”Kesällä ei koskaan tiedä, kuka astuu ovesta sisään”

Miia Kinnarin pikkusisko Jenna lukeutuu Krouvin työntekijäkaartiin.

Kun kesäinen aurinko helottaa täydeltä terältä, viilentävä juoma virkistää kummasti mieltä. Yksi keidas keskellä kuumaa kesää on ehdottomasti Sahalahden Krouvi. Sitä luotsaa toisen polven ravintolayrittäjä Miia Kinnari.

– Itse olen ollut firman ruorissa vuoden 1999 tammikuusta lähtien. Matkan varrella paikkaa ovat vetäneet muut yrittäjät, mutta tosiaan viime vuosituhannen lopussa ostin ravintolan itselleni, Miia Kinnari taustoittaa.

Yrittäjän arki on tiukkaa puurtamista, sillä sahalahtelaisella riittää työsarkaa myös hänen toisessa yrityksessään.

– Päivät ovat pitkiä. Krouvin lisäksi meillä on hoidettavana leipomo Orivedellä. Sen viisi kahvilaa pitävät minut liikkeessä.

Reilu vuosikymmen vastuullisena yrittäjänä on opettanut Kinnarille paljon.

Pertti Laihonen on Krouvin vakioasiakas. – Vierailen täällä käytännössä joka arkipäivä. Krouvissa tapaa tuttuja. Viikonloppuisin haen täältä ruokaa mukaan, kuten esimerkiksi pizzaa.

– Yksi asiakas sanoi minulle kerran sellaisen viisauden, että elämä on täynnä erihintaisia kursseja. Itsestäni on välillä tuntunut siltä, että olen valinnut niitä kalleimpia opintojaksoja.

Aika on myös kehittänyt yrittäjää.

– Heikoin osa-alueeni on aiemmin ollut se, että olen ollut huono jakamaan vastuuta. Parina viime vuotena olen kehittynyt tällä kyseisellä saralla, Kinnari analysoi itseään yrittäjänä.

Sahalahden Krouvi työllistää yhden henkilön vakituisesti sekä muutaman osa-aikaisesti.

– Molemmat vanhempani työskentelevät täällä silloin tällöin. Samoin pikkusiskoni tekee Krouvissa työvuoroja. Lisäksi minulla on leivissäni muutamia ekstraajia viikonloppuisin.

Uutteran ravintoloitsijan ammatillinen koulutus löytyy muualta kuin ravintola-alalta.

– Opiskelin lähihoitajaksi ja ehdin työskennellä jonkin aikaa sairasautossa. Niitä töitä olisi ollut tarjolla. Sen uskallan sanoa, että lähihoitajan työ ambulanssissa on kutsumukseni.

Onko siis mahdollista, että Sahalahden Krouvin pirteä emäntä suuntaa vielä hoitotyön pariin?

Neumann saapuu Sahalahdella elokuun lopussa järjestettäville kesäfestareille.

– Toivon, että voisin vielä kokeilla niitäkin duuneja. En tiedä. Aika näyttää, Miia Kinnari pohtii.

 

Coverbändit – jokaiselle jotakin

Sahalahden Krouvi on kuuluisa siitä, että tarjoiltavan ruoan laadusta ei tingitä pihvilihan säiettäkään. Tarjolla on ála carte annoksia, jotka maistuvat niin sahalahtelaisille kuin satunnaisillekin kulkijoille.

– Hyvä ruoka on meille kunnia-asia, Miia Kinnari tähdentää.

Maukkaan ruoan lisäksi Sahalahden Krouvi tarjoaa kansalle tietysti myös sirkushuveja. Yrittäjä Kinnarilla selkeä linja siinä, millaisia pumppuja hän tilaa paikalle.

– Meillä esiintyy enimmäkseen coverbändejä, koska niiden musiikkitarjonta sopii meidän yleisölle, jossa on paljon eri-ikäisiä ihmisiä.

 

 

Sahalahden suven kruunaa Krouvin kesäfestarit elokuun 23. ja 24. päivinä. Silloin lauteille nousee 1980-luvun suosikkiyhtye Dingo. Bändin nostalgia upposi toissavuotisilla Kirkastusjuhlilla juhlakansaan.
Dingon keulahahmo Neumann

Dingo saapuu Krouviin

Sahalahden Krouvin kesän ohjelmatarjotin alkaa olla valmis.

– Perjantaina kesäkuun 7. päivänä käynnistyvät kesäjamit. Tämä merkitsee jokaperjantaisia tapahtumia akustisen musiikin ystäville. Soitto kaikuu terassilla perjantaisin aina elokuun loppuun saakka.

Kesäjamien ohella tulossa on yksi isompi kesähappening, sitten kun suvi vetelee viimeisiään.

– Järjestimme jo viime kesänä Krouvissa kaksipäiväiset kesäfestarit. Samanlaiset karkelot on luvassa elokuun 23.–24. päivä. Lauteilla nähdään 1980-luvun suosikkiyhtye Dingo, Miia Kinnari paljastaa.

Sahalahden Krouvissa näkee kesäaikaan myös usein julkisuudesta tuttuja henkilöitä. Vieraslistaan lukeutuu muiden muassa Tapparan jääkiekkoilija Ville Nieminen.

– Kesällä ei koskaan tiedä, kuka astuu ovesta sisään, Miia Kinnari toteaa arvoituksellisesti.