Naapurikylän kukat ovat tuore lähituote

Mikä on Kultapellon puutarhan kukkien salaisuus? – Nämä on rakkaudella kasvatettu, Erika Kartsep sanoo.

Erika Kartsep ei ehdi kunnolla peruuttaa Kultapellon puutarhan autoa Liekin pihaan, kun ensimmäiset kukat viedään kuormasta.

– Näitä on kyselty. Moni ihasteli niitä viime kesänä meidän kukkalaatikossa. Nekin olisi haluttu ostaa, kun myymälästä oli päässyt loppumaan, Sari Järvinen kertoo.

Kartsep on Kuhmalahdelta lähtiessään lastannut kuorma-auton täyteen kukkaloistoa. Kärryissä on kesäkukkalaatikoita kolmessa kerroksessa. Eri lajeja ja värejä pitää olla paljon, sillä kukat käyvät kaupaksi, kun on vaihtoehtoja riittää.

– Eihän kukaan osta sitä ainoaa. Ihmiset ajattelevat että se on viimeinen, joka ei ole kelvannut kenellekään, Kartsep nauraa.

Alkukesän istutusaikaan kuhmalahtelaispuutarhan auto ajaa päivittäin täysiä kuormia Liekin kukka- ja puutarhamyymälään. Tällä kertaa kyydissä on muun muassa tummalehtisiä koristebataatteja, joista saa vaaleisiin kukkiin yhdistelemällä näyttäviä istutuksia.

– Kaikki roikkuvat amppelit eivät mahtuneet kyytiin. Tuon huomenna lisää, Erika Kartsep lupaa.

 

Liekin puutarhapuoti

Laatukukan maine kiirii

Sydän-Häme tilojen tuoreet ja maistuvat lähituotteet ovat monelle ravintolalle ylpeyden aihe. Seutu on paitsi Pirkanmaan ruoka-aitta, myös kukkakeidas.

Tuoreus on kukkien kohdalla samanlainen valtti kuin muissakin lähituotteissa. Kasvihuoneen optimioloissa ja -kosteudessa kasvaneet kukat ovat aivan erilaisia kuin päiväkausia siirrellyt ja moneen kertaan varastoidut taimet.

Kultapellon puutarhalla on vankka maine: sen kukan kukkivat läpi kesän ja kestävät myöhään syksyyn. Kuhmalahtelaistaimia kysellään liikkeestä, ja siksi monet kauppiaat haluaisivat Kultapellon taimia myyntiin. Niitä saa kuitenkin vain suoraan tilalta sekä Luopioisten Liekistä.

– Jos laajentaisimme, tarvitsisimme lisää työntekijöitä ja kasvihuoneita, Erika Kartsep perustelee.

Kasvihuoneet ovat pääosin hänen valtakuntaansa, mies Petri Täyrönen korjaa koneita ja autoja sekä pyörittää hakelämpölaitosta.

 

30 lajiketta useissa eri väreissä

Sari Järvinen osasi kysellä Kultapellon puutarhan taimia, kun hän avasi Liekin sisustustavaraliikkeen yhteyteen kukkakaupan ja puutarhamyymälän.

– Olin hakenut monena vuonna Kultapellon taimet torilta ja tiesin miten kestäviä ne ovat. Syksyllä melkein jo kyllästytti, kun ne eivät kuolleet millään.

Liekin myymälän ansiosta sana laatukukista on kiirinyt entistä laajemmalle alueelle. Moni mökkiläinen vie kukat mennessään kotiinkin.

– Tullessa ostetaan kukat mökille ja mennessä kotiin, Erika Kartsep kertoo.

Lähipuutarha pystyy palvelemaan puutarhamyymälää aivan eri tavalla kuin iso kukkatalo. Nytkin Sari Järvinen on soitellut aamulla ja kertonut mitä asiakkaat ovat kyselleet ja mitä on vielä jäljellä. Parhaimmillaan kukkia toimitetaan parin tunnin varoitusajalla.

Valikoimat eivät ihan heti lopu, sillä täksi kesäksi puutarhalla kasvaa kolmisenkymmentä eri lajiketta, monia niistä eri väreissä. Esimerkiksi pelargonioista löytyy kymmenkunta eri väriä, joista osa on pikkupuutarhan harvinaisuuksia.

 

Puutarhan kyydityskokeilu

Kultapellon puutarhalta valmistuu tänä kesänä 15. kukkasato.

Ensimmäiset noin 30 000 taimesta laitettiin kasvamaan helmikuulla, viimeiset huhtikuulla.

Alkukesä on puutarhalla kiireisintä aikaa.

– Juhannuksen jälkeen hiljenee. Sitten haetaan enää joitain paikkauskukkasia, Erika Kartsep tietää.

Kukkia myymälän pöydille nosteleva puutarhuri tuntee tuotteensa, onhan hän kasvattanut ne alusta alkaen itse. Vuosien varrella on kertynyt paljon kokemusta, jota on vaikea siirtää esimerkiksi kesätyöntekijälle.

– Kastelu on tosi tärkeää. Välillä samoja kukkiakin on kasteltava enemmän ja välillä vähemmän.

Lauantaina 25. toukokuuta kuhmalahtelaispuutarhalla järjestetään taimipäivä. Viime vuonna monet vihannestaimet myytiin päivän aikana loppuun. Niiden perässä ajetaan samasta syystä kuin kukkienkin: laatutaimet tuottavat satoa.

– Täksi vuodeksi laitoin enemmän muun muassa tomaattia, jotta niitä riittäisi vähän pidempään, Erika Kartsep kertoo.

Alkuvuosina Kultapellon puutarha kiersi auton kanssa lähiseudun toreja. Kyytiin mahtui kuitenkin sen verran suppeat valikoimat, ettei touhu ollut mielekästä. Nyt puutarha testaa, toimisiko kulkeminen toisin päin: se järjestää puutarhalle kuljetuksen tiistaisin ja torstaisin Kuhmalahdelta ja lauantaisin Kuhmoisista.

Kyytejä ideoitaessa mietittiin etenkin ikäihmisiä, joiden on vaikea päästä kukkaostoksille. Lisäksi puutarhavisiitti on melkoinen elämys, jos ei ole ennen päässyt näkemään kasvihuoneen kukkaloistoa. Mikäli kyydityskokeilu ottaa tuulta, sitä voidaan jatkaa myös tulevina vuosina.