Kesäkisassa etsitään parasta hyönteishotellia

Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin perinteisessä kesäkisassa etsitään tänä vuonna parasta hyönteishotellia. Tässä yhteydessä hyönteisillä tarkoitetaan kaikkia selkärangattomia pistiäisistä kovakuoriaisiin. Pistiäisistä esimerkkinä mainittakoon erakkomehiläinen ja kovakuoriaisista leppäkertut. Hotellilla puolestaan tarkoitetaan kaikkia niitä rakennelmia, joita pihapiiriin voi tehdä minkä tahansa selkärangattoman elinmahdollisuuksien parantamiseksi tai joista vahingossa on huomattu, että ötökät tykkäävät paikasta.

Kilpailu on julistettu, jotta pienet selkärangattomat ystävämme saisivat mahdollisuuden elää elämäänsä ja samalla pölyttämällä tuoda elinmahdollisuuksia myös meille ihmisille, esimerkiksi parempina viinimarja-, omena- tai vadelmasatoina.

Yhteistyötä hyönteisten kanssa

Tekopesien rakentaminen on osa ennallistamisen ekologiaa, joka on luonnonsuojelubiologian nopeimmin kasvavia osa-alueita. Tekopesien rakentaminen on tärkeää, kun yritetään torjua luonnon monimuotoisuuden, erityisesti pölyttäjien, vähenemistä ja siitä koituvia seurauksia.

– Luonnonsuojelupiiri päätti ottaa kesäkisan aiheeksi hyönteishotellin muun muassa siksi, että pölyttäjähyönteisten kanssa kannattaa toimia yhteistyössä, ja siksi, että luonnontutkimista tarvitaan enemmän, sanoo hallituksen jäsen Juha Lehmusnotko.

Kuvia ja ohjeita hyönteishotellin rakentamiseen saa netistä hakusanalla ”hyönteishotelli”. Kuvan ja mahdollisen kertomuksen kilpailuun osallistuvasta hotellistaan voi lähettää 31.8. mennessä Pirkanmaan luonnonsuojelupiiriin sähköpostilla osoitteeseen pirkanmaa@sll.fi tai perinteisellä postilla osoitteeseen Kuninkaankatu 39, 33200 Tampere.

Luonnonsuojelupiirin raati valitsee mielestään parhaan hyönteishotellin, joka palkitaan laadukkaalla hyönteiskirjalla. Myös kaikkien osallistujien kesken arvotaan palkintoja.