Jaoston seitsemästä tamperelaisjäsenestä äänestin ainoana nykyjärjestelmän puolesta.

Perussuomalaisille on tärkeää, että käytännön ratkaisuilla rakennetaan toimivat ja luottamukselliset suhteet eri kuntien välille. Sanelulla se ei onnistu. Ainoastaan kunnallista itsehallintoa kunnioittamalla syntyy aitoa yhteistyötä. Pirkanmaa tarvitsee enemmän yhteistyökykyä, vähemmän ylimielisyyttä.

Vaikka alkuperäinen ehdotus muuttui siinä määrin, että yksittäisillä kunnilla on vielä mahdollisuus hakea asian uudelleen käsittelyä jätehuoltojaostossa, mielestäni tehty päätös oli lainvastainen. Liitin pöytäkirjaan eriävän mielipiteeni.

Uuden jätelain vaatimat muutokset, kuten tarvittavien tietojen rekisteröinti, on mahdollista toteuttaa täydentämällä nykyistä hyvin toimivaa järjestelmää.

 

Aarne Raevaara

kaupunginvaltuutettu, Tampere

yhdyskuntalautakunnan jätehuoltojaoston varajäsen (PS)