Hevostaidot ovat Sydän-Hämeessä hyvin hanskassa

Sydän-Hämeen ratsastajien joukkue oli hevostaitokilpailun joukkuekisan paras. Voitokkaassa tiimissä kilpailivat Iida Niemi (ylhäällä vasemmalla), Jemina Tikka ja Axa Niemi sekä Kiira Sihvola (edessä vasemmalla) ja Elina Niemi.
Kuva: Sissi Leppälahti

Valtakunnallinen hevostaitomestaruuskisa miteltiin lauantaina Anna Tapion koululla Aitoossa. Tällä kertaa kilpailemassa olivat ykkös- ja kakkossarjalaiset hevostaitajat.

Ykkössarjaan voivat osallistua 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat juniorit. Kakkossarja kuuluu puolestaan 13–18-vuotiaille ratsastuksen harrastajille.

Molemmat sarjat yhteen laskien hevostaitokilpailuihin osallistui yhteensä 95 kilpailijaa.

 

Tietoa hoidosta, ravinnosta ja ensiavusta

– Hevostaitokisan perusidea kiteytyy hevostaitokansioon, jossa on tietoa hevosharrastamiseen liittyvistä osa-alueista, kuten hevosten hoidosta ja ravinnosta sekä myös esimerkiksi ensiavusta, Sydän-Hämeen ratsastajien puuhamies ja paikallisten rakuunoiden komentaja Tuomas Sihvola valaisee.

Hevostaitokilpailussa testataan alan tietotaitoa laajassa katsannossa.

– Näissä kisoissa mitataan kilpailijoiden tietämystä koko hevosurheilun kentällä. Tehtävissä testataan kilpailijoiden osaamista ratsastuksen ohella myös esimerkiksi raviurheilusta.

– Lisäksi hevostaitokisassa on mukana myös 4H-yhdistyksen väkeä, Sihvola lisää.

 

Mittavat valmistelut ennen kilpailuja

Suomalaisia on läpi vuosikymmenten kehuttu hyviksi kisajärjestäjiksi. Myös Sydän-Hämeen ratsastajien talkoolaiset voivat olla tyytyväisiä omiin satsauksiinsa. Porukka paiski töitä kisojen onnistumisen eteen aina pikkutunneille saakka.

– Meillä oli remmissä noin 15 hengen vapaaehtoistiimi. Pystytimme viimeisiä kylttejä puoli yhden aikaan yöllä, Tuomas Sihvola kiittelee porukkansa venymiskykyä.

Myös sääolosuhteet suosivat innokasta talkooporukkaa.

– Alkuillasta satoi hiukan vettä, mutta loppuillasta paistoi aurinko. Koko homman kruunasi hieno kuutamo. Tienvarressa oli silloin mukava laittaa kylttejä pystyyn.

Hyvä ryhmähenki auttaa luonnollisesti talkoolaisia viemään urakkansa kunnialla maaliin.

– Porukkamme on tosi mukava. Myös ruokalan emäntä Marja-Leena Kärkkäinen ansaitsee tunnustuksen. Hän on ollut meille suureksi avuksi, Sihvola kiittelee.

 

Menestystä laajalla rintamalla

Järjestävän seuran eli Sydän-Hämeen ratsastajien osalta hevostaitomestaruuskilpailut sujuivat mallikkaasti.

Joukkuekilpailussa kotijoukkueen edustajat olivat tylyjä emäntiä ja veivät sen nimiinsä 235 pisteellä. Kakkoseksi sijoittui Tampereen Ratsastusseuran kolmosjoukkue 219,25 pisteellä ja pronssille Järvenpään Ratsastusseuran kakkosjoukkue 200,25 pisteellä.

Myös henkilökohtaisissa kilpailuissa menestys oli varsin mukavaa. Nuorempien hevostaitajien eli ykkössarjalaisten paras oli kotiseuran Axa Niemi. Vanhempien kakkossarjalaisten ykkönen oli puolestaan Kiira Sihvola.

Eikä siinäkään vielä kaikki. Ykkössarjassa neljänneksi sijoittui Jemina Tikka. Kakkossarjassa kymmenen parhaan sakkiin ylsi Elina Niemi. Hän sijoittui kahdeksanneksi.

Täydelliset tulosluettelot hevostaitomestaruuskisoista löytyvät Sydän- Hämeen ratsastajien kotisivulta sydan-hameenratsastajat.sporttisaitti.com.