Pälkäne tarvitsee lisää veronmaksajia

Kunnallisveroprosentin nosto ei nosta verotuloja

Pälkäneellä on etuja, jotka houkuttelevat uusia veronmaksajia muuttamaan Pälkäneelle: Luonnonkauneus (puhtaat järvet ja harjut), edullinen pienilmasto, viljelyyn edulliset hiekkamaat, mutta sijainti on kuitenkin lähellä kaupunkeja joihin on hyvät liikenneyhteydet. Liiallinen kunnallisveroprosentin nosto kuitenkin pilaa nämä edut.

Aiempina vuosikymmeninä taloustaitokunta Pälkäneen kunnallisveroprosentti oli pitkään Pirkanmaan alhaisimpia. Viime vuosien käsistä karanneet menot ja suuret investoinnit ovat pakottaneet nostamaan kunnallisveroprosentin Pirkanmaan keskiarvon yläpuolelle. Tämä on merkittävin syy siihen, että muuttovoitto on kääntynyt muuttotappioksi. Vaikka Pälkäne saa nyt yhdestä veronmaksajasta aiempaa enemmän verotuloja, kokonaisverotulot ovat pienemmät, koska veronmaksajien määrä on pienempi.

 

Kyläkoulujen lakkauttaminen pienentää verotuloja

Kyläkoulut ovat saaneet tällä hetkellä torjuntavoiton, mutta asiaan joudutaan valitettavasti palaamaan myöhemmin. Kyläkoulujen lakkauttaminen aiheuttaa monien veroa maksavien lapsiperheiden poismuuton paikkakunnalta, mikä mitätöi kyläkoulujen lakkauttamisen tuovat säästöt.

Kyläkoulu muodostaa tiiviin yhteisön, jossa kaikki tuntevat toisensa. Siksi koulukiusaaminen on harvinaista. Kynnys alkaa kiusaamaan on suuri, koska lapsi tuntee myös vanhemmat ja tietää joutuvansa heidän kanssaan tekemisiin. Kyläkoulu kokoaa kylän yhteen, sillä kyläkoulu on yhteinen harrastus- ja tapahtumapaikka opettajille, lapsille ja vanhemmille. Jos kyläkoulu lakkautetaan, kylä kuihtuu ja lisäksi lapsien koulumatka pitenee kivenheitosta kymmeneen tai kahteenkymmeneen kilometriin. Tällöin moni veroa maksava lapsiperhe muuttaa pois paikkakunnalta.

 

Roholan alueen kaksivesijärjestelmä toisi lisää veronmaksajia

Kokoomuksen puheenjohtajan Reiner Zeitlinin viime kesänä tekemä aloite Kostianvirran rantaan kaavoitettavan Roholan alueen kaksivesijärjestelmästä toisi Pälkäneelle lisää veronmaksajia. Ruokavesi tulisi vesitornista ja muu talousvesi Kostianvirrasta.

Kaksivesijärjestelmä tarjoaa asukkaille etuja: Puhdistamaton jokivesi on lähes ilmaista. Hapettunut jokivesi sopii kasvien kasteluun paremmin kuin pohjavesi. Pehmeä jokivesi sopii tukanpesu- ja pyykinpesuvedeksi paremmin kuin kova pohjavesi, pesukoneeseen ei tule kalkkisaostumia.

Suomen ensimmäinen normaaliin taajamaan toteutettava edistyksellinen kaksivesijärjestelmä toisi Pälkäneelle suuren medianäkyvyyden. Roholan alueen tontit menisivät kaupaksi ”kuin kuumille kiville” ja Pälkäneelle saataisiin lisää veronmaksajia.

 

Jukka Ollikkala