Harrasta vappua

”Jos pääsiäistä ei olisi, se pitäisi keksiä”, totesi Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski Suomen Kuvalehdessä pääsiäisen alla.

Hänen mielestään kristillinen pääsiäinen voitaisiin korvata kevätvapailla, joita vietetään maaliskuun lopulla kevätpäivän tasauksen aikoihin.

Ylikoski paheksui lyhyessä haastattelussa päiväkotilasten kirkkoretkiä, koska vapaa-ajattelijoiden lapset erottuvat joukosta, kun vanhemmat ilmoittavat, etteivät lapset lähde kirkkoon. Uskonnon ja omantunnon vapauteen kuuluu oikeus olla ilmoittamatta katsomustaan.

 

Kirkon tai seurakuntatalon pääsiäisvaellus kuuluu pääsiäisperinteeseen samaan tapaan kuin vappumarkkinat ja torit vappuperinteeseen. Vapusta ei ole syntynyt kouluissa ja päiväkodeissa samanlaista vääntöä kuin pääsiäisestä ja muista kirkon juhlapäivistä. Harras uskovainen on vapaa-ajattelijaa vapaamielisempi, sillä hänen lapselta ei kielletä serpentiinejä, ilmapalloja, munkkeja ja tippaleipiä.

Vapun sanoma on haudattu naamareiden alle yhtä tehokkaasti kuin joulun. Työväenjuhlan todellista merkitystä vaalii pieni joukko, joka laskee vappuaamuna hautausmaalla seppeleen vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkille.

Kahtiajakautuneen Suomen verisimmät näytökset sivusivat Sydän-Hämettä 95 vuotta sitten. Aika ei välttämättä ole koskaan kypsä sille, että näitä tapahtumia voitaisiin tarkastella ja muistella kiihkottomasti.