Kehityskuvan toteutukseen halutaan kuntalaisten apua

Missä päin voisi olla sopivia lisärakentamisen paikkoja – ja millaiselle rakentamiselle? Minne ei ainakaan saisi rakentaa? Missä olisi sopiva kehittää esimerkiksi lähiruokatuotantoa? Mihin kyliin tulisi laatia kyläsuunnitelma, ja missä olisi nuorille sopivia harrastuspaikkoja?

Kuntalaisia haetaan mukaan, kun Pälkäneelle laadittuja kehityskuvia lähdetään viemään kohti käytännön toteutusta. Kunta on mukana ympäristöministeriön pilottihankkeessa, jossa haetaan asukkaiden ideoita ja ajatuksia kunnan kehittämisestä. Omia visioitaan voi kirjata tiedoksi karttapohjaisen Harava-palvelun kautta. Palvelu avataan Pälkäneen kunnan kaavoituksen kotisivuille keskiviikkona 5. kesäkuuta.

Mielipiteitä selvitetään esimerkiksi asumisesta, energiaratkaisuista, liikenteestä, nuorten harrastuspaikoista ja arvokkaiksi katsotuiksi alueista. Kartalle voi merkitä paikkoja, joihin uskoo olevan syystä tai toisesta mahdollista kehitellä uudenlaista toimintaa – tai ainakin petrata nykymenoa.

– Kuntalaisilla voi olla todella hyviä ideoita, jotka eivät vain ole kulkeutuneet tänne asti, aluearkkitehti Marja Kuisma huomauttaa.

Sanomisen mahdollisuutta ei anneta vain kunnan asukkaille, vaan ääntään voivat käyttää myös esimerkiksi kesäasukkaat, yhdistykset ja viranomaiset.

Pilottihanke tuli Pälkäneelle tavallaan Kuisman mukana; hän oli projektissa mukana jo edellisessä työpaikassaan.

 

Tieto halutaan talteen

Kuisma pyrkii saamaan kuntalaisten äänen kuuluville – myös niiden, joille tietokoneiden käyttö ei ole tutuin juttu. Hän suunnittelee istahtavansa tietokoneen kanssa jonnekin helposti tavoitettavaan paikkaan, kuten kahvilan tai kirjaston nurkkaan, ja opastavansa kädestä pitäen ohjelman käytössä ja sen myötä hyvien ideoiden keräämisessä.

Kerralla voi vastata joko kaikkiin kysymyksiin tai lähettää vastauksista vain osan. Kysely on avoinna elokuun puoliväliin asti, jonka jälkeen vastauksista laaditaan kooste. Sen pohjalta mietitään jatkosuunnitelmia.

Osallistumista on viety Pälkäneellä keskivertokuntia aktiivisempaan suuntaan jo ennen keskiviikkona käynnistyvää haravointia. Uuden Roholan alueen suunnittelun avuksi kerättiin joukko kuntalaisia, joiden näkemyksiä ja ajatuksia on tarkoitus paitsi kuulla myös kuunnella. Aluearkkitehti Kuisman mukaan pälkäneläiset olivat ryhmän kokoamisessa aktiivisia, ja kymmenkunta kiinnostunutta jäsentä löytyi hyvinkin helposti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?