Sunnuntaikahvit maistuvat Haltian torpalla

Mervi ja Jaana Körhämö pitävät kahvilaa Haltian torpassa yhdessä muiden talkoolaisten kanssa.

Viime sunnuntaina Haltian torpan kyläkahvila avasi ovensa aamuvirkistystä hakevalle juhannusväelle. Rentouttava hetki järjestäytyi mukavasti höyryävän kahvikupin ja raparperipiirakan parissa. Sunnuntaisin ei tarvitse enää itse laittaa kahvitarjoilua pöytään, sillä Haltian torpalla pidetään kyläkahvilaa koulujen alkuun asti. Yhteistyö on se, millä sunnuntaiset kahvit tarjoillaan kylänväelle ja ohi kulkeville vierailijoille.

Mervi ja hänen tyttärensä Jaana Körhämö tarjoilivat sunnuntaina yhdessä tuumin kahviherkut. Seuraavana sunnuntaina Körhämöt pääsevät itse rentoutumaan asiakkaan roolissa.

– Meitä on kymmenkunta naista pitämässä vuorotellen kahvilaa. Kahvilan pitäminen on mukavaa puuhaa, mutta niin on myös kahvilla käyminenkin, joka sunnuntaina käytiin viime kesänä kahvittelemassa, kertoo Mervi Körhämö.

Rento ja mukava tunnelma on kahvilan pitämisessä tärkeintä.

– Voiton saaminen ei ole tässä pääasia, välillä joku kysyykin kuinka te niin halvalla myytte, naurahtaa Jaana Körhämö.

Kyläkahvilaa pidetään nyt toista kesää. Tänä vuonna kahvilaa on myös tarkoitus jatkaa loppukesään saakka, elokuun puolelle. Viime vuonna kun kahvila suljettiin heinäkuun lopussa, olisi vielä innokkaita kahvilavieraita riittänyt. Edelliskesänä kyläkahvila saikin osakseen varsin runsaan kävijämäärän.

– Olihan se aika yllätys, kun viime vuonna avajaispäivänä kävi jo yli 60 asiakasta. Parhaimpina päivinä kävi noin 100 asiakasta, kertoo Raija Vaateri, joka kuuluu myös kahvilan aktiivisiin pyörittäjiin.

Vaikka väestöryntäys uhkaisikin, niin tarjottavat eivät lopu: pakkasesta löytyy uusi piirakkasatsi tilalle.

– Täällä tehdään yhdessä kaikki hommat, niin kesäasukkaat kuin vakiasukkaatkin osallistuvat. Minua tulee auttamaan siskoni kahvilan pitämisessä ja leipomisessa. Ainakin kolmea lajia pullaa olen ajatellut laittaa tarjolle, kertoo Raija Vaateri suunnitelmistaan kahvilavuoroaan varten.

Kahvilasta saatu tuotto aiotaan käyttää kylän yhteisiin projekteihin, kuten uimarannan kunnostukseen.

– Talkootyöllä on tämä vanha pienviljelijäyhdistyksen latokin saatu kunnostettua siihen kuntoon, että täällä on nyt mahdollista kahvilaa pitää, kertoo Raija Vaateri sunnuntaisen kahvikupposen äärellä.

Haltian torpan kyläkahvila sunnuntaisin kello 11–16 osoitteessa Hirvijärventie 14.