Polkujuoksua Aitoon Syrjänharjussa

Aitoo trail -juoksukisa kasvattaa suosiotaan; ennakkoon kisaan ilmoittautuneiden määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta.

Toista kertaa järjestettävä Aitoo Trail maastopuolimaraton kerää ensi viikonloppuna kosolti juoksuharrastajia Aitooseen. Perinteisistä juoksutapahtumista Aitoo Trail poikkeaa edukseen maastoillaan – Aitoon Syrjänharjun mäntykangasmetsässä kulkevat polut ovat harvinaista herkkua tavalliseen asfalttiin verrattuna.

Suuri osa reitistä kulkee pitkin Syrjänharjun polkuja, jotka talvella palvelevat latupohjina. Niinpä polut ovatkin hyvässä kunnossa ja mukavan leveät, sillä monin paikoin mahtuu juoksijoita vaikkapa kolme rinnakkain taittamaan taivalta. Reitti kierretään puolimaratonilla kolmeen kertaan, joten katsojat pysyvät hyvin kärryillä kisan etenemisestä.

Aitoo Trailin reitti on suunniteltu niin, että matkaan mahtuu pieniä kinttupolkujakin, sillä ne ovat polkujuoksun varsinainen suola. Pienillä poluilla juoksijan vauhti hidastuu ja tekniikka nopeutuu väkisinkin askelrytmin tihentyessä kivien, juurakoiden, kantojen ja pienten mutkien takia. Tämän vastapainoksi reitille mahtuu myös muutama lyhyt soratieosuus.

Viime vuonna tapahtuma keräsi heti ensimmäisellä kerrallaan lähes 90 osallistujaa, jotka hyrisivät tyytyväisyyttään juoksun jälkeen. Reitti oli verrattain raskas mutta miellyttävä juosta, järjestelyt toimivat, ja osallistumishintaan kuulunut keittolounas kruunasi kisan.

Tapahtumaa järjestänyt Petri Hildén sanoo kiitoksen kilpailun järjestämisestä kuuluvan koko kylälle.

– Ilman heidän apuaan ja talkoopanostaan ei tällainen mitenkään onnistuisi, sillä minkäänlaisia fasiliteetteja ei urheilukentällä ole. Aitoon VPK toi teltat pukeutumis- ja puffettitiloiksi, heiltä saimme myös lainaksi vessojen lisäksi pöytiä ja tuoleja. Tuomisen Timo toi vessat tänne paikan päälle, ja sähköä saimme lainata naapurista. Kunta puolestaan lainasi tarpeeksi sähköjohtoa ja äänentoistolaitteet. Muistettava myös on, että reitti kiertää suurimmaksi osaksi yksityisten mailla. He kuitenkin suhtautuvat hyvinkin suopeasti tällaisten tapahtumien järjestämiseen, Hildén summaa.

Aitoon urheilukentän hiilimurska oli viime vuonna pahasti rikkaruohottunut, mutta tänä vuonna on toisin. Liikuntasihteeri Petri Ketolan johdolla on urheilukenttä saanut uuden pinnoitteen, jolla kelpaa juosta.

Viime vuonna puolimaratonin 21,1 kilometriä selvitti nopeimmin Hämeenlinnan Hiihtoseuran Mikko Kuusela, joka päihitti seuraavaksi tulleen Ylöjärven Timo Mäntylän reilulla kymmenellä minuutilla.

Aitoossa on mahdollista juosta puolimaratonin sijaan myös kuntoilijakierros 7,4 kilometriä, ja aitoo-kaukkalalaiseen tyyliin tapahtuma järjestetään mutkattoman rennosti ja lunkisti, ilman turhaa ryppyotsaisuutta. Tärkeämpää on mukava ulkoilu kuin tiukka kisaaminen.

Aitoo Trail -maastopuolimaratonin startti on kello 13 Aitoon urheilukentällä, ilmoittautumisia otetaan vastaan aina kello 12.30 saakka.

Viime vuonna voittaja, Mikko Kuusela, jätti muut kauas taakseen.