SPR:n Bestis-leiriläiset haastavat kaikki arjen sankareiksi

– Näiltä leireiltä saa paljon uusia ystäviä, leiriohjaaja Adil Ylikomi kertoo oman valvontaryhmänsä kanssa.

– Arjen sankarit ovat ihmisiä, jotka auttavat muita ihmisiä ja jotka osaavat toimia, jos jotain sattuu. Arjen sankari voi myös esimerkiksi suojella luontoa ja kierrättää, Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin Bestis-leirin ohjaaja, 13-vuotias Adil Ylikomi kuvailee.

Viime viikolla Kangasalla Vallitun leirikeskuksessa pidettyyn, SPR:n 7–12 -vuotiaille suunnattuun Bestis-leiriin osallistui 36 leiriläistä. Nelipäiväisen leirin tavoitteena oli kasvattaa uusia arjen sankareita.

Leirin johtaja Jenni Lehtonen kertoo, että leirillä käytiin keskustelua muun muassa toisten huomioon ottamisesta ja luonnonsuojelusta. Ohjelmaan kuului myös ensiapurastirata.

– Ensiapurasteilla käytiin läpi sellaisia tilanteita, joihin tämän ikäiset saattavat törmätä. Kävimme läpi sairaskohtauksia sekä hygienia-asioita haavan hoidossa, nenäverenvuodon oikea ensiapu sekä kylmä-koho-kompressio ja painesiteen käyttö. Myös tajuttoman ensiapua eli kylkiasentoa harjoiteltiin. On hienoa huomata, että lapset osaavat itse antaa oikean ensiavun, jos leirillä on jollain leikeissä esimerkiksi nilkka nyrjähtänyt, Lehtonen kertoo.

Tänä vuonna leiriläiset saivat myös käytännön opetusta vesipelastuksesta Kangasalan vapaaehtoisen palokunnan opastuksella. Kadonneen etsintää käytiin läpi Tampereen seudun etsintäkoirat TSE ry:n johdolla.

– Nurmikentällä oli piilopaikkoja, joihin lapset saivat mennä piiloon ja koirat etsivät kaikki turvaan eri tekniikoita käyttäen, Lehtonen kuvailee monelle leiriläiselle ikimuistoista kokemusta.

Arjen sankarit tosi tilanteessa

Leiriläiset pääsivät jo leirillä toimimaan arjen sankareina, kun viime keskiviikkona Kangasalla oli ihan oikea etsintä käynnissä.

– Tiistai-iltana oli tosiaan ihan oikea etsintä päällä, kun Kangasalta oli vanhempi nainen lähtenyt sairaalasta. Tämä etsittävä sitten löytyi lopulta täältä meidän leiristä, sillä hän ilmestyi meidän keittiön ovesta sisään yhtäkkiä. Kuulun vapaaehtoiseen pelastuspalveluun ja minulle oli tullut hälytys etsinnästä ja tajusin heti, että hän on se henkilö, jota etsitään. Etsittävä löytyi täältä 10 minuutissa siitä kun meidät vapaaehtoiset hälytettiin mukaan. Etsittävä oli hyvissä voimissa ja juttelin hänen kanssaan mukavia ja juotiin kahvit sillä aikaa, kun odotettiin hakijoita paikalle. Leiriläiset olivat tapahtuman aikaan menossa nukkumaan, Lehtonen kertoo.

Keskiviikkona käytiin edellisen illan tapahtuma läpi leiriläisten kanssa ja lapset pääsivät kysymään asiasta myös leirillä vierailleilta Tampereen seudun etsintäkoirat ry:n henkilöiltä.

– Lapset olivat ihan innoissaan siitä, että he ovat oikeita arjen sankareita jo. Se kosketti heitä, että vaikka he ovat nuoria lapsia, niin tällaista voi heillekin tapahtua, Lehtonen lisää.

Pirkanmaalla annetaan Suomen parasta ensiapua

Kesäkuun 7.–8. päivä pidettiin ensiavun suomenmestaruuskilpailut Savonlinnassa. Punaisen Ristin Hämeen piirin kilpailujoukkueet pärjäsivät upeasti. Hämäläiset saivat kaksi kultaa, yhden hopean sekä kaksi pronssia. Kahden vuoden välein järjestettävissä ensiavun SM-kilpailuissa kilpaillaan senioreiden, aikuisten, nuorten, varhaisnuorten eli Reddie Kidsien ja ensivasteparien sarjoissa. Bestis-leirin ohjaaja tamperelainen Adil Ylikomi oli kilpailijana toisessa pronssia voittaneessa joukkueessa.

– Viime kesänä olin leiriläinen. Sen jälkeen kävin ohjaajakoulutuksen ja nyt olen ohjaajana. Mahtava kokemus. Tämä leiri on sujunut tosi hyvin. Täällä on ollut tosi mukavia leiriläisiä. He lähtevät hyvin mukaan leikkeihin. Näiltä leireiltä saa myös paljon uusia ystäviä, tuore SM -pronssimitalisti Ylikomi kertoo.

Tämän kesän Bestis-leiriltä SPR sai 19 uutta jäsentä. Lehtonen muistuttaa, että toimijoita tarvitaan aina.

– Yksi hyvä keino osallistua toimintaan on se, että käy ensiapukurssin ja sen jälkeen pitää taitoja yllä ensiapuryhmässä. Kaikkia ei ensiapu kiinnosta, joten meiltä löytyy monipuolisesti myös muuta toimintaa muun muassa ystävätoimintaa. Rohkeasti vaan hakemaan sitä omaa tapaa auttaa ja toimimaan arjen sankarina, leirinjohtaja Lehtonen kannustaa.