Nostalgian taikaa

Pälkäneen Kukkolan lava on uinunut vuosia Ruususen unta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana lavalla on tanssittu yhdet juhannustanssit ja vietetty kahdet häät.

Viime vuonna Kukkolan-Vimmun-Mieliälän kylätoimikunta päätti tehdä asialle jotakin.

– Tuntui haaskaukselta pitää tunnelmallista lavaa aivan tyhjillään. Ja kun vimmulaiset puhuivat tanssien puolesta, ajattelimme me Kukkolassa kantaa kortemme kekoon, Kukkolassa asuva kunnallisvaltuutettu Outi Viitanen kertoo.

Viitanen tuntee hyvin lavan hengen, sillä hän tanssi siellä omat häänsä yhdeksän vuotta sitten. Vanhan ajan perinnettä korostettiin muun muassa koristelemalla paikka heinäpaalein.

– Heinäpaaleja on luvassa myös heinäkuun 27. päivän tansseihin. Vaikka kyllähän tämä paikka muutoinkin huokuu menneisyyden havinaa, Viitanen toteaa.

 

Muistoja Kukkolasta

Luonnollisesti lavatansseihin tarvitaan myös orkesteri. Outi Viitasella oli mielessä yksi ainoavaihtoehto: Pälkäneeltä ponnistava Jani Niemi & Wiima.

– Nuo ovat niin komeita nuorukaisia. Ja kun vielä tämän lisäksi soittavat älyn hyvin, Viitanen nauraa.

Wiiman basisti Markku Laaninen ja kitaristi Arto Aspila kuulivat lavan elvyttämisideasta jo vuosi sitten.

– Hetihalusimme olla mukana. Tällaista yhteisöllistä tekemisen meininkiä saisi olla enemmänkin, Aspila sanoo.

Aspila kertoo viettäneensä nuoruutensa viikonloput ja kesät Kukkolassa. 15-vuotiaana hän tutustui kylänraitilla Laaniseen.

– Oltiin molemmatsellaisia mopopoikia. Ajeltiin ympäri kylänraittia. Mutta pahoja emme koskaan tehneet, molemmat vakuuttavat. – Sen ajan nuoret tekivät korkeintaan ”kolttosia” kylän mökkiläisille, mutta paikat pidettiin ehjinä.

Molemmille Kukkola ja sen lava merkitsevät siis enemmän kuin yhtä kesäistä tanssikeikkaa muiden joukossa.

– Nykyajan tanssipaikat ovat sellaisia viihdekeskuksia. On baarit ja karavaanarialueet. Siitäkin syystä on hienoa päästä soittamaan tällaisella perinteisellä lavalla, Laaninen sanoo.

 

Dingoa harjanvarressa

Aspila ja Laaninen aukovat lavarakennuksen sivuluukkuja. Valo siivilöityy natisevalla puulattialle, ja paljastaa kattoon kiinnitetyn vanhan kärryn.

– Täällä me 80-luvun puolivälissä lauloimme harjanvarteen Dingoa. Oli se vaan aikaa, Laaninen naurahtaa.

Kylätoimikunta on luvannut järjestää tansseihin puffetin, josta saa itse leivottuja leivonnaisia ja kahvia. Niin ikään pihalla myydään makkaraa.Tanssit alkavat kello 20, ja orkesteri soittaa koko illan.

– Olisi hienoa, jos tansseihin saataisiin oikein kunnon tunnelma ja paljon väkeä, niin tästä voisi tehdä vuotuisan perinteen, Aspila sanoo.

 

Lavatanssit Kukkolan lavalla 27. heinäkuuta kello 20 alkaen.

 

Kukkolan kyläkeinussa pääsee korkealle.
Kukkolan kyläkeinu pystytettiin pari sataa vuotta sitten kylän keskellä olevalle hiekkakankaalle.
Tunnelmaa Salmentaan lavalla.

Tunnelmaa Kukkolan lavalla.