Aitoo liikunnan iloa ilmassa!

Yllä oleva kommentti, joka on napattu juoksijafoorumin sivulta, kertoo olennaisen lauantaina toista kertaa järjestetystä Aitoo Trail –polkujuoksusta.Ilmojen haltijat päättivät helliä osanottajia ja järjestäjiä hiukan edellispäiviä vähemmällä helteellä, ja edellisillan raekuuroistakin oli jäljellä enää hyytävä muisto.
Kotikutoisen oloinen tapahtuma näyttää löytäneen kivuttomasti paikkansa alkusuven liikuntatapahtumien kirjossa polkupyöräkierrosten keskeltä Osallistujamäärä kertoo asiasta selvää kieltään, sillä mukaan lähti tänä vuonna 124 juoksijaa.
-Ennakkoon ilmoittautuneita oli jo 83, eli lähes saman verran kuin koko viime vuoden osanottajamäärä, iloitsee järjestelyistä päävastuun kantava Anssi Kukkonen.
Kukkonen tietää itsekin juoksua harrastavana, että sana uudesta tapahtumasta leviää parhaiten suusta suuhun. Senkin vuoksi kävijöiltä saatu myönteinen palaute lämmittää mieltä erityisesti.
-Nykyisillä eväillä pystymme hoitamaan tuollaisen kahdensadan hengen tapahtuman kunnialla. Sitä suurempi osallistujamäärä vaatii jo toisenlaiset puitteet, arvioi Kukkonen.
Juoksu keräsi väkeä eri puolilta Etelä- ja Keski-Suomea, muutama saapui ihan ulkomailta asti. Sen sijaan paikkakuntalaisten lenkkeilijöiden vähyys antaa hiukan miettimisen aihetta Kukkoselle, joka yhdessä Petri Hildenin kanssa suunnitteli Aitoo Trailin nimenomaan kaikenkuntoisille soveltuvaksi.
-Toiveenamme on, että harjoittelemattomuus ei olisi este mukaan lähtemiselle. Juuri siksi mukana on lyhyempi matka kuntoilijasarjalaisille. Sille voi lähteä vaikka sauvakävelemään. Ja kyllä me maltamme odotella pidemmältä matkaltakin maaliin tulijoita riittävän kauan, rohkaisee Anssi Kukkonen.
Jokin kumma tuntuu todella karkottavan taviskuntoilijat mukavista tapahtumista, kun kärkipäässä ravataan kovaa. Sama ilmiö tuntuu vaivaavan Kaukkalan ympärijuoksua.
Aitoo Trailin lähtöviivalle uskaltautui tällä kertaa 16 pälkäneläistä.

Vaikka paljain jaloin

Hauskaa oli huomata, että koska polkujuoksusta oli kysymys, oli mukaan lähtenyt myös kaksi juoksijaa, jotka olivat jättäneet tossut kotiin ihan tahallaan. Kirkkonummelaiset Oscar Sykäri ja äitinsä Sari Sykäri tassuttelivat koko 21 kilometrin puolimaratonin paljain jaloin. Eikä tuntunut kuulemma missään!

-Tällainen maasto on ihanteellinen paljasjalkajuoksijalle, hehkutti Oscar.

-Pienellä maantienpätkälläkin oli niin vähän terävää mursketta, että kivensärmiä pystyi väistelemään. Juoksen nykyisin aina paljain jaloin, enkä tykkää pitää jalkineita muulloinkaan. Harmittaa, kun talvella on pakko. Tuntuu siltä, että kun ennen juoksin tossuilla, jalat olivat ihan paitsiossa. Nilkoissakin on ihan toisenlainen tuntuma juoksemiseen nykyisin, luettelee Oscar tossuttomuuden hyötyjä.
Halkeilevat kantapäät ja jalkapohjien kuollut ihokin ovat kuulemma häipyneet sen siliän tien.
Sari Sykäri oli poikansa kanssa samaa mieltä paljain jaloin juoksemisesta. Hän osallistui Aitoossa ensimmäistä kertaa elämässään liikuntatapahtumaan, ja lupasi tulla ensi vuonnakin. Olli Sundell, joka aikanaan opetti kaksikon kengittä juoksemiseen, suoritti oman osuutensa tällä kertaa ”epäurheilijamaisesti” tossut jaloissaan.

Aikaakin otettiin

Puolimaratonin kärkipäässä viiletettiin kovaa. Viimevuotinen reittiennätys jäi tosin voimaan, mutta reitin mäkisyys huomioiden valkeakoskelaisen Kai Takkusen voittoaika 1.23.51 on kovaa luokkaa.

Kärkikolmikko oli yhdessä vielä viimeiselle kierrokselle lähdettäessä, mutta lopussa Takkunen jätti toiseksi tulleen Norjan Lars Hol Moholdtin noin puolen minuutin ja kolmosen Aki Ijäksen liki kolmen minuutin päähän. Luopioisten Timo Jokinen oli nopein sydänhämäläinen sijoittuen nelikymppisten sarjassa neljänneksi ajalla 1.36.02.
Naisten sarjan voiton vei ylivoimaisesti Tampereen Marjo Niittynen ajallaan 1.34.25.
Kuntoilijoiden 7,4 kilometrillä kovintä kyytiä piti Kangasalan Tahvo Munukka.