Parisuhteen vuosihuolto

Mykkäkoulu on yksi tapa reagoida hankalaan tilanteeseen puolison kanssa. Sisimpään kertyneet loukkaantumiset kylmentävät suhteen. Hellyys ja hyvien asioiden sanominen toiselle voi hautautua arjen huolien, kiireen ja väsymyksen alle. Silloin on viisasta tarttua asiaan eikä vain sietää tilannetta. Asiat kannattaa puhua auki ja halata taas.

Parisuhteen voi viedä vuosihuoltoon vaikkapa avioparileirille. Leireillä pariskunnat voivat pohtia alustusten sekä pari- ja ryhmätehtävien avulla oman suhteensa tilaa ja puhua ääneen asioita, mihin arjen tuoksinassa ei ole ollut aikaa.

Kangasalla Heinäkallion leirikeskuksessa järjestetään elokuussa yli kuusikymppisten parisuhdeviikonloppu. Seniori-zäpinää -leirin teemoina ovat keskinäinen viestintä, tunteet, tarpeet ja seksuaalisuus. Leirin järjestää 23.–25.8. Samassa Veneessä -avioparityö RAY:n tuella.

– Hyvä ja toimiva parisuhde edellyttää itsensä tuntemista hyvine ja huonoine puolineen. Ja mitä paremmin tulen itseni kanssa toimeen, sitä paremmin voin myös läheisteni kanssa. Yllättävää oli ymmärtää, miten paljon oma lapsuus vaikuttaa parisuhteeseen.

Näin kommentoi kokemuksiaan eräs viime kesänä avioparileirillä ollut.

– Arjen karikoissa amor ja humor voivat kadota. Asioiden sanoittaminen selkokielellä on auttanut meitä hurjasti ja kun on välillä väännetty melkein rautalangasta asioita toisillemme, läheisyys ja yhteisymmärrys ovat lisääntyneet.

Kangasalan leiristä lisää tietoa voi kysellä numerosta 0400 762 320, leirin vetäjiltä Liisa ja Pertti Puroselta 040 7222992 tai osoitteesta www.avioliitto.fi.