Raita ei mieti virheitämme

 

Raitalla on lempeistä lempein luonne

Koiraa on helppo lähestyä. Se ei tuomitse eikä arvostele, sen toiminta on välitöntä, se ei jaa ihmisiä hierarkioihin saati ei pohdi mahdollisia virheitämme ja heikkouksiamme.

Kaikki nämä ominaisuudet sopivat paremmin kuin hyvin Luopioisissa asuvaan suomenlapinkoira Raitaan. Koiran omistaja Susanna Viipuri kuvailee koiraansa ystävälliseksi, lempeäksi ja avoimeksi.

– Lempeyden näkee jo sen silmistä. Raita pitää kaikista ihmisistä, Viipuri sanoo ja lisää, että oikeastaan Raita on vähän liiankin kiltti, ainakin siinä mielessä, että höseltävien pentujenkin se antaa kiusata itseään pienintäkään vastalausetta esittämättä.

– Se vain vilkaisee minua, että eivätkö nuo jo sinustakin voisi lopettaa, Viipusi sanoo ja silittää koiran paksuakin paksumpaa mustaa turkkia.

 

Ne ja noi, me ja te

Viipurin ja Raitan visiittejä mielenterveyskuntoutujien kuntoutumiskeskus Haaparinteeseen voisi kutsua yhdenlaiseksi vapaaehtoiseksi ystävätoiminnaksi. Kaksi vuotta sitten Luopioisiin muuttanut Viipuri tunsi ennestään Haaparinteen työntekijöitä, joten siitäkin syystä vieraileminen asukkaiden luona oli helppo valita yhdeksi vapaa-ajan viettämisen tavaksi.

– Yhteiskunnassamme on paljon suvaitsemattomuutta. Ihmisiä jaetaan niihin ja noihin, meihin ja teihin. Raita ei jätä ketään tervehtimättä tai huomioimatta, Viipuri toteaa.

Haaparinteen ohjaaja Kati Ahkiola kertoo, että Raitan ja Susannan nimet vilahtelevat tuon tuosta asukkaiden puheissa.

– Kyllä nuo odotettuja vieraita ovat. Lisäksi moni on alkanut jo tammikuulla odottaa kesätalkoita Viipurin kotona.

Viipuria naurattaa.

– No, kyllä minusta tuntuu, että Raita on minua odotetumpi vieras. Kerran eräs vanhempi rouva totesi tuossa pihamaalla, ettei tunnistaisi minua ilman koiraa.

 

Kaverieläintoiminta suosittua

Mikään virallinen, tehtävään koulutusta saanut kaverikoira Raita ei siis ole, vaikkakin tittelin se jo luonteensa vuoksi ansaitsisi.

– Tämä kaveri- tai ystäväeläintoiminta on aika suosittua nykypäivänä. Minulla ei ole siitä kuin hyvää sanottavaa. Esimerkiksi alpakat ovat oivallisia läheisyyden antajia keskittymishäiriöistä kärsiville lapsille. Ja ratsastusterapiasta on paljon hyötyä erityistä tukea tarvitseville, Ahkiola sanoo.

Yhä useammat laitokset, vanhainkodit ja päiväkeskukset suosivat myös vapaaehtoista tukiystävätoimintaa. Sellaista ollaan aloittelemassa myös Haaparinteessä.

 

Arjesta poikkeavaa puuhaa

Tukiystävätoiminta on yksilöllisempää toimintaa kuin esimerkiksi Haaparinteen vierelläkulkijoiden tekemä vapaaehtoistyö. Tukiystävä voi esimerkiksi viedä ystävän mökilleen, puuhailla autojen tai puutarhatöiden kimpussa, kahvitella tai kalastaa.

– Täällä asukkaat elävät arjen rutiinien keskellä. Tukiystävätoiminnan tarkoitus on tarjota heille jotakin, lähes ihan mitä vain, arjesta poikkeavaa puuhaa.

Piristystä tuovat myös lenkit Susannan ja Raita-koiran kanssa. Tuolloin ihmetellään luonnon yksityiskohtia, esimerkiksi käpyjä, joista eritoten Raita on innoissaan. Kiipeääpä Raita myös tuon tuosta kallioiden ja lumikasojen päälle.

– Se rakastaa korkeita paikkoja. Mutta ei se sitä kauneudenpalvonnasta tee. Epäilen, että syy on sen paimenkoiravaistoissa, Viipuri sanoo.

Kesällä sen sijaan talkoillaan Viipurin pihamaalla; syödään makkaraa, haravoidaan, heitetään tikkaa ja perataan raparperimaata.

 

Haaparinteen tukiystävätoiminnasta saat lisää tietoa avotyöntekijältä: p. 050-5212924