Kuntouttavan työotteen malli kehittää Pälkäneen kotihoitoa

–  Suuret ikäluokat. Vanhusten hoidon palvelurakenteen uudistaminen.Laitospaikkojen vähentäminen. Vanhusten toimintakyvyn ylläpitäminen ja kehittäminen.

Pälkäneen kunnan vanhustyön fysioterapeutti Tiina Knuutinen luettelee seikkoja, joiden vaikutuksesta hänen hiljan valmistunut opinnäytetyönsä sai alkunsa. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon kuntoutuksen suuntautumisvaihtoehdosta valmistuva Knuutinen toteaa, että päättötyön aihe ja ajankohta osuivat hyvään saumaan.

– Niin kutsuttu sote-uudistus on valmisteilla ja ensi vuoden alusta Pälkäneen vanhuspalvelut tuotetaan todennäköisesti Kangasalan kunnan toimesta. Olemme nyt saaneet hyvää kokemusta kuntouttavan työotteen toteuttamisesta Pälkäneellä. Näiden kokemusten perusteella on hyvä lähteä kehittämään vanhuspalveluita jatkossakin.

 

Ennaltaehkäisy päivän sana

Mikä kuntouttavan työotteen malli sitten oikein on?

Knuutinen korostaa, että Pälkäneellä ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa vanhustyötä on tehty jo vuosia.

– Päättötyön tekeminen ikään kuin keskittää ja tiivistää nämä jo olemassa olevat pyrkimykset. Tavoitteet saadaan paperille, ja eri toiminta- ja osa-alueiden sekä aikomusten välille tulee punainen lanka, Knuutinen selittää.

Opinnäytetyön taustalla vaikuttavat muun muassa valtakunnalliset linjaukset, joiden mukaisesti myös Pälkäneen kunnan on uudistettava vanhusten hoidon palvelurakennetta.

– Tavoitteena on vähentää laitospaikkojen lukumäärää suhteessa kunnan järjestämän kotihoidon ja tehostetun asumispalvelun määrään. Myös uusi heinäkuussa voimaan astuva vanhuspalvelulaki edellyttää kuntien kiinnittävän huomiota erityisesti kuntouttaviin ja kotona asumista edistäviin palveluihin.

Knuutinen toteaa.

 

Edistystä ylläpidon sijaan

Jo vuonna 2009 Knuutinen otti osaa Ikäinstituutin järjestämään VoiTas-kouluttajakoulutukseen (ikääntyneiden voiman ja tasapainon harjoittaminen), minkä jälkeen hän ryhtyi kouluttamaan Pälkäneen silloisen kotipalvelun hoitajia.

Koulutuksesta valmistutaan”kunnonhoitajiksi”. Kunnonhoitajien tarkoitus on havainnoida ja arvioida ikäihmisten toimintakykyä ja kehittää sitä erilaisten harjoitteiden ja ohjeiden avulla.

– Yleensä puhutaan ikäihmisen toimintakyvyn ylläpitämisestä kuntouttavan hoitotyön keinoin. Kunnonhoitajat katsovat kuitenkin asiaa toimintakyvyn edistämisenkin kannalta. Että ikäihmisen lihasvoima, tasapaino ja koordinaatio voivat parantua iästä tai kunnosta riippumatta ja parantaa näin hänen mahdollisuuksiaan asua pidempään toimintakykyisenä omassa kodissaan.

Knuutisen mukaan myös vanhustyöntekijöiden oma asenne vaikuttaa asiakkaan tilanteeseen.

– On helpompi motivoida asiakasta, jos itse uskoo siihen mitä tekee. Toinen asia, jota olen pohtinut, on kiireen rooli vanhustyössä. Opinnäytetyöni osoitti, että esimerkiksi vanhusten ulkoiluttamiseen löytyy kyllä aikaa tietyssä määrin, kun työt organisoidaan oikein.

 

Liikuntaa myös yksinäisille

Vuonna 2012 Pälkäneen kunta yhdisti kotisairaanhoidon ja kotipalvelun yhdeksi kotihoidon yksiköksi. Päättötyötä tehdessään Knuutinen haastatteli erikseen vanhat kotipalvelun työntekijät sekä uusina työntekijöinä kotihoidon tiimeihin tulleet sairaanhoitajat. Sairaanhoitajia haastatelleessaan hän huomasi, että pelkän lääkinnällisennäkökulman sijasta he katsovat asiakkaiden toimintakykyä kokonaisvaltaisesti.

– Ongelma on kuitenkin ollut se, ettei kuntouttavaa puolta ole korostettu tarpeeksi hoito- tai palvelusuunnitelmassa. On tärkeää, että uudelle asiakkaalle tehdään kuntoutussuunnitelman jo asiakkuussuhteen alussa, koska tuolloin heidän motivoimisensa on helpompaa.

Kuntoutussuunnitelmanaikainen laatiminen on yksihankkeen ohjausryhmän kokoamista kotihoidon kehittämiskohteista. Muita kehittämisalueita ovat eritasoisten ryhmätoimintojen tarjoaminen kotihoidon asiakkaille, tiedonkulun parantaminen eri ammattiryhmien välillä sekä omaisten ohjaaminen kuntouttavaan toimintaan.

– Alueella asuu paljon yksinäisiä ja heikommassa kunnossa olevia vanhuksia, jotka eivät pääse mukaan nyt tarjolla oleviin liikuntaryhmiin. Tätä aluetta toivomme mahdollisuuksien mukaan voivamme parantaa.

– Lisäksi omaisten kanssa tehtävä kuntoutusyhteistyö on lapsenkengissä. Sekin on yksi tärkeä kehittämisen kohteemme lähitulevaisuudessa.