Vastaus huutoon

Tulevaksi lauantaiksi ovat pälkäneläisyrittäjät kattaneet ohjelmallisen pöydän sekä kesäasukkaiden että paikallisten iloksi. Onkkaalassa järjestettävään Lomakauden avaus -tapahtumaan on järjestelty grillikokkikisaa, muotinäytöstä, koko perheen karaokea, lasten sählyturnausta ja temppurataa sekä paljon muuta.

Rautajärvellä paikallisen ”Itäkeskuksen” yrittäjät puolestaan viettävät samana päivänä yksivuotissynttäreitään kakkukahvien merkeissä.

Juhlan taakse piiloutuu suuri työmäärä ja hiven huolta. Syksyllä ryhmä onkkaalalaisyrittäjiä alkoi pitää yhteisiä, epämuodollisia aamukahveja. Moni oli herännyt huomaamaan vallitsevan kehityksen – kunnan keskusta siirtyy lähemmäs Lahdentietä, eikä kylällä ole liiemmin vilinää.

Niinpä nämä aktiiviset ottivat ohjat käsiinsä ja päättivät toimia: päätettiin ryhtyä yhteismarkkinointiin ja järjestää yhteinen tapahtuma.

Markkinointiponnistukset ovat olleet nähtävillä jo jonkin aikaa: Sydän-Hämeen Lehden välissä jaettiin Kesäpassi, johon leimoja hankkimalla voi osallistua paikallisten yrittäjien lahjoittamien lahjakorttien arvontaan.

Lisäksi Lahdentietä koristavat mainosbanderollit, ja Pälkäneen Palvelukartta koristaa monen kesäasukkaan seinällä.

Yhteisissä palavereissa parasta antia oli lopputulosten lisäksi aito verkostoituminen ja vertaistuki – kun monen pienyrittäjän arjen täyttää omassa yrityksessä uurastaminen lähes aamusta iltaan, on helpottavaa huomata, että kohtalotovereita riittää.

Yrittäjien huoli asiakkaiden tavoittamisesta on ilmiö, joka leijuu yhtä lailla Tampereen keskustassa kuin Kuhmalahdellakin.

Syyt palvelun katoamiseen löytyvät  usein peilin edestä: lähipalvelua ei osata käyttää ennen kuin on liian myöhäistä. Toisaalta tämäkin voi kääntyä voitoksi: kun suljettuna ollut kyläkauppa avasi Rautajärvellä, osattiin palvelu ottaa avosylin vastaan.

Kangasalla kunnanvaltuutettu, sahalahtelainen Miia Kinnari teki maanantaina valtuustoaloitteen, jonka pohjimmaisena ajatuksena oli saada kunta, sen yrittäjät ja seudullinen kehittämisyhtiö Tredea puhaltamaan yhteen hiileen aiempaa tehokkaammin.

Aloite sai valtuustossa kymmeniä kannattajia, joten yritysten merkitys aktiivisuuden luojana on tiedostettu.

Lauantaina mitataan, missä määrin asukkaat ja mökkiläiset ovat Pälkäneellä valmiita vastaamaan paikallisten yrittäjien huutoon.