Nikulaisen maisemissa tänään

Kotipuutarhassa Outi, Juha, äiti, Terho ja Sari. Äidin hoivaamat dahliat kukoistavat.

Harrastajavalokuvaaja, yrittäjä Yrjö Nikulainen ikuisti kotimaisemiaan Harhalassa 1940-luvulta 1960-luvulle. Oman perheen ja lasten ohella maisemat ja erityisesti Mallasveden ja Pinteleen kauniit vesimaisemat olivat hänen suosikkikohteitaan.

Hänen poikansa Juha Nikulainen on luovuttanut isänsä ottamat valokuvat Sydän-Hämeen Lehden käyttöön.

Yrjö ja Ulla Nikulaisen lapset Outi, Juha, Sari ja Terho saivat temmeltää vapaasti Ruotsilanselän niemissä ja saarissa, sillä rannat olivat enimmäkseen luonnontilaisia ja retkeily- ja virkistyskäytössä.Nykyisin Nikulaisen lasten entiset leikkipaikat ovat yksityisomistuksessa, ja monista vanhoista valokuvista tuttuja Yleeninkärkeä, Ylisenkärkeä, Paskosaarta ja Liessaarta voi ihailla ainoastaan vesiltä käsin.

– Yleeninkärki oli ennen kyläläisten yhteinen juhannuksenviettopaikka ja retkeilypaikka, kertoo niemen nykyinen asukas Liisa Laine.

Hänen ja hänen puolisonsa Pekka Laineen kotina on 1980-luvun alkupuolella valmistunut omakotitalo, joka on perikunnan omistuksessa. Tonttiin kuuluu koko niemen kärki, entinen lehmälaidun, heinämaa ja vapaa virkistysalue.

Nykyinen Yleeninkärki on huolellisesti hoidettu puistomainen alue, josta aukeaa kaunis ja avara näkymä joka suuntaan. Vain muutamat ikivanhat riippakoivut ja männyt ovat muistona pajua, tuomea ja pihlajaa kasvaneesta niemestä.

– Niemen kärjessä oleva kummeli on sentään sama kuin silloin. Se on helppo maamerkki, kun vertaa vanhoja kuvia ja nykyisiä maisemia, Liisa Laine kertoo.

Myös Yleeninkärjessä sijaitseva vanha lato on yhä olemassa siististi katettuna, mutta se on nykyään melkein metsän peitossa.

Liessaari, joka hiekkarantoineen elää 1950-luvun lasten mielessä ”Iltasmäen Rivierana” on nykyään kokonaan yksityisessä käytössä. Pieneen Paskosaareen, joka yhä näyttää samanlaiselta kuin Nikulaisen kuvissa, nousi kesämökki jo 1950-luvulla.