Kalastamisen riemua ja luonnon ihmeitä

Valmiina matkaan. Ulla Bäckström ja Kalle Veikkolainen vievät asiakkaita kalastamaan veneellä. Yrityksellä on käytössään kolme venettä.

Saalis on kalastamisen suola. Joku ilahtuu eniten mahdollisimman suuresta kalasta, kun taas toinen saa isoimman ilon siitä, että syöttiin tarttuu mahdollisimman monta eri kalalajia.

–Saalis ilahduttaa siinäkin tapauksessa, että päästää lopulta kalan takaisin järveen, kangasalalainen Ulla Bäckström miettii.

Bäckström ja Kalle Veikkolainen ovat tarjonneet tästä keväästä alkaen kalastuksen elämyksiä muillekin. Pariskunta perusti vuoden alussa KoukutOnneen -nimisen yrityksen, joka tarjoaa kalastusretkiä 4–8 hengen ryhmille. Saaliin tavoittelun ohessa he kertovat kalastuksesta laajemminkin ja opettavat esimerkiksi oikeaoppista kalan käsittelyä.

– Toiminta on suunnattu erityisesti naisille, mutta toki miehetkin ovat meille tervetulleita. Tarkoitus on viettää mukavaa aikaa yhdessä ja tehdä kalastuksesta miellyttävä ja innostava kokemus, Bäckström sanoo.

Längelmäveden rannalla Pispalan kylässä sijaitsevalla yrityksellä on käytössään kolme venettä, joista kaikista löytyy esimerkiksi WC-tilat. Veneistä käsin kalastaminen käy varsinkin viime vuosina kovassa suosiossa olleiden jigien eli värikkäiden ”kumikalojen” avulla.

– Jigi asetetaan kiinni koukkuun ja se toimii syöttinä eli eräänlaisena madon korvikkeena. Veneestä voi sitten seurata kaikuluotaimen avulla, missä jigi menee. Toki jigausta voi harrastaa ilman kaikuluotainta niinkin, että antaa syötin lipua vedessä hiljalleen veneen mukana, Veikkolainen kertoo.

Längelmäveden rannalla luonto on välittömästi läsnä. Yrityksen pihapiirissä lentelee esimerkiksi kuikkia, joutsenia, sotkia, telkkiä, harmaahaikaroita ja kalasääksiä. Jos hyvä tuuri käy, veneestä käsin voi bongata vaikkapa rantaelämää ihmettelevän kauriin.

– Ympäröivä luonto tuo kalastuskokemukseen omat lisämausteensa, kaupungissa kun luontokappaleisiin ei pääse niin läheltä tutustumaan, Veikkolainen toteaa.

 

Räätälöityä palvelua

Kalan käsittelyn oppii tekemällä. – Hyvä kalankäsittelypöytä, juokseva vesi ja hyvät työvälineet helpottavat onnistuneeseen lopputulokseen pääsemistä, Kalle Veikkolainen kertoo.

Ajatus yritystoiminnasta virisi Bäckströmin ja Veikkolaisen mielessä eräänä tavallisena sunnuntaiaamuna viime vuonna. He alkoivat pohtia, että vuosikaudet intohimoisesti kalastanut pari voisi hyvin jakaa oppejaan ja kalastuksen riemua muillekin. Bäckström hakeutui nopealla aikataululla kalaopasoppiin Paraisille ja alkoi selvittää matkailualan yrityksen perustamisen kiemuroita.

– Olen käynyt ravintola-alan koulun ja työskennellyt aikaisemmin myyntityössä. Kallella taas on takanaan 35-vuotinen ura yrittäjänä Kangasalan Putkilämmössä, Bäckström mainitsee yrittäjien taustoista.

Uudet yrittäjät uskovat saavansa asiakkaita pääasiassa lähikunnista. Palvelu pystytään räätälöimään kunkin ryhmän tarpeiden mukaan. Polttariseurueelle tai firman virkistyspäivää viettävälle ryhmälle pystytään järjestämään omanlaistaan ohjelmaa. Kalastuksen ohella voidaan kisailla ja saunoa tai ihan vain risteillä Kangasalta käsin vaikkapa Valkeakoskelle tai Tampereelle.

– Talvella järjestämme pilkkimis- ja verkkokalastusretkiä. Erityisesti verkoilla kalastaminen talvisaikaan on monelle täysin uusi kokemus, Veikkolainen jatkaa listaa.