Puutikkalassa katsellaan koulukuvia ja tanssitaan sähköistyksen kunniaksi

Päivi Loukamo (vasemmalla) esittelee Puutikkalan keskusta, Ahonsyrjän kyläkauppaa sekä sen pihapiirin taidetta.

Puutikkalan kylä eteläisellä Pälkäneellä, Kukkian ja Vihajärven kannaksella, on kesällä hehkeimmillään. Tiivis hämäläinen ryhmäkylä on pääosin säilynyt ja niinpä raitin varren pihojen sireenit ja ruusut tuoksuvat kulkijan iloksi kummallakin puolen tietä.

Puutikkalan kylässä tapahtuu monenlaista. Yli satavuotiaalla VPK:n talolla on menossa oma vankka sijansa. Juhannuksena siellä tanssitaan perinteiset tanssit. Taru&Tonika tahdittaa ja kylä kutsuu vieraat läheltä ja kaukaa koivulimojen katveeseen.

Heti juhannuksen jälkeen (24.–30.6.) talossa avautuu Päivi Peltosen näyttely Elämäni viivat ja kuvat. Päivin tuntien luvassa on taidetta monipuolisesti ja kekseliäästi.

Lauantaina 6.7. avataan puolestaan Iiris Kivikon taidenäyttely AhonSyrjän kivinavetan parvella. Taiteilija on itse paikalla esittelemässä maalauksiaan heinäkuun ajan joka viikonloppu kello 12–15.

Uutisankkurina tutuksi tullut Urpo Martikainen on maalannut myös AhonSyrjän kyläkaupan.

Lauantaina 20.7. tuo Urpo Martikainen uusimmat työnsä esiteltäväksi navetan parvelle, siis ainoastaan lauantaipäiväksi.

Kirkkovene työnnetään kirkastussunnuntain aamuna vesille.

Heinäkuun puolessa välissä tapaa olla helle ja silloin järjestetään perinteinen kyläkirppis. Lauantaina 13.7. raitin varrella, VPK:n talon pihamaalla ja kaupan pihassa voi tehdä löytöjä.

Puutikkala on kahden kirkkoveneen kylä – tai oikeastaan kolmen, mutta se kolmas on ollut jo kauan Seurasaaressa kaiken kansan ihmeteltävänä. Kirkastussunnuntain aamuna 14.7. anivarhain eli kello 7.45 Puutikkalan rannasta lähtee kirkkovenesoutu kohti Luopioista kuten satoja vuosia ennenkin. Ahti II:n perämiehenä toimii Mika Saksala, jonka numerosta 03 536 5715 voi varata paikan soutamaan.

Perinteisin menoin jatketaan. Sunnuntain 21.7. VPK:n talolla pidetään kyläkirkko. Sama talo siis muuntuu moneksi: taidenäyttelytilaksi, tanssipaviljongiksi ja kirkkotilaksi.

 

Urpo Martikainen esittelee akvarellejaan Puutikkalassa 20.7.

Koulukuvat kiinnostavat

Sappeen kodalla on 10.8. kello 13 alkaen mahdollisuus tutkia vanhoja koulukuvia.

Mukana on kolmen kylän lasten kuvia: Puutikkalan, Hauhon Sappeen sekä Vihavuoden koululaiset jakaantuivat näihin kouluihin riippuen siitä, kummalla puolen kunnanraja sattuivat asumaan. Ja koska kuohijokiset lapset siirrettiin myöhemmin myös Puutikkalaan ja Sappeeseen, nykyiset asukkaat järven toiseltakin puolelta löytävät kuvista tuttujaan.

Vanhin kuvista on kiertokoulun ajalta 1910-luvulta, ja sen Martti Viljanen sai äidiltään. Kuva johdatti Viljasen tutkimaan lähemmin vanhoja koulukuvia ja johti keräilyharrastukseen, jonka tuloksena koossa on nyt satakunta kuvaa.

Puutikkalan koulukuvien vanhin osa on kylävalokuvaaja Jalmari Vesslinin ottamia. Martti Viljanen kertoo, että mielenkiintoisin osa keräilyä oli oikeastaan kuvissa esiintyvien ihmisten tunnistuttaminen varsinkin vanhemmilla ihmisillä, joiden luona vierähti usein tunti poikineen.

Kuvia kannattaa tulla katsomaan kauempaakin, jos sukua on asunut lähimailla. Puffettikin palvelee.

 

Pekka Lunnikivi (oikealla) johtaa lauantaina 10.8. VPK:n talon Sähkötansseissa esiintyvää Härkätie -orkesteria.

Elokuussa jalalla koreasti sähkön kunniaksi

Puutikkalan kesä alkaa juhannustansseista ja päättyy Sähkötansseihin.

Kunnianarvoisa VPK:n talo on korjattu muuten mallilleen, mutta sähköt ovat olleet, jos eivät nyt ihan satavuotiaat, ajastaan jäljessä kuitenkin. Siitä on aiheutunut monia hupaisia seikkoja… jääkaappia ja hellaa ei ole voinut pitää yhtä aikaa päällä ynnä muuta trahteerausta haittaavaa. Nyt on kuitenkin taloon saatu uudet sähköt ja sen kunniaksi pitää tietysti pistää jalalla koreasti.

Elokuun 10. päivä tanssitaan siis Härkätien tahdissa.

Samainen Härkätie soitteli 1990-luvulla monet kerrat Puutikkalassa. Melkein samat herrat jatkavat edelleen: Timo Mäkelä, haitari, Veli-Matti Kunnari, rummut ja basso sekä laulusolistina Pekka Lunnikivi. Ja musiikki on taattua, toivottua kotimaista tanssimusiikkia.

Lisätietoja Puutikkalan kesästä: (03) 534 1001

 

 

 

Puutikkalan kesä 2013

pe 21.6. klo 20–01 Juhannusaaton tanssit VPK:n talolla. Taru&Tonika tahdittaa.

ma 24.6. – su 30.6 klo 13–18 Taidetta ja tapahtumaa VPK:lla. Taiteilija Päivi Peltonen – ’elämäni viivat ja kuvat.’

la 6.7. alkaen, heinäkuun viikonloppuina klo 12–15 AhonSyrjän kivinavetan parvella on esillä Iiris Kivikon maalauksia.

la 13.7. klo 11 alkaen piha/raittikirppis-päivä. Raitin varrelle, VPK:n ja Rekolan navetan pihapiiriin pystytetään myyntipöytiä.

su 14.7. Kirkastussunnuntain kirkkovenesoutu. Lähtö klo 7.45 Puutikkalan kirkkovenerannasta.

la 20.7. Urpo Martikainen esittelee uusimmat työnsä AhonSyrjän kivinavetan parvella

su 21.7. klo 13 Perinteinen leppeä Kesäkirkko VPK:n talolla.

ti 30.7. klo 18 AhonSyrjän kivinavetan parvella vietetään musiikkipainotteista seurakuntailtaa Jatta ja Esko Koskenvesan kanssa. Musiikista vastaa Aimo Kokkola ja lopuksi katsellaan Wesslinin vanhoja valokuvia valkokankaalta.

Elokuun alussa esitellään Puutikkalan ja Sappeen koulujen luokkakuvia vuosien varrelta Hauhon Sappeen kodalla.

la 10.8 klo 20–01 Sähkötanssit VPK:n talolla ja tilan sähköistää tanssiorkesteri Härkätie

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?