Kesällä on aikaa tarttua kirjaan

– Tervetuloa kirjastoon, toivottaa Annastina Forsberg. Luikalan kesäkirjasto on ainut kesälauantaisin avoinna oleva kirjasto Pälkäneellä.

Annastina Forsbergillä on titteli, jota ei kanna kovin moni vastaantulija. Pälkäneläinen voi nimittäin tituleerata itseään kesäkirjastonhoitajattareksi.

– Titteli on napakan selkeä ja tarpeeksi pitkä herättämään kunnioitusta. Sitä on turha hakea kunnan internetsivuilta, sillä sitä ei löydy sieltä, Forsberg virnistää.

Forsberg hoitaa Luikalan Kesäkirjastoa nyt kymmenettä kesää. Vuodesta 2004 lähtien Pälkäneen pääkirjastosta on tuotu kesäksi noin 350 kirjaa Luikalan työväentalolle. Sieltä kirjoja voivat kesälauantaisin lainata kaikki, niin kesävieraat kuin paikalliset asukkaat.

– Lainaajia on vuosien varrella riittänyt, ja toiminta on saanut myönteistä palautetta. Kirjasto on avoinna samaan aikaan kuin kyläyhdistyksen pitämä kesätori, itsekin Luikalassa mökkeilevä Forsberg kertoo.

Kesäkirjaston valikoimaan kuuluu kaunokirjallisuutta, romantiikka-, viihde- ja jännityskirjallisuutta, dekkareita ja henkilöhistorioita sekä muistelmia. Lapsille sieltä löytyy kuvakirjoja ja sadesään varalle askartelukirjoja. Hieman vanhemmille lapsille ja nuorille kirjaston valikoimissa on esimerkiksi fantasiakirjoja.

– Kirjastossa on myös niin sanottu sitä & tätä -osasto: keittokirjoja, käsityö- ja puutarhateoksia sekä luontokirjoja. Sarjakuviakin on. Valikoimaa täydennetään kesän kuluessa aina tarpeen mukaan, Forsberg toteaa.

Luikalassa kirjaston valikoimiin eivät kuulu CD- ja DVD-levyt. Tämä on kesäkirjastonhoitajattaren oma, henkilökohtainen valinta.

– Minulla on tähän asiaan vähän sellainen mediakasvatuksellinen näkökulma. Kesällä on aikaa nauttia kirjoista luonnossa, talvella ehtii viettää aikaa sisällä elokuvia tai ohjelmia katsellen. Kun on kirja kädessä, ei ole koskaan yksin, Forsberg perustelee.

Oikea kirjasto ilman tietokonetta

Luikalan kesäkirjasto on näyte siitä, kuinka kunta ja vapaaehtoistoiminta voivat lyödä menestyksekkäästi kättä. Kesäkirjaston idea sai alkunsa vuonna 2004 Forsbergin muuttaessa kesäluikalalaiseksi. Ikänsä kirjaston suurkuluttajana ollut nainen muistelee kauhistuneensa siitä, että Salmentaan lähilainausasema ei ollut avoinna heinäkuussa. Siltä seisomalta hän meni silloisen kirjastotoimenjohtaja Leena Forsténin puheille kysymään, voisiko asialle tehdä jotakin, ja tarjoutui pitämään lainausasemaa itse auki parin aukiolotunnin ajan.  Lainausaseman kesä oli tuossa vaiheessa jo lukkoon lyöty, mutta Forstén kehotti miettimään, löytyisikö Luikalasta paikkaa kesäkirjastolle.

– Vielä samana päivänä löytyi tila työväentalolta. Siitä asti olen pyörittänyt kesäkirjastoa vapaaehtoisena, Forsberg sanoo.

Kirjaston tilana on työväentalon yksi huone, jossa on hyllyt sekä ”virkailijan” pöytä. Kesäkirjastossa toimitaan täysin manuaalisesti, tietokonetta siellä ei ole.

– Jokainen uusi asiakas täyttää ensimmäisellä kerralla lainaajalomakkeen, johon merkitään yhteystiedot ja jossa asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston sääntöjä. Merkitsen kaikki tehdyt lainat vihkoon. Perinteisesti toimiminen on tietyllä tapaa viehättävän vanhanaikaista, minkä takia olenkin päättänyt pärjätä myös jatkossa ilman konetta.

Tavoitteena on ollut alusta asti palvella erityisesti kunnan kesäasukkaita. Tämä on myös onnistunut: kirjastossa on toimintakesien aikana käynyt lainaajia huomattavasti enemmän muista kunnista kuin Pälkäneeltä. Myös toinen viime vuosina asiakaskunnassa korostunut seikka ilahduttaa Forsbergiä.

– Lasten lukumäärä lainaajina on kasvanut koko ajan. Viime kesänä lapset lainasivat yhteensä jo lähes yhtä monta nidettä kuin aikuiset. Tämä on kannustavaa, sillä lukutottumuksen perusta luodaan jo lapsuudessa, Forsberg mainitsee.

Muutakin kuin lainaustoimintaa

Kirjaston toimintaan kuuluu Luikalassa muutakin kuin teosten lainaaminen. Samassa tilassa toimii antikvariaatti, johon voi tuoda vanhoja kirjojaan pikkurahalla myyntiin. Kertyneet varat käytetään Luikala-Pohjalahti-Salmentaan kyläyhdistyksen hyväksi.

– Kyseessä on sivistynyt tapa päästä vanhoista ja itselle jo turhista kirjoista helposti eroon, Forsberg huomauttaa.

Kesäkirjastossa on kesien aikana myös myyty erilaisia paikallisia omakustanneteoksia.

Forsberg on nauttinut työstään kesäkirjastossa. Lauantainen polkupyörämatka omalta mökiltä työväentalolle ei ole tuntunut vielä koskaan raskaalta. Forsberg kokee saaneensa toteuttaa itseään kirjastotyössä.

– Kirjojen kanssa työskentely on mielenkiintoista, nautin siitä valtavasti. On vain hienoa päästä jakamaan kirjoista saamaani iloa ja hyötyä muidenkin kanssa.

Vaikka Forsberg on toiminut kaikki vuodet kesäkirjastossa yksin, hän mainitsee, ettei olisi pärjännyt ilman auttavia käsiä.

– Eräänlaisina ”kirjastokummeina” ovat toimineet kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tauno Saario ja Katariina Järvinen. Tuesta ja neuvoista siis suuri kiitos heille, Forsberg lausuu.

Luikalan kesäkirjasto on kesällä 2013 avoinna lauantaisin 29.6.–3.8. kello 12–14.30.