Diwalawala-konsertti Kangasalan kirkossa

Kangasalan kirkossa on mahdollisuus kuunnella afrikkalaista musiikkia torstaina 6.6. alkaen kello 18. Konsertissa esiintyvät kangasalalainen majatalokuoro Staff Outi Kotilaisen johdolla ja Hyvän paimenen katedraalin mieskuoro Botswanasta.

Cathedral Male Voices Botswanasta.

  Cathedral Male Voices on Botswanan pääkaupungin, Gaboronen, luterilaisen seurakunnan mieskuoro.  Evankelisluterilainen kirkko, ELCB, on yksi maan monista kristillisistä kirkoista. Kirkkoon kuuluu noin 20 000 jäsentä. Seurakuntia on nelisenkymmentä Kalaharin autiomaassa ja sen reunamilla. Suomen Lähetysseura on ollut ELCB:n yhteistyökumppani jo vuosikymmenien ajan. Suomalaisten lähetysrakkaudella on kehitetty Botswanan diakoniatyötä, perustettu päiväkoteja, rakennettu kirkkoja ja koulutettu kirkon työntekijöitä.

Kuorolaulu ja musiikki ovat olennainen osa botswanalaisen seurakunnan jumalanpalvelusta. Virret ja laulut lauletaan yleensä ilman säestystä moniäänisesti harmonisoiden. Tanssiminen kirkossa ja jopa hautajaisissa kuuluu afrikkalaisiin tapoihin. Botswanassa on pyritty löytämään paikallinen rytmi myös jumalanpalveluksen liturgiaan. Innokkaat nuoret muusikot ovat säveltäneet uutta kirkkomusiikkia saksalaisten virsisävelmien rinnalle. ”Chorukset”, lyhyet moniääniset laulut, ovat suosittuja erityisesti nuorten keskuudessa.

Gaboronen seurakunnan kirkkokuoro vieraili Suomessa kolme vuotta sitten. Vierailusta jäi lämpimät muistot niin isännille kuin vieraillekin. Tällä kertaa matkaan lähtivät vain kuoron miesäänet: kaksitoista laulajaa sekä Gaboronen seurakunnan kirkkoherra Onalenna Kaartze. Kiertue käy muun muassa Joensuussa, Nurmijärvellä, Keravalla, Järvenpäässä, Tuusulassa ja Helsingissä. Kuoro esiintyy myös Suomen Lähetysseuran vuosijuhlilla Helsingissä 8. kesäkuuta.

Kangasalan oma kuoro, Staff, on noin kahdenkymmenen laulajan muodostama kuoro vahvistettuna muutaman hengen bändillä.  Kuoro on kehittynyt Kangasalan kirkossa vietettävien Majatalo-iltojen esilauluryhmästä ja se toimii edelleen iltojen housebandina. Staff-kuoron ohjelmistoon kuuluu gospelia ja virsiä uudelleen sovitettuna. Laulamisen ilo näkyy esiintyjistä ja tarttuu kuulijaan.

Afrikkalaisen ”ubuntun” mukaan ihminen on ihminen vain toisten ihmisten kanssa, ja yhdessä laulaminen ja jakaminen tuovat ilon. Anna sen viedä.

Konserttiin on vapaa pääsy, joskin vapaaehtoisen lahjan voi tuoda kolehtikoriin vierailevan kuoronmatka matkakustannuksiin.