Tervapirtti laajentaa keramiikasta ruokaan ja käsitöihin

Aurinko häikäisee ja asfaltti hohkaa tukalaa lämpöä. Pari askelta Aapiskukon pysäköintipaikalta, ja Tervapirtin viileys ja hämäryys tuo helpotuksen. Tänä kesänä hirsimökki pitää sisällään luonnontuotteita ympäri Suomea Lapin antimista paikallisiin herkkuihin Kustavin keramiikan lisäksi. Yrittäjät Leena Rissanen, Seppo Nissilä  ja Aini Koskinen tarttuivat Aapiskukon Mirja Merikarin ehdotukseen ottaa Tervapirtti haltuun. Kolmikko isännöi kauppaa joka päivä kesäkuusta elokuun loppuun.

Rissanen ja Koskinen ovat kokeneita luonnontuotteiden jalostajia. Nissilä on kaupitellut käsitöiden lisäksi muun muassa poroa ja kalakukkoa Aapiskukonkin pihassa tämän tästä. Nyt tori- ja markkinakauppiaat seisahtuvat uudelle myyntipaikalle vuorotellen aina viikoksi kerrallaan.

Markkinoilta tavoitettu Seppo Nissilän mukaan pelkän keramiikan myynti ei sellaisenaan toimi, koska monella sarjat on jo kerätty.

– Tervapirtiltä saa kotimaisten pienyritysten tuotteita, joita ei isoissa marketeissa nähdä.  Kauppaketjuihin tavaraa pitää toimittaa niin isoja määriä, etteivät pientuottajat siihen pysty, Nissilä toteaa.

 

Kuivat eväät heräävät eloon

Lapista Valkeakoskelle muuttaneen Leena Rissasen pussiruuat ovat käteviä eväitä retkeilijöille ja mökkeilijöille. Hyvin säilyvät kuivatut eväät tarvitsevat valmistuakseen vain vettä tai kermaa. Makuja löytyy porokiusauksesta ruispuolukkapuuroon. Tuotteet kuuluvat myös Finavian lentokenttämyymälöiden valikoimiin.

Aini Koskinen taas on erikoistunut sieni- ja kasviskeittoihin, joita myydään myös Stockmannin liikkeissä.

– Monet käyttävät näitä alkukeittoina. Ne sopivat ihmisille, jotka arvostavat puhtaita luonnontuotteita. Näissä ei ole lisäaineita, joten keitot sopivat myös kasvissyöjille ja vegaaneille, Koskinen kertoo.

Lampuri Penttilän tuotteet käyvät paikallisesta tarjonnasta. Tervapirtissä on myös puusta valmistettuja käsitöitä, kynttilöitä ja kolmikon tekemiä liukuestetossuja. Valtaosa muistakin myytävistä tuotteista on kotimaista tekoa.