Häämenun voi suunnitella luonnonmukaisesti

Sieniä, marjoja, hirvenlihaa…

Hääkakussa oli täytteenä runsaasti eri kotimaisia marjoja. Kuva: Reija Vilmi.

Häätarjottavatkin voi laatia luomu- ja lähiruokaperiaatteella. Kun Martta Lehtojoki ja Pete Syrjänen alkoivat vuosi sitten suunnitella häitään, oli luomuun ja lähiruokaan keskittyminen itsestään selvää.

Lehtojoen kotitila Rautajärven Pirttiniemellä on luomutila, ja Lehtojoki kertoo suosivansa ostoissaan muutenkin luomua ja lähiruokaa. Tila keskittyy tällä hetkellä hyötykasvien viljelyyn omaa käyttöä varten.

– Vuoden suunnitteluaikataulu mahdollisti sen, että pystyimme keräämään luonnosta kaikkien sesonkien antimia. Metsänantimet ja vapana kasvanut riistahan ovat luomutuotteita parhaimmillaan, Lehtojoki sanoo.

Pete Syrjänen on kotoisin Karjalasta, joten hääkattauksesta tehtiin hämäläis-karjalainen pitopöytä. Ruoat teki pääasiassa Martan Liisa-äiti, joka toimii Aitoon koulutuskeskuksessa ruoka-alan opettajana.

Lauantaina 25. kesäkuuta Kylä-Mukkulan kulttuurikeskuksessa Kuohijoella pidettyjen häiden ruokalista oli monipuolinen. Alkuruokapöytä oli kalapainotteinen Brandön graavisiikoineen ja lämminsavustettuine luomulohineen.

Korvasienimuhennoksen alkuperä oli Karjalassa Peten kotikonnuilla.

 

Morsiamen alkupalalautanen näyttää houkuttelevalta mutta kepeältä.

Ei tehotuotantolihalle

Pääruoan kruunasivat Kuohijoen hirvestä tehty palapaisti sekä myös itse tehdyt lihapullat. Lisukkeina olleeseen kantarellihilloon saatiin sienet saaresta Vanajavedeltä. Suppilovahverosäilykkeeseen löytyi raaka-aineet ihan Lehtojokien kotikonnuilta.

Tarjolla olleista leivistä Liisa Lehtojoki teki itse rievän. Valikoimissa ollut Luopioisten kotileivän ruisleipä on Lehtojoen mukaan niin kysyttyä, että kesämökkiläiset vievät sitä aina kotiinsa kauemmaksikin.

Toki tarjolla oli paljon muutakin hääpöytään kuuluvaa kuten perunoita ja salaatteja sekä tietysti hääkakku muine särpimineen. Usein häissä suosittavia nautaa, possua tai broileria ei pöydästä löytynyt.

Alkumaljan kanssa tarjottujen karjalanpiirakoiden munavoihin saatiin munat Liisa Lehtojoen 18 kanan kanalasta, joten tehotuotantomunia ei näissä häissä tarjoiltu.

Juomapuolelta lähituotantoa edusti esimerkiksi lähimmän naapurin Risto Vierikan sahti.

 

Upean kelin ansiosta häävieraat saivat levittäytyä Kylä-Mukkulan pihapiiriin. Ulos pystytetyt katokset toimivat suojana alkukesän auringolta.

Ehkä joskus takaisin kotitilalle?

Martta Lehtojoki ja Pete Syrjänen ovat tunteneet toisensa lähes puolet iästään. Seurustelua on takana viisi vuotta. Perheeseen kuuluu myös Fanni-tytär.

Toukokuiset häät pidettiin Luopioisten kirkossa, minkä jälkeen siirryttiin Kylä-Mukkulan kulttuurikeskukseen juhlistamaan hääparia pitkän kaavan mukaan.

Pienen perheen varsinainen koti on Helsingissä. Martta Lehtojoki viljelee kuitenkin veljiensä kanssa kotitilaa mahdollisuuksien mukaan. Enimmäkseen tämä on viikonloppupainotteista, ja naapureilta on saatu mukavasti apua.

Tulevaisuus tilan suhteen on vielä auki. Kenties perhe muuttaa vielä joskus takaisin Martan lapsuudenmaisemiin.

 

 

 

Tosijuhlijoiden yöruoka kruunasi iltabileet klubilla

Martta Lehtojoen ja Pete Syrjäsen hääjuhlaa vietettiin Kuohijoen Kylä-Mukkulan Aslak & The Eskimos -klubilla. Paikka oli pariskunnalle ennestään tuttu ja tärkeä.

– Olemme molemmat olleet varmaan kymmenen vuotta klubilla August-rockissa talkooväkenä, Martta Lehtojoki sanoo.

Elokuun alun hyväntekeväisyysfestarin alullepanija Arto Tyrni sekä hänen vaimonsa Anita ovat Pete Syrjäsen kummeja. Kylä on tullut sulhasmiehelle nuoresta pitäen tutuksi, sillä perheen mökki on Kuohijoella.

– Meille oli alusta alkaen itsestään selvää, että haluamme juhlia häitä Aslak & The Eskimos -klubilla.

Etukäteen juhlapaikassa mietitytti pari asiaa: miten toista sataa ihmistä sopii sisälle, jos keli on kehno. Ruokien valmistelussa oli otettava huomioon myös pieni keittiö.

Kaikki toimi kuitenkin loistavasti. Sää oli upea, ja ulkona sopi syömään ja telmimään. Illan hämärtyessä nuori juhlakansa viihtyi kaksikerroksisella klubilla.

Klubin yläkerrasta löytyy teatteria varten rakennetut katsomot ja värivalot. Ne takasivat sen, että häävalssi ja muut ohjelmanumerot näkyivät ja kuuluivat koko juhlakansalle.

Kylämukkulan isäntä Aslak Christiansson teki häävalssista ikimuistoisen: mies soitti hääparille kitaran kanssa itse tekemänsä kappaleen.

Martta Lehtojoen mielestä illan toinen kohokohta oli hauskoista kotivideoista tuttu kisailu, jossa yritetään osua kepeillä karkilla täytettyyn säkkiin. Leikin suomalaisversiossa tähtäiltiin pesäpallomailalla suureen muumihahmoon. Kaikki osanottajat palkittiin tequilalla. Muumiin osuneet saivat hoidettavakseen mukavia tehtäviä hääparin kanssa, huteja lyöneillä tehtävät eivät olleet aivan yhtä mukavia.

Kaasot Elina Mäkinen ja Anna-Liisa Harju sekä bestman Jukka Lehtojoki pitivät osuvat puheet, ja iltabileet olivat odotusten veroiset. Lavalla oli hääparin August Rockista bongaama mainio rockbändi The Eastwood.

Yölläkään ei päässyt nälkä yllättämään. Myös tosijuhlijoiden yöruoka oli vahvasti paikallista: tarjolla oli aitoolaisen Heikki Penttilän perunasalaattia ja käsintehtyä bratwurstia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?