Geo-Kostia: Tarinakätköt kertovat pälkäneläisten kohtaloista 300 vuotta sitten

Missä kansa liikkui, kun sota riehui?

Paula Härkösellä riitti keväällä puuhaa Geo-Kostian rasioiden täyttämisessä.

Pälkäne-Seuran sihteeri Paula Härkönen on puuhannut jo vuoden ajan uudenlaisen Kostia-projektin kimpussa. Pälkäneen maastoon on Pälkäne-Seuran nimissä pääasiassa hänen toimestaan rakennettu Geo-Kostia eli 13 geokätkön muodostama reitti, joka kiertää Kostianvirran taistelun aikaisia tapahtumapaikkoja.

Lokakuussa täyttyy 300 vuotta siitä, kun niillä paikoilla elettiin suursodan todellisuutta.

Geokätköt ovat maastoon rakennettuja piiloja, joita etistään usein GPS-satelliittipaikantimen avulla, joskaan sitä ei välttämättä tarvita. Geokätköt ovat tavallisesti vedenpitäviä rasioita, jotka sisältävät lokikirjaksi kutsutun vihon. Siihen harrastajat merkitsevät nimensä ja käyntipäivänsä.

Geokätkön koordinaatit ja muut tiedot, joita tarvitaan sen löytämiseksi, saa kätkökuvauksesta joltakin harrastuksen nettisivustolta. Kätköissä ei yleensä ole mitään mukaan otettavaa, mutta niissä saattaa olla ”matkalaisiksi” kutsuttuja esineitä, joita harrastajat siirtävän kätköstä toiseen. ”Matkalaisella” voi olla tavoitteena esimerkiksi jokin ulkomaan kohde.

Geo-Kostia tekee poikkeuksen säännöstä: kahdesta kätköstä voi löytää pinssin, jota ei siirretä, vaan jonka saa ottaa mukaan.

– Tämä on merkkivuoden erikoisuus, Paula Härkönen selittää.

Kätköjen koordinaatit ja ohjeet löytyvät www.kostia.fi -sivustolta sekä www.geocaching.com ja www.geocache.fi –sivustoilta.

Piilopirttejä ja uskomustarinoita

Kostianvirran taistelu. Piirros Simo Sulamaa.

– Ideana oli luoda kulttuurireitti, joka kertoo Kostianvirran taistelun aikaiset reitit ja tarinat – missä oli sotatapahtumia ja missä liikkui tavallinen kansa, Paula Härkönen kertoo.

Geokätköjä löytyy sekä tunnetuilta taistelupaikoilta että vähemmän tunnetuilta piilopirttien sijoilta kuten Äimälän Pakolahdesta ja Laitikkalan Naistenkalliolta.

Geo-Kostia paljastaa, missä pidettiin jumalanpalveluksia, kun kirkko ei ollut käytettävissä, ja missä tiedetään olleen kaatuneiden hautapaikkoja. Jokaisesta kätköstä löytyy paikkaan liittyvä tarina: osa on historiallisia totuuksia, osa kansantarinoita.

Geo-Kostian reitti valaisee myös sitä, miten pälkäneläiset kävivät omaa henkiinjäämistaisteluaan, kun suurvaltojen armeijat iskivät toisiaan vastaan, ja turvallisesta kotipitäjästä tuli hetkessä hirmutekojen, riiston ja kuoleman valtakunta.

Pakopaikoissa pälkäneläiset pelastivat itsensä ja koko pitäjän tulevaisuuden, kun he onnistuivat pitämään hengissä edes vähän karjaa, säilyttämään hieman siemenviljaa, säästämään ihmishenkiä sen verran, että osa suvuista ja taloista saattoi jatkaa elämäänsä kauhujen laannuttua.

Geokätköily on tyypillisesti kansainvälinen harrastus, joten Kostian reitti saattaa tuoda Pälkäneelle eurooppalaisen suursodan jälkiä seuraavia kätkölijöitä myös muualta kuin Suomesta. Suuri Pohjan sota riehui ympäri Keski- ja Pohjois-Eurooppaa yhteensä 21 vuotta ja vaikutti ratkaisevasti monien kansakuntien vaiheisiin.

 

Etsi muovirasia, lue tarina

Paula Härkönen on eläkkeellä oleva äidinkielen lehtori, joten tarinoiden ja historiatiedon etsiminen ja soveltaminen oli hänelle tuttua työtä. Geokätköily sen sijaan oli hänelle uusi tuttavuus, ja se vaati melkoista uurastamista.

– Vähät siitä työmäärästä. Minulle tämä on harrastus ja mukava sellainen, hän itse kuittaa tehtävänsä.

Ensin piti löytää tarinat, sitten paikantaa ne maastoon, sitten selvittää koordinaatit ja muut ohjeet ja lopuksi tehdä itse kätköt, toisin sanoen pakata muovirasiat ja viedä ne paikoilleen.

– Tietotekniikkapuolessa minua on auttanut Pälkäneen kunnan atk-vastaava Harri Pinola, ja paikalliset asiantuntijat ovat opastaneet maastossa oikeisiin paikkoihin. Omin avuin en olisi millään näitä kaikkia kohteita löytänyt, Paula Härkönen kertoo.

Geo-Kostian reitille voi lähteä, vaikka ei olisi ennen harrastanut geokätköilyä. Ohjeita kätköilyn aloittamiseksi löytyy esimerkiksi sivustoilta

http://www.suomenlatu.fi/suomen_latu/kesalajit/geokatkoily/www.geocache.fi/, www.geokätköt.fi

Kätköpaikat

Geo-Kostian toimesta on piilotettu seuraavat kätköt:

 • Kostiansuun palsta
 • Kenraalinkivi
 • Koivuniemi
 • Mäljänpelto
 • Paimenten kivi
 • Pakovuori
 • Kirvun Syväoja
 • Naistenkallio
 • Äimälän Pakolahti
 • Hevonpyörtämänmäki

 

Entuudestaan olemassa olevat kätköt:

 • Kostianvirran taistelun muistomerkki
 • Pyhän Mikaelin kirkko
 • Myttäälän uunikivi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?