Malminetsintävaraus: Alustavista tutkimuksista on vielä pitkä matka kaivoksen käynnistymiseen

Kuhmalahden–Rautajärven suunnalta etsitään kultaa

Kuhmalahden-Rautajärven suunnalla etsitään kultaa (varausalue merkitty punaisella).

Laivan kultakaivosta Raahessa pyörittävä Nordic Mines aloittaa kullanetsinnän myös Hämeessä. Yksi yhtiötä kiinnostava alue on Kuhmalahden alue sekä Rautajärven–Ämmätsän seutu.

Nordic Mines on tehnyt Tampereen ympäristöstä kolme varausta. Kultaa etsitään Toijalan, Kylmäkosken ja Urjalan seudulla, Valkeakosken ja Tampereen välillä sekä Eräjärven ja Kuhmalahden alueelta.

Valkeakosken ja Tampereen välinen tutkimusalue ulottuu Kangasalan puolelle Kuohenmaan suunnalla. Eräjärven ja Kuhmalahden alueesta puolet on Kangasalan ja Pälkäneen puolella, puolet Oriveden, Padasjoen ja Kuhmoisten alueella.

Tutkimukset kestävät pari vuotta. Pääosa työstä on konttorihommia. Maastosta voidaan kerätä joitain näytteitä lapiolla.

– Geologian tutkimuskeskuksesta löytyy aika hyvin erilaisia raportteja ja dataa alueesta. Käymme läpi kirjallisuutta, raportteja ja vanhoja tutkimuksia. Tänä ja ensi kesänä tehdään joitain kenttäkäyntejä. Maastossa tehdään silmäperäistä kartoitusta ja lisäksi kerätään joitain pintamoreeninäytteitä, Nordic Minesin malminetsintäpäällikkö Peter Finnäs kertoo.

Jos alue kiinnostaa parin vuoden tutkimusten jälkeenkin, yhtiö voi jättää malminetsintähakemuksen.

– Malminetsintäyhtiöt haluavat uusia alueita salkkuihinsa. Ehkä yksi tuhannesta esitutkintahankkeesta kehittyy varsinaiseksi kaivokseksi, Finnäs sanoo.

Tampereen–Hämeen alue on liuskevyöhykettä, jossa voisi olla hyödyntämiskelpoisia kultavaroja. Orivedeltä kultaa on jo kaivettu vuodesta 2003 alkaen. Finnäs toppuuttelee kuitenkin, että alustavista tutkimuksista on vielä pitkä matka varsinaiseen kultakaivokseen.

– Meillä on kymmenkunta varausta eri puolilla Suomea. Kahden vuoden tutkimuksien jälkeen tiedämme, kannattaako jatkaa tarkempiin tutkimuksiin, joissa otettaisiin näytteitä syvemmältä.

Aluetta on tutkittu aiemminkin. Nyt saattavat kiinnostaa myös sellaiset alueet, joita ei silloin pidetty hyödyntämiskelpoisina.

– Rikastustekniikka on kehittynyt, ja kullan hinta on edelleen aika korkealla, Finnäs sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?